Ο Ερτνογάν ανἐβαλε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ

Ο Ερτνογάν ανἐβαλε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος  μιλά για «φασιστική» απάντηση των αμερικανικών αρχών σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις φοιτητών στις ΗΠΑ

Η προγραμματισμένη για τις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν αναβλήθηκε λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος.

Την αναβολή της επίσκεψης είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι θα οριστεί σύντομα νέα ημερομηνία συνάντησης.

Ο Λευκός Οίκος δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την επίσκεψη, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters στα τέλη Μαρτίου ότι ο Λευκός Οίκος είχε προτείνει και η Άγκυρα είχε αποδεχθεί την 9η Μαΐου ως ημερομηνία συνάντησης.

 Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα την απάντηση των αμερικανικών αρχών στις συνεχιζόμενες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.

«Εμείς, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, παρακολουθούμε τα γεγονότα στα αμερικανικά πανεπιστήμια την τελευταία εβδομάδα με μεγάλο ενδιαφέρον», είπε ο Ερντογάν σε ένα συνέδριο για την Παλαιστίνη στην Κωνσταντινούπολη.

Διαδηλωτές φοιτητές δέχονται «απειλές» σε πανεπιστήμια της Δύσης, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Παρακολουθούμε πώς εκείνοι που μας έκαναν διάλεξη επί χρόνια για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι ξαφνικά γίνονται φασίστες όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του Ισραήλ», συνέχισε.

Η ίδια η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει επικριθεί για την καταστολή φοιτητικών και ακαδημαϊκών διαδηλώσεων αφού ο πρόεδρος διόρισε έναν αντιδημοφιλή πρύτανη στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της χώρας Μπογάζιτσι το 2021.

Πολυάριθμα ελίτ πανεπιστήμια στις ΗΠΑ έχουν καταστείλει διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας, με την αστυνομία να έχει προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών. Κατηγορούν ορισμένους συμμετέχοντες στις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις για αντισημιτικά σχόλια.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν επανέλαβε την υποστήριξή του στην Χαμάς.

Share this post