Δέκα χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Ιωαννίνων Θεόκλητου (Σετάκη)

Δέκα χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Ιωαννίνων Θεόκλητου (Σετάκη)

Αφιέρωμα στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο (Σετάκη), με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από την εκδημία του (2014-2024), έγινε από την διαδικτυακή ελπομπή «Προς Εκκλησιασμόν» του Ιερού Ναού Αγίου Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού .

Προσκεκλημένος ήταν ο αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Δέδες, ο οποίος διετέλεσε στενός συνεργάτης και πρωτοσύγκελος του μακαριστού Ιεράρχη. 

Ο π. Φιλόθεος τόνισε ότι ο μακαριστός Θεόκλητος ήταν ανθρώπινος, ο οποίος όσο ζούσε δεν ήθελε να μιλάνε γι’αυτόν. Ταυτίστηκε με τα Γιάννενα και άφησε καλούς κληρικούς. Ο μακαριστός Ιωαννίνων “προσπαθούσε να μην είναι υποκριτής και πλήρωσε το κόστος”, σημείωσε ο π. Φιλόθεος και πρόσθεσε ότι ο μακαριστός Ιωαννίων “ήταν καλός συζητητής”.

Ο μακαριστός  Ιωαννίνων , υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Ηπείρου και Κερκύρας, κυρός Θεόκλητος (Σετάκης) γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη. Τις γυμνασιακές του σπουδές ολοκλήρωσε στην Κρήτη.

Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1958 και Πρεσβύτερος το 1960. Από το 1961 μέχρι το 1968 υπηρέτησε ως Στρατιωτικός Ιερέας και από το 1968 μέχρι την εκλογή του ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος το 1975. Ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων και δοκιμίων σε περιοδικά και εφημερίδες. Εκοιμήθη στις 13 Απριλίου του 2014.

 

Την εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν»  επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου


*Οι φωτογραφίες μακαριστού Μητροπολίτη Θεοκλήτου είναι από το αρχείο του Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ «ΕΙΣ ΚΟΠΑΝΟΥΣ» των Ιωαννίνων

 

Share this post