Τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου

Τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, με την πρόσφατη συνέντευξη στον  Ιταλό δημοσιογράφο Andrea Gagliarducci  του Catholic News Agency  Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος : “Όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν σύντομα τα δικαιώματα της Εκκλησίας Ουκρανίας” – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com) έδειξε μια εξαιρετική ικανότητα να διατυπώνει τις θέσεις του ως Προκαθήμενος μιάς από τις αρχαιαότερες -την πρώτη μετά τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία-Εκκλησίες της Ορθοδοξίας. 

Στην -θα την χαρακτηρίζαμε υποδειγματική συνέντευξη-ο κ. Γεώργιος τοποθετήθηκε χωρίς περιστροφές πάνω σε καίρια ζητήματα , όπως οι σχέσεις της Εκκλησίας Κύπρου με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, το Κυπριακό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το παραχωρηθέν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτοκέφαλο στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας. Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεση του να επισκεφθεί τον Πάπα Φραγκίσκο , υποδεικνύωντας Urbi et Orbi ότι “στον σημερινό κόσμο, όπου αντιμετωπίζουμε προκλήσεις από άλλες θρησκείες, όπως ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός, είναι σημαντικό για τους Χριστιανούς να παραμερίζουν μικρές διαφορές και να τονίζουν τις κοινές μας αξίες. Παρουσιάζοντας ένα ενιαίο μήνυμα χριστιανικής ελπίδας στον κόσμο, μπορούμε επίσης να προσκαλέσουμε όσους δεν έχουν ακόμη συναντήσει τον Χριστό να Τον αγκαλιάσουν ως Σωτήρα και Λυτρωτή της ανθρωπότητας”.

Ακόμη μια επισήμανση από την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου αναφορικά με την αυτοκεφαλία της, υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας: “Αν και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες ενδέχεται να καθυστερήσουν επί του παρόντος την αναγνώριση, λόγω παραγόντων πέρα από κανονικά ή εκκλησιαστικά ζητήματα, που πιθανώς σχετίζονται με το μέγεθος και την οικονομική επιρροή της Ρωσίας, είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν σύντομα τα δικαιώματα της Εκκλησίας Ουκρανίας εντός της Ορθόδοξης κοινότητας”.

Τα μηνύματα της συνεντεύξεως του Αρχιεπισκόπου έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής στο εξωτερικό. Το ζήτημα είναι κατά πόσο τα συνέλαβαν και ένιοι των Κυπρίων Ιεραρχών και θα αποφασίσουν επιτέλους να συγχρονίσουν τον βηματισμό τους με αυτόν του Αρχιεπισκόπου. 

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, με βάση τα όσα είπε, πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες:

*Πρόσκληση του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου για ειρηνική επίσκεψη στην Κύπρο. Αυτή θα είναι, μετά την μνημόνευση του , η πιο ουσιαστική στήριξη στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας και στον δεινά δοκιμαζόμενο από την ρωσική εισβολή λαό της. 

*Καθορισμός οριστικών ημερομηνιών για την προσκυνηματική έλευση στην Κύπρο της κάρας του Αποστόλου Παύλου και επισήμου επισκέψεως του κ. Γεωργίου στο Βατικανό.

*Προγραμματισμός ειρηνικών επισκέψεων του Μακαριωτάτου σε άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες

*Συντονισμός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο, όπως ήταν και επιθυμία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’, για από κοινού εορτασμό το 2025 των 1700 χρόνων από την σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της αδιαίρετης τότε Εκκλησίας του Χριστού. Στον εορτασμό αυτό η παλαίφατη Εκκλησία Κύπρου οφείλει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο με την ελπίδα ότι θα πληρωθεί ο λόγος του Χριστού  “Ίνα ώσιν έν…”, τον οποίο διέσωσε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης και, που καθόλου τυχαία,  περιλαβάνεται στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής των αγίων 318 θεοφόρων πατέρων τῆς Α´Οἰκουμενικῆς Συνόδου (325 μ.Χ.).

 

 

Share this post