Οι Μητροπόλεις Κωνσταντίας και Ταμασσού. – Ποιος κυβερνά την Κύπρο; Η κυβέρνηση ή οι δεσποτάδες;

Οι Μητροπόλεις Κωνσταντίας και Ταμασσού. – Ποιος κυβερνά την Κύπρο; Η κυβέρνηση ή οι δεσποτάδες;

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Φαίνεται ότι την Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου δεν την απασχολεί  ποσώς η τήρηση των νόμων του κράτους, γι’ αυτό και αποφάσισε την οικοδόμηση Μονής παράνομα εντός της προστατευόμενης περιοχής του Κάβο Γκρέκο, την ίδια στιγμή που λάμβανε αρνητική απάντηση σε προκαταρκτικό ερώτημα για δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης πολεοδομικής αίτησης κατά παρέκκλιση στην ίδια προστατευόμενη περιοχή, στην ίδια πολεοδομική ζώνη και στην ίδια καθορισμένη χρήση γης. Και στις δύο περιπτώσεις, τα τεμάχια εκκλησιαστικής γης βρίσκονται περίκλειστα σε κρατική δασική γη, εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο. 

Σημερινές πληροφορίες (εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” 30.3.2024) αναφέρουν ότι το Επαρχιακό Γραφείο Αμμοχώστου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως  , με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειο,  απαιτεί την  άρση όλων των παράνομων επεμβάσεων και κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες αφορούν ανέγερση μονής στην προστατευόμενη περιοχή Κάβο Γκρέκο και ότι  το Τμήμα Περιβάλλοντος με άλλη επιστολή του   απαιτεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (3.4.2024) την υποβολή σχεδίου κατεδάφισης και αποκατάστασης προς αξιολόγηση.

Άραγε θα συμμορφωθεί ο Μητροπολίτης με τις υποδείξεις; Ο δε Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος πώς ανέχεται την παρανομία και σιωπά τόσες μέρες;  Φαίνεται ότι δεν διαβάζει τα όσα αποκαλύφθηκαν στον Τύπο για την υπόθεση της υπό ανέγερση Μονής. Αντιθέτως, και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ανακρίσεις για την Μονή Αββακούμ,  αναλίσκει  τον χρόνο του σε συνεντεύξεις κατά των  εν αργία τελούντων Αρχιμανδριτών.  Αν  η υπόθεση τους φτάσει στην Ιερά Σύνοδο,  τίθεται ζήτημα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας του κ. Γεωργίου ως δικαστή.  Θέμα όμως υπάρχει και για τις πράξεις ή παραλείψεις του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα. Η Ιερά Σύνοδος αδιαφόρησε και  μέχρι σήμερα αποφεύγει να τον ελέγξει. Εν ολίγοις  για την Ιερά Σύνοδο “πέρα βρέχει , στην Καραμανιά χιονίζει”! 

Και στις δύο περιπτώσεις , Μονή Αββακούμ και Μητρόπολη Κωνσταντίας απογοητευτική είναι και η εικόνα , που εκπέμπει το κράτος. Στην πρώτη περίπτωση φαίνεται ότι δεν εξετάζονται ο τρόπος , που έδρασε ο Μητροπολίτης Ταμασσού , όταν έκανε έφοδο στην Μονή και τα όσα ακολούθησαν στην Ιερά Μητρόπολη. Από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ο πολίτης συνάγει  ότι χρησιμοποιήθηκαν παράνομες μέθοδοι και ότι ένας Μητροπολίτης μπορεί να καταπατά  το κράτος δικαίου. Τα όποια  εκκλησιαστικά παραπτώματα των Αρχιμανδριτών ή το ενδεχόμενο τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων, δεν νομιμοποιούν τον Μητροπολίτη Ταμασσού να υποκαθιστά  την  Αστυνομία και τις άλλες αρμόδιες κρατικές αρχές, εκτός κι’αν είχε την κάλυψη ή την ανοχή τους. Ύψιστη ευθύνη, παρά τον διορισμό ποινικών ανακριτών ,  για όσα διαδραματίζονται έχει και η Νομική Υπηρεσία, την οποία επίσης δεν απασχολεί το θέμα του Μητροπολίτη Ταμασού. Επίσης,  δεν απασχολεί την ΚΥΠ το θέμα του αδελφού του Μητροπολίτη, ο οποίος είναι μέλος της Θρονικής Επιτροπής και μετείχε στην “επιχείρηση” κάθαρσης στην Μονή Αββακούμ, όπως και η Αστυνομία δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για τον ρόλο, που διαδραμάτισαν  ο πρώην Αρχηγός της Δύναμης  και άλλα πρόσωπα, γιατί, όπως είπε ο κ. Ησαΐας, είναι μέλη της  Θρονικής Επιτροπής. Και ο κύριος από την Λάρνακα , όπως λέγεται, ποιός ήταν και ποια  δουλειά είχε στην Μητρόπολη Ταμασσού;   

Στο θέμα της Μητρόπολης Κωνσταντίας οι αρμόδιες αρχές κινήθηκαν, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”.  Κατά την γνώμη μου η αντίδραση έπρεπε να ήταν άμεση : Κατεδάφιση από το Επαρχιακό Γραφείο Αμμοχώστου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως όλων των παράνομων οικοδομημάτων. 

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1963, όταν πληροφορήθηκε τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη είχε αναρωτηθεί,   λόγω και της γνωστής διαφωνίας του με τα ανάκτορα,  «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Σήμερα «ποιος κυβερνά την Κύπρο»; Η κυβέρνηση ή οι δεσποτάδες;

Δυστυχώς, οι Ιεράρχες -και αυτό δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο- από ποιμένες έχουν μετατραπεί σε δεσπότες και εξουσιαστές. Αυτό είναι η βαθύτερη πληγή και το μεγαλύτερο σκάνδαλο των όσων ζούμε σήμερα. Η κατάσταση θα διορθωθεί, αν οι δεσπότες γίνουν και πάλι  Επίσκοποι και ποιμένες.

Για την ανόρθωση της διοικούσας από τους δεσπότες Εκκλησίας -δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν και αληθινοί Επίσκοποι και ποιμένες-είναι επίκαιρο το  σύνθημά : “Ξύπνα παππά, ξύπνα λαέ!”. Aυτό το βροντοφώναζε στην Αθήνα την εποχή της χούντας ένας έγγαμος κληρικός, ο παπά Γιώργης Πυρουνάκης. Ο μακαριστός παπά Γιώργης διώχθηκε από τους συνταγματάρχες και κάποιους δεσπότες στην διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης  από το εκκλησιαστικό κατεστημένο.  

ΥΓ: Α) Είναι βάσιμη η πληροφορία ότι  ο διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Κύπρου κ. Ιωάννης Χ. Χαριλάου επεχείρησε να κάνει έλεγχο στην Μητρόπολη Ταμασσού, αλλά δεν του το επέτρεψε ο Μητροπολίτης Ησαΐας; Β)  Σύμφωνα με δημοσιεύματα η  Αστυνομία κατακρατεί εδώ και μέρες  για έλεγχο το τηλέφωνο του εν αργία Αρχιμ. Νεκτάριου Γεωργίου και με δικαστικό διάταγμα άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και του επίσης εν αργία Αρχιμ. Πορφύριου. Έχει ενεργήσει αναλόγως και για τον Μητροπολίτη Ταμασσού;

 

Share this post