Ζεμενίδης στο CNN Greece: Κάνουν λάθος για τον Μενέντεζ

Ζεμενίδης στο CNN Greece: Κάνουν λάθος για τον Μενέντεζ

Γεωργία Γαραντζιώτη*

Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και ένα απο τα πιο επιφανή στελέχη της ομογένειας στις ΗΠΑ, μιλάει στο CNN Greece για τη δικαστική περιπέτεια του φιλέλληνα Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.Απαντά επίσης στο ερώτημα εάν η απομάκρυνση Μενέντεζ απο την προεδρία της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, ανοίγει το δρόμο για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία.

Μιλά ακόμα για την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τονίζει πως «η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περιττό».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Έντι Ζεμενίδη

Ποιο είναι το κλίμα στις ΗΠΑ μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη και των επαφών που είχε τόσο με Αμερικανούς αξιωματούχους, όσο και με επιφανείς εκπροσώπους της ομογένειας;

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά η μεγάλη εκτίμηση των ΗΠΑ για την Ελλάδα. Επενδυτές, που κάποτε αστειεύονταν για την Ελλάδα, έσπευσαν να συναντηθούν με Έλληνες αξιωματούχους. Ακόμη και οι New York Times έκαναν ένα υπέροχο ρεπορτάζ για την Ελλάδα και την βελτιωμένη οικονομία της και την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Επίσης πραγματοποιήθηκαν σημαντικές τριμερείς συναντήσεις.

Συνεχίστηκαν οι προσπάθειες να διατηρηθούν τα νερά ήρεμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα έμεινε σθεναρά στις θέσεις της στο Κυπριακό. Πολύ ενθουσιασμένη με τη συνάντηση ήταν και η διασπορά, τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Το να πούμε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περιττό.
Αμερικανικές πηγές αναφέρουν οτι οι ΗΠΑ «ξεκλειδώνουν» το θέμα της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα; Θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο άμεσο διάστημα;

Οι πληροφορίες μας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρουν ότι η επίσημη ειδοποίηση φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα φέρει προς ψήφιση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν ψηφιστεί η ένταξη της Σουηδίας οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί ότι θα εγκρίνουν την πώληση των F16 στη Τουρκία;

Η ένταξη της Σουηδίας είναι ένα απαραίτητο βήμα, αλλά όχι το μοναδικό βήμα που πρέπει να κάνει η Τουρκία. Το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει κι άλλους όρους, συμπεριλαμβανομένου ενός αμυντικού πακέτου για την Ελλάδα και κάποιου επιπέδου εγγύησης ότι αυτά τα F16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδας. Θα πρέπει να λυθούν και αυτά το θέματα λοιπόν.

Οι κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά που αντιμετωπίζει ο Γερουσιαστής Μενέντεζ πιστεύετε οτι θα τον αποδυναμώσουν; Πιστεύετε οτι με πιθανή απομάκρυνση του φιλέλληνα Γερουσιαστή Μενέντεζ απο την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση αμερικανικών οπλικών συστημάτων απο την Τουρκία;

Οι γερουσιαστές Schumer και Cardin έχουν δίκιο όταν προτρέπουν όλους «να επιτρέψουν στη νομική διαδικασία να προχωρήσει χωρίς προκαταλήψεις». Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν κάνει λάθος με τον γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ.

Όσον αφορά στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία απο τις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ ήταν ο πιο σκληρός επικριτής, αλλά όχι ο μόνος. Ας υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν τέσσερις δεσμεύσεις για την πώληση και ότι το Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία κινήθηκε για να αφαιρέσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Ο γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ οδήγησε έναν στρατηγικό αναπροσανατολισμό στο Κογκρέσο και βοήθησε να αυτό να γίνει πράξη.
*Πηγή: CNN Greece/ ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post