Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος : “Όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν σύντομα τα δικαιώματα της Εκκλησίας Ουκρανίας”

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος : “Όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν σύντομα τα δικαιώματα της Εκκλησίας Ουκρανίας”

Ο Μακαριώτατος ανακοινώνει ότι προτίθεται να επισκεφτεί τον Πάπα Φραγκίσκο
Τον σεβασμό του προς την Εκκλησία  Ρώμης εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος και  ανακοινώνει  ότι προτίθεται να επισκεφτεί τον Πάπα Φραγκίσκο. 

Ο Μακαριώτατος μίλησε στον Ιταλό δημοσιογράφο Andrea Gagliarducci  του Catholic News Agency, αναλυτή του Βατικανού για το ACI Stampa και συνεργάτη  του National Catholic Register. (ΦΩΤΟ ΠΑΝΩ: 3 Δεκεμβρίου 2021, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, τότε Μητροπολίτης Πάφου, υποδέχεται στα προπύλαια της Αρχιεπισκοπής τον Πάπα Φραγκίσκο)

Στην συνέντευξη του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος απάντησε σε ερωτήσεις για τις σχέσεις της Εκκλησίας Κύπρου με το Βατικανό, για τον  ρόλο της  Εκκλησία  Κύπρου στον Ορθόδοξο κόσμο,τις οικουμενικές σχέσεις,το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Ουκρανίας,το Κυπριακό και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Για το Κυπριακό και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος , μεταξύ άλλων , επισημαίνει: “Η Κύπρος είναι η μόνη διαιρεμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια την Ευρώπη, με το 38% της επικράτειάς της υπό κατοχή. Παραμένει ένας διαρκής κίνδυνος, που εκφράζεται ανοιχτά από τους Τούρκους τα τελευταία χρόνια, για πλήρη κατοχή της Κύπρου. Ο κόσμος μας είναι έντονα ευαίσθητος σε οποιαδήποτε μορφή εισβολής. Έτσι, ο λαός, η κυβέρνηση και η Εκκλησία μας καταδικάζουν έντονα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ζητούμε αποφασιστικά την άμεση απόσυρση του εισβολέα και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού. Ωστόσο, επιδιώκουμε το ίδιο επίπεδο προσοχής και δράσης για την Κύπρο. Ενώ η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος έχουν ανταποκριθεί στην κατάσταση στην Ουκρανία, ίσως λόγω του σημαντικού μεγέθους της ή της ευρύτερης απειλής που θέτει η Ρωσία, η Κύπρος έχει λάβει μόνο περιορισμένες προφορικές δηλώσεις. Απαιτούμε σεβασμό των δικαιωμάτων μας ως πολίτες μιας ενωμένης Ευρώπης και υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μετακίνησης, διαμονής και απόκτησης περιουσίας για όλους τους Ευρωπαίους σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Στην συνέντευξη ο κ. Γεώργιος σημειώνει ότι “συχνά ανακριβώς χαρακτηρίζεται ως «Ορθόδοξο σχίσμα» η παραχώρηση  αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία  Ουκρανίας”.  Επίσης, υπογραμμίζει: “σύμφωνα με τους ηθικούς και εκκλησιαστικούς κανόνες, που επικρατούν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, η Εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζει την ενέργεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Αν και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες ενδέχεται να καθυστερήσουν επί του παρόντος την αναγνώριση, λόγω παραγόντων πέρα από κανονικά ή εκκλησιαστικά ζητήματα, που πιθανώς σχετίζονται με το μέγεθος και την οικονομική επιρροή της Ρωσίας, είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν σύντομα τα δικαιώματα της Εκκλησίας Ουκρανίας εντός της Ορθόδοξης κοινότητας”.

Αναφερόμενος στις σχἐσεις της Εκκλησίας Κύπρου με το Βατικανό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος τονίζει: “οι αμοιβαίες μας σχέσεις χαρακτηρίζονται από ζεστασιά, φιλία και ισχυρό δεσμό εμπιστοσύνης μεταξύ των αντίστοιχων Εκκλησιών μας”.  Επίσης, υποδεικνύει ότι “στον σημερινό κόσμο, όπου αντιμετωπίζουμε προκλήσεις από άλλες θρησκείες, όπως ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός, είναι σημαντικό για τους Χριστιανούς να παραμερίζουν μικρές διαφορές και να τονίζουν τις κοινές μας αξίες. Παρουσιάζοντας ένα ενιαίο μήνυμα χριστιανικής ελπίδας στον κόσμο, μπορούμε επίσης να προσκαλέσουμε όσους δεν έχουν ακόμη συναντήσει τον Χριστό να Τον αγκαλιάσουν ως Σωτήρα και Λυτρωτή της ανθρωπότητας”.

Για την  συμπλήρωση πενήντα ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αγίας Έδρας ο κ. Γεώργιος αναφέρει ότι  αναγνωρίζει την ουσιαστική βοήθεια, που παρέχουν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Κύπρου και διαβεβαιώνει :Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας, της χώρας μας και της Εκκλησίας μας”.

*Διαβάστε την συνέντευξη στον σύνδεσμο:

The Orthodox Archbishop of Cyprus: “We Have in Mind to Visit Pope Francis” (ewtnvatican.com)

ΣΗΜ:  Προφανώς από κάποια αβλεψία ο Αρχιεπίσκοπος στο κείμενο της συνέντευξης αναφέρεται ως Γεώργιος  III (Γ’).  Στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας Κύπρου ο Μακαριώτατος αναφέρεται ως “Ἀρχιεπίσκοπος Νέας Ἰουστινιανῆς και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιος”

Share this post