Με αίτηση στο ΑΣΔ ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά την απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Με αίτηση στο ΑΣΔ ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά την απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

ΑΚΕΛ: “Ακραίο, πρωτοφανές μέτρο που εμβαθύνει περαιτέρω τη θεσμική σύγκρουση”

Η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Λ. Σαββίδης καταχώρισε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο (ΑΣΔ), ενεργώντας ως Συμβούλιο, αίτηση, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέα Φ. Μιχαηλίδη, “λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς”.

Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως Αιτητή στην εν λόγω διαδικασία εκπροσωπούν τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ.

“Η Αίτηση καταχωρίσθηκε, ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την πρόθεση της Γενικής Εισαγγελίας να προχωρήσει σε καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή είχε προαναγγείλει, με συνέντευξη του στην Καθημερινή, την περασμένη  Κυριακή , ο βοηθός του Γενικού Εισαγγελέα, Σάββας Αγγελίδης. 

Ο κύριος Αγγελίδης είχε αναφέρει ότι οι κατ’ εξακολούθηση αναφορές του Γενικού Ελεγκτή για κατάχρηση εξουσίας, από αξιωματούχους και λειτουργούς της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά και οι αναφορές του για συγκάλυψη παρανομιών από τον Γενικό και τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, προκαλούν συνταγματική κρίση και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους να περιέλθουν τα αξιώματα και οι θεσμοί σε ανυποληψία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε απαντήσει στο δημοσίευμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του “απεργάζονται σχέδιο εξόντωσης του Γενικού Ελεγκτή για λόγους αντεκδίκησης”.

Η αίτηση θα εξεταστεί από την  Ολομελεία του ΑΣΠ υπό την προεδρία του προέδρου του Αντώνη Ρ. Λιάτσου. Τα άλλα μέλη είναι:

Τεύκρος Θ. Οικονόμου, Δ. Τάσια Ψαρά-Μιλτιάδου, Δ. Δώρα Σωκράτους, Δ. Νικόλας Σάντης, Δ. Στάλω Χατζηγιάννη Χριστοδούλου, Δ. Τερέζα Καρακάννα, Δ. Ηλίας Γεωργίου, Δ. και  Μαρίκα Καλλιγέρου,Δ.

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του αναφέρει:  “Η καταχώρηση από τον Γενικό Εισαγγελέα αιτήματος παύσης του Γενικού Ελεγκτή συνιστά ακραίο, πρωτοφανές μέτρο που εμβαθύνει περαιτέρω τη θεσμική σύγκρουση που ταλανίζει τη δημόσια ζωή.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι άλλο πράγμα είναι η κριτική στην Ελεγκτική Υπηρεσία για τις περιπτώσεις που υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων της κι άλλο πράγμα είναι η δρομολόγηση διαδικασίας παύσης του Γενικού Ελεγκτή. Ειδικά δε η Γενική Εισαγγελία που -από το σκάνδαλο των διαβατηρίων μέχρι το μαύρο βαν- είναι εκτεθειμένη σε κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος, θα έπρεπε να τηρεί άλλους τόνους.

Μείζον ζήτημα αποτελεί και η απόλυτη σιωπή του κ. Χριστοδουλίδη για αυτή την οξύτατη σύγκρουση των θεσμών, ως να αφορά άλλη χώρα και όχι την χώρα που πρέπει να κυβερνήσει. Η στάση του επιτήδειου ουδέτερου είναι απαράδεκτη. Έστω και τώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την οριστική λύση αυτής της σύγκρουσης”.

Share this post