Η αυθαίρετη παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου στο έργο της Ανακριτικής Επιτροπής

Η αυθαίρετη παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου στο έργο της Ανακριτικής Επιτροπής

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Θεωρώ ότι  ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος έκανε ένα ακόμη λάθος στην υπόθεση των δύο εν αργία Αρχιμανδριτών της Μονής Αββακούμ  . Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος ,  όπως αναφέρουν οι  πληροφορίες, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και διαβούλευση με τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου και του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου , απέρριψε  το 48σέλιδο έγγραφο του δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω και διδάκτορα του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιου Βαβούσκου, με τίτλο «ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΓΚΥΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ». (Στον «αέρα» η διαδικασία για τους δύο Αρχιμανδρίτες της Μονής Αββακούμ – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com))

Το Υπόμνημα, ημερομηνίας 29 Μαρτίου 2024,  απευθύνεται προς την Ανακριτική Επιτροπή και ΟΧΙ προς τον Αρχιεπίσκοπο και στις πρώτες γραμμές του τονίζεται ότι σκοπεί στην υποβοήθηση του έργου της . Επειδή, η έδρα της Ανακριτικής Επιτροπής είναι η Αρχιεπισκοπή το Υπόμνημα κατατέθηκε εκεί από δικαστικό επιδότη.  Έτσι, έφτασε στον Αρχιεπίσκοπο. Δεν γνωρίζω πόσο καλά το μελέτησε, πριν αποφανθεί  αναρμόδια -κατά την άποψη μου, αφού δεν απευθυνόταν στον ίδιο, ότι δεν έχει καμία αξία.

Λίγες ώρες μετά η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στην ηλεκτρονική της έκδοση έγραφε: «Έγκυρη εκκλησιαστική πηγή ανέφερε στο Philenews, πως ο Μακαριότατος, αν και είχε την ευχέρεια να «ξυρίσει» τους δύο εν αργία μοναχούς με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα, με τη στήριξη των υπολοίπων Συνοδικών, επέλεξε να ακολουθήσει τη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών που κατέθεσε ο οικείος Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας στο Συνοδικό Δικαστήριο».

Μεγαλόψυχος και φιλάνθρωπος ο Αρχιεπίσκοπος, διότι- σύμφωνα με την εκκλησιαστική πηγή- δεν προχώρησε   «αν και είχε την ευχέρεια να ¨ξυρίσει¨ τους δύο εν αργία μοναχούς με συνοπτικές διαδικασίες». Η εκκλησιαστική δικαιοσύνη σε όλο της το μεγαλείο! ( Το δημοσίευμα στον σύνδεσμο Σκάνδαλο Μονής Αββακούμ: Ο Αρχιεπίσκοπος δεν σταματά τη δίκη – Στο κενό η προσπάθεια των μοναχών | Φιλελεύθερος | Philenews

Λυπάμαι να πω ότι ο Αρχιεπίσκοπος αυθαιρέτησε, παρεμβαίνοντας στο έργο της Ανακριτικής Επιτροπής, την οποία όρισε το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, ευθύνη φέρουν τόσο η Ανακριτική Επιτροπή, όσο και το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, διότι ουδείς από τους Ιεράρχες, οι οποίοι μετέχουν στα δύο αυτά σώματα, δεν διαμαρτυρήθηκε στον Μακαριότατο. Το θέμα είναι ακόμη σοβαρότερο , διότι το Υπόμνημα είχε -εξ’ όσων γνωρίζω-σταλεί στα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής και του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι έμειναν στην «μακαριότητα» τους και ο Αρχιεπίσκοπος -κατά την λαϊκή έκφραση- «τους καπέλωσε».  

Πριν από το Υπόμνημα ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ένα ακόμη σοβαρότατο λάθος. Παραχώρησε δύο συνεντεύξεις , στις 23 Μαρτίου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και την επομένη στην εφημερίδα «Καθημερινή», για την  υπόθεση των δύο εν αργία Αρχιμανδριτών της Μονής Αββακούμ.  Είναι απαράδεκτο ο Μακαριώτατος, ο οποίος  θα προεδρεύσει της Συνόδου σε περίπτωση που η υπόθεση των δύο εν αργία Αρχιμανδριτών αχθεί ενώπιον της, και ενώ  βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία, να τοποθετείται δημόσια. Ελπίζω να μην διαπράξει και πάλι ανάλογο λάθος, διότι έτσι μειώνει και το κύρος του.

Το ίδιο ισχύει και με τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, του οποίου απόψε θα προβληθεί συνέντευξη στο ΡΙΚ. Κανονικά αυτό είναι λόγος εξαιρέσεως του από το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην συνέντευξη του στην «Καθημερινή» δήλωσε : «Δεν θα κατηγορήσουμε τον Ησαΐα για κάτι που ο ίδιος αποκάλυψε». Ο Μακαριότατος δυστυχώς, θεωρεί τον κόσμο αφελή. Ο κ. Ησαΐας δεν αποκάλυψε, αλλά προκάλεσε , με τις ενέργειες και τις παραλείψεις του, τον μεγάλο σκανδαλισμό όλου του κόσμου. Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις και εκτός Κύπρου. Ο σκανδαλισμός είναι χειρότερος από τις όποιες ανομίες κατηγορεί ο Μητροπολίτης τους Αρχιμανδρίτες ότι  έχουν κάνει. Άλλωστε, ο ίδιος τους ανέδειξε και μέχρι πρόσφατα καμάρωνε γι’ αυτούς και μιλούσε εγκωμιαστικά.  

Υπό κανονικές συνθήκες στην έκτακτη Σύνοδο της Ιεράς Συνόδου, στην οποία κατάγγειλε τους δύο Αρχιμανδρίτες, ο κ. Ησαΐας θα έπρεπε να παραιτηθεί από Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής και να είναι στο εξής «σχολάζων ή εφησυχάζων», όπως λέγεται στην εκκλησιαστική γλώσσα.  

Στην πολιτική γίνεται λόγος για ανάληψη πολιτικής ευθύνης και πολιτικής ευθιξίας . Κατά αναλογία στην Εκκλησία οι Επίσκοποι θα πρέπει να έχουν την τόλμη να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους ως ποιμένες και να μην καταφεύγουν στην εύκολη λύση , λέγοντας μας, όπως ο Μητροπολίτης Ταμασσού, ότι «Η Εκκλησία ανέκαθεν γνώρισε και θα γνωρίζει σκάνδαλα, γιατί αποτελείται και από ανθρώπους με αδυναμίες, που υπόκεινται και στις επιβουλές του πονηρού δαίμονα».

Share this post