«Ο Μίκης των Παθών» ύμνος στην ανάσταση των …ιδεών με έργα του Μίκη Θοδωράκη

«Ο Μίκης των Παθών» ύμνος στην ανάσταση των …ιδεών με έργα του Μίκη Θοδωράκη

Στο ξεκίνημα της εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού, μία ιδιαίτερη παράσταση που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, θα προβάλει μέσα από μουσική, αφήγηση και εικόνες, τα …ανθρώπινα πάθη. Δύο εμβληματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη γίνονται οι πυλώνες της παράστασης, με τίτλο «Ο Μίκης των Παθών», μέσα από την οποία παρουσιάζονται με την οπτική της τέχνης, σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας.

Ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου, που αναφέρεται στα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και το «Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού», που μιλά για τη μαύρη περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου της πατρίδας μας, είναι τα έργα που θυμίζουν ότι ο λαός δοκιμάζεται από βαθιά οικονομική, ιδεολογική, αξιακή και αισθητική κρίση.

«Ο “ Επιτάφιος” συνδέει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη με τους αγώνες των εργαζομένων και τη Θεσσαλονίκη, αφού το Μάη του ‘36 οι καπνεργατικοί αγώνες έγιναν πανεργατικοί και προέκυψαν τα γνωστά επεισόδια. Από εκεί είναι και η εμβληματική φωτογραφία που κυκλοφόρησε τα χρόνια εκείνα στην εφημερίδα Ριζοσπάστης κι ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει αυτό το μεγάλο ποίημα, το οποίο μελοποιήθηκε αργότερα από τον Μίκη Θεοδωράκη», δήλωσε  στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM» ο Παναγιώτης Καραδημήτρης*, ο οποίος εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη παράσταση.

«Το δεύτερο μέρος είναι “ Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού”, επίσης ένα τεράστιο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που εδώ τον συναντάμε και ως ποιητή, αφού το έγραψε ο ίδιος και μιλά για τον εμφύλιο σπαραγμό και το μεγάλο πόθο του, που ήταν η εθνική συμφιλίωση», συμπληρώνει ο κ. Καραδημήτρης.

Ο Θεσσαλονικιός ερμηνευτής και επί σειρά ετών συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, σχεδίασε, οργάνωσε και παρουσιάζει την παράσταση, έχοντας στο πλευρό του καλλιτέχνες της πόλης, όπως τη Ρούλα Φωτιάδου στην αφήγηση, τη Ζωή Τσινιάρη στην ερμηνεία, τον Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο, τον Γιάννη Φιλιππουπολίτη στο πιάνο και στο ακορντεόν και τον Στάθη Σαββίδη στο μπουζούκι.

«Είναι δύο έργα τα οποία νομίζω ότι χωράνε στη Μεγάλη Εβδομάδα γιατί πραγματικά έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα πάθη, με τις ταλαιπωρίες που δημιούργησε ο άνθρωπος σε άνθρωπο κι επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε θάνατος χρωστάει μία ανάσταση, επιδιώκουμε μέσα από το έργο αυτό να υμνήσουμε την Ανάσταση, όχι μόνο των ψυχών αλλά και των ιδεών», είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός ερμηνευτής.

Κατά τη διάρκεια της αφήγησης παρουσιάζονται βίντεο από το αρχείο του δημοσιογράφου – συγγραφέα Γιώργου Λογοθέτη που παραχώρησε για την παράσταση, καθώς επίσης πίνακες ζωγραφικής (σε ψηφιακή μορφή) του ζωγράφου Λάζαρου Πάντου.

Η παράσταση «Ο Μίκης των Παθών» διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟΝ» και ανεβαίνει τη Μεγάλη Δευτέρα στις 21:15 στο θέατρο Αυλαία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρβάρα Καζαντζίδου

κ. Καραδημήτρης μίλησε για την παράσταση στην εκπομπή των Αναστασία Τελιανίδου και Φάνη Γρηγοριάδη στο «Πρακτορείο 104,9 FM»

**********************************************************************

«Από το Πάθος στην Ανάσταση»: Μικρή περιοδική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Από την Πέμπτη, 25 Απριλίου, έως και τη Δευτέρα, 13 Μαΐου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την πασχαλινή περίοδοδιοργανώνει μικρή περιοδική έκθεση με θέμα «Από το Πάθος στην Ανάσταση». 

Σε αυτήν εκτίθενται γνωστά και άγνωστα έργα από τις συλλογές του Μουσείου, όπως το μνημειώδες έργο του Λουδοβίκου Θείρσιου, η Κοινωνία των Αποστόλων (κάρβουνο σε χαρτί), η Βαϊοφόρος του Θεόδωρου Πουλάκη, το χρυσοκέντητο επιγονάτιο του Νεοφύτου Λαρίσης του 17ου-18ου αι., το ασημένιο αρτοφόριο από την Νίγδη της Καππαδοκίας του 1815, και άλλα πολλά που συνθέτουν την έκθεση, που ακολουθεί την πορεία του Χριστού από την Έγερση του Λαζάρου μέχρι και την Ανάστασή Του.

Αύριο, Κυριακή 28 Απριλίου 2024,  θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση  από την αρχαιολόγο του μουσείου, κ. Μαρία Σκλείδα.

Ώρα: 12.00-13.00. Δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post