Στον αρχιμ. Νεκτάριο και όχι στην Μονή Αββακούμ έδωσαν χρηματικά ποσά φιλικά του πρόσωπα.

Στον αρχιμ. Νεκτάριο και όχι στην Μονή Αββακούμ έδωσαν χρηματικά ποσά φιλικά του πρόσωπα.

Το δικαστήριο ανέβαλε για τις 30 Μαΐου την εξέταση της αίτησης των εν αργία αρχιμανδριτών για ακύρωση των διαταγμάτων   δέσμευσης €807.000 και τραπεζικών λογαριασμών. – Ουδεμία απάντηση στις ερωτήσεις της ιστοσελίδας ageliaforos.com

Εκτός από τους εν αργία αρχιμ. Νεκτάριο και Πορφύριο την ακύρωση των διαταγμάτων ζητούν, όπως δήλωσαν σήμερα (26.4.2024), συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του αρχιμ. Νεκτάριου. Κατά την έξοδο τους από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας υποστήριξαν  ότι έδωσαν χρήματα στον κ. Νεκτάριο , αλλά απέφυγαν  να μιλήσουν  για τα ακριβή ποσά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες  τα  χρήματα δόθηκαν στον κ. Νεκτάριο  ως “καταπιστευματοδόχο – διαχειριστή και όχι στην Μονή Αββακούμ”. Κατά τις πληροφορίες τα χρήματα δόθηκαν  με  μόνο σκοπό την ανέγερση από τον κ. Νεκτάριο κατοικίας στο ιδιόκτητο κτήμα του στον Λυθροδόντα για στέγαση της μητέρας και της θείας του, η οποία έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνεπώς , προστίθεται, ζητούν τα χρήματα τους πίσω, “διότι δεν εκπληρώθηκε ο αρχικός σκοπός τους  και τελικά στις 5 Μαρτίου 2024, μετά την έφοδο στην Μονή κατέληξαν στην Μητρόπολη Ταμασσού”.

Στο δικαστήριο έχουν δοθεί έγγραφα  είτε αναλήψεων, είτε μεταφορών σε προσωπικό  λογαριασμό του κ. Νεκταρίου και όχι  της Μονής . Εξάλλου , από τα τραπεζικά έγγραφα  φαίνεται , σύμφωνα με πληροφορίες μας,  ότι “τα  χρηματικά ποσά άρχισαν να δίδονται  από το 2013, που τότε δεν υπήρχε οποιαδήποτε σκέψη  για δημιουργία Μονής”.

Τους εν αργία αρχιμανδρίτες, που ήταν παρόντες στο δικαστήριο εκπροσωπεί η δικηγόρος Ανδριάνα Κλαϊδή, η οποία κατέθεσε και την αίτηση ακύρωσης των διαταγμάτων. Επίσης , παρουσιάστηκαν εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας και εκ μέρους του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα  ο δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου.

Το δικαστήριο όρισε νέα ημερομηνία για τις 30 Μαΐο, ώστε να επιδοθεί η αίτηση ακύρωσης σε τρεις ακόμα διάδικους, την Ελληνική Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου και το Κτηματολόγιο. Η αίτηση επιδόθηκε μόνο στη Νομική Υπηρεσία και την ΜΟΚΑΣ. 

H δικηγόρος Αντριάνα Κλαϊδή
Το δικαστήριο όρισε ότι σε οκτώ ημέρες πριν τις 30 Μαΐου πρέπει να καταχωρηθούν τυχόν ενστάσεις.  

Στο μεταξύ οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις ερωτήσεις , που η ιστοσελίδα μας υπέβαλε γραπτώς από τις 11 Απριλίου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπίωτη

Σε συνέχεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης εκ μέρους σας  των δημοσιογράφων (9.4. 2024), παραθέτω  ερωτήσεις αναφορικά με Πλανητάριο στην Μητρόπολη Ταμασσού στο Επισκοπειό (Εγκαινιάστηκε το Πλανητάριο στην Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής – Δείτε φωτογραφίες (politis.com.cy)
τις μονές Αββακούμ στο Φτερικούδι, Αγίου Γεωργίου  Σπηλαίων στην Ερήμη,  τον Ναό  Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας και τον γύρο από αυτόν οικοδομών  στον Κοτσιάτη, τον υπό ανέγερση Ναό στην περιοχή Κάβο Γκρέκο. 
Για όλα τα παραπάνω  εξασφαλίστηκαν   πριν την  ανέγερσή τους ή την έναρξη εργασιών

*    Περιβαλλοντική μελέτη

*     Πολεοδομική άδεια

*    Άδεια οικοδομής

*      «Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης» για παράδειγμα για το  Πλανητάριο

* Μήπως μέρος της Μονής Αββακούμ βρίσκεται σε περιοχή Natura?

* Αν ισχύει αυτό, όπως και είναι βέβαιο ότι ισχύει με τον υπό ανέγερση Ναό στο Κάβο Γκρέκο , εξασφαλίστηκε Μελέτη δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων; (  Οδηγία ΕΕ για τους οικοτόπους, (https://www.era-comm.eu/Introduction_EU_Environmental_Law/EL/module_9/part_2/part_2_10.html) για χερσαία φλωρίδα και πανίδα). 

* Για την ανέγερση της Μονής Αγίου Γεωργίου Σπηλαίων ρωτήθηκε πριν την ανέγερση το Τμήμα Αρχαιοτήτων; Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μονή αυτή βρίσκεται σε χαλίτικη και σε τουρκοκυπριακή γη. Πως συμβαίνει αυτό; 

* Πληροφορίες αναφέρουν ὀτι το τεμάχιο 275 στον Λυθροδόντα είναι χαλίτικο και περιφράχτηκε από τον αρχιμ. Νεκτάριο ( Ιωάννη Γεωργίου). Είναι ορθές οι πληροφορίες και τι ακριβώς συνέβη; (Σχετικά  με το συγκεκριμένο τεμάχιο διαβάστε  και στον σύνδεσμο Ιδιοκτησίας της Μονής Αββακούμ παράνομη μίνι φάρμα με ελάφια στον Λυθροδόντα | AlphaNews.Live

* Τα σχετικά με όλες τις απαιτούμενες άδειες ισχύουν και στην περίπτωση της  ανοικοδόμηση της παλαίφατης Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Πιτυδιώτη, που ανήκει στην Μητρόπολη Μόρφου; Ανασύσταση και ανοικοδόμηση της παλαίφατης Μονής του Αγίου Γεωργίου Πιτυδιώτου (Reconstruction and remodelling of the ancient Monastery of Saint George Pitidiotis) – Ιερά Μητρόπολις Μόρφου (immorfou.org.cy)
Θα αναμένω τις απαντήσεις, οι οποίες μπορούν να δοθούν σε όλα τα Μέσα ενημέρωσης, αφού τα παραπάνω θέματα σας τα είχα θέσει ενώπιον των συναδέλφων.
Στις 24 Απριλίου επισημάμαμε τον κ. Λετυμπίωτηυ ότι διαπιστώνεται με λύπη ότι “οι αρμόδιοι καθυστερούν αδικαιολόγητα ή σκόπιμα” να απαντήσουν στις παραπάνω ερωτήσεις

Share this post