Πενήντα χρόνια μετά η Χιλή ζητά από τις ΗΠΑ απόρρητα έγγραφα για την ανατροπή του Αλιέντε

Πενήντα χρόνια μετά η Χιλή ζητά από τις ΗΠΑ απόρρητα έγγραφα για την ανατροπή του Αλιέντε

Καθώς πλησιάζει η επέτειος του πραξικοπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου, η χιλιανή κυβέρνηση του Γκάμπριελ Μπόριτς κάλεσε δημοσίως την κυβέρνηση Μπάιντεν να δημοσιοποιήσει απόρρητα αρχεία των ΗΠΑ σχετικά με το πραξικόπημα.

Σε  συνέντευξη στην ισπανική υπηρεσία ειδήσεων, EFE, ο πρεσβευτής της Χιλής στην Ουάσιγκτον, Χουάν Γκάμπριελ Βαλντές, σημείωσε ότι βασικά ιστορικά έγγραφα, όπως η ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών του Νίξον την ημέρα του πραξικοπήματος, παραμένουν απόρρητα μισό αιώνα αργότερα. «Ακόμα δεν ξέρουμε τι είδε ο Πρόεδρος Νίξον στο γραφείο του το πρωί του στρατιωτικού πραξικοπήματος», δήλωσε ο Βαλντές. «Υπάρχουν λεπτομέρειες που εξακολουθούν να ενδιαφέρουν [τους Χιλιανούς], που είναι σημαντικές για εμάς να ανασυνθέσουμε τη δική μας ιστορία».

Henry Kissinger and General Augusto Pinochet in 1973./ΦΩΤΟ: National Security Archive

Επίσης, ο Peter Kornbluh, ο οποίος διευθύνει το Archive’s Chile Documentation Project, κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να τιμήσει το αίτημα της Χιλής για «διπλωματία αποχαρακτηρισμού» και να δημοσιοποιήσει όλα τα εναπομείναντα μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ για το πραξικόπημα και τα επακόλουθά του. «Η επέτειος του πραξικοπήματος στη Χιλή», είπε, «παρέχει την απόλυτη ευκαιρία να μάθουμε τα μαθήματά της για την ιερότητα των δημοκρατικών διαδικασιών έναντι των κινδύνων του αυταρχισμού – μαθήματα που παραμένουν άμεσα σχετικά όχι μόνο για τους Χιλιανούς, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών». Σκοπός της αρχειοθέτησης τέτοιων εγγράφων από το παρελθόν, επεσήμανε, είναι η χρήση τους για την ενημέρωση του παρόντος και του μέλλοντος. «Αν όχι τώρα, στην 50η επέτειο», ρωτά  ο Kornbluh, «πότε;»

CHILE’S COUP at 50 Kissinger Briefed Nixon on Failed 1970 CIA Plot to Block Allende Presidency | National Security Archive (gwu.edu)

 

Ο Peter Kornbluh είναι  διευθυντής Προγραμμάτων Τεκμηρίωσης Κούβας και Χιλής στο Αρχείο National Security Archive του Πανεπιστημίου George Washington, στο οποίο εργάζεται από τον Απρίλιο του 1986.  Ήταν συνδιευθυντής του έργου τεκμηρίωσης Iran-Contra και διευθυντής του έργου του Archive για την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Νικαράγουα.

Από το 1990-1999, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ως επίκουρος καθηγητής διεθνών και δημοσίων υποθέσεων. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το Back Channel to Cuba: The Hidden History of Negotiations between Washington and Havana (UNC Press, 2014), το Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς στο Foreign Affairs. Είναι συγγραφέας/συντάκτης/συνεκδότης πολλών βιβλίων Archive: των δύο πρώτων αναγνωστών εγγράφων του Archive: The Cuban Missile Crisis, 1962 και The Iran-Contra Scandal: The Declassified History, που εκδόθηκαν από τον New Press και τον Bay of Pigs Declassified: The Secret Report of CIA on the Invasion of Cuba (The New Press, 1998).

Στην 30ή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της Χιλής, τον Σεπτέμβριο του 2003, δημοσίευσε το The Pinochet File: A Declassified Dossier on Atrocity and Accountability, το οποίο οι Los Angeles Times επέλεξαν ως το «καλύτερο βιβλίο» της χρονιάς. Το αρχείο Pinochet έχει μεταφραστεί στα ισπανικά και εκδόθηκε στη Βαρκελώνη ως Pinochet: Los Archivos Secretos. Ένα μικρότερο βιβλίο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ανατροπή της κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε εκδόθηκε στη Χιλή με τον τίτλο: Los EEUU y el Derrocamiento de Allende. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα Foreign Policy, The Nation, The New York Review of Books, Cigar Aficionado, The New Yorker, The New York Times, The Washington Post και Los Angeles Times, μεταξύ πολλών άλλων περιοδικών και εφημερίδων. Έχει εμφανιστεί σε εθνικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, μεταξύ των οποίων τα “60 Minutes”, “The Charlie Rose show”, “Nightline”, CNN, “All Things Considered” και “Fresh Air” με τον Terry Gross. Έχει επίσης δουλέψει και εμφανιστεί σε πολλές ταινίες ντοκιμαντέρ, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ “Panama Deception”, το “Bay of Pigs Declassified” του History Channel, “The Trials of Henry Kissinger” και πιο πρόσφατα το ντοκιμαντέρ του Netflix, “ Crack: Cocaine, Corruption, Conspiracy.”

Τον Νοέμβριο του 2003, υπηρέτησε ως σύμβουλος παραγωγής στο ντοκιμαντέρ των Discovery Times, “Kennedy and Castro: The Secret History”, το οποίο βασίστηκε στο άρθρο του στο Cigar Aficionado, “Kennedy and Castro: The Secret Quest for Accommodation.” Ο Kornbluh υπηρέτησε επίσης ως ιστορικός σύμβουλος στη βιογραφική ταινία του Steven Soderbergh (2011) για τον Τσε Γκεβάρα, με πρωταγωνιστή τον Benicio Del Toro. Επίσης,  εργάστηκε για  μια ταινία του Χόλιγουντ με την Gal Gadot και την εταιρεία παραγωγής της, Pilot Wave, βασισμένη στο σημαντικό άρθρο στο Politico, «Αγαπητέ μου Φιντέλ».

Επίσης, διαβάστε στον σύνδεσμο
Washington & Pinochet After the Chilean Coup: Peter Kornbluh Interview, Part II (truthdig.com)

*Δείτε και την συζήτηση (2013) στο “Democracy Now!” σχετική με την πιο πάνω συνέντευξη.  Θέμα της: The Pinochet File: How U.S. Politicians, Banks and Corporations Aided Chilean Coup, Dictatorship (Το αρχείο Πινοσέτ: Πώς οι πολιτικοί, οι τράπεζες και οι εταιρείες των ΗΠΑ βοήθησαν το πραξικόπημα της Χιλής, τη δικτατορία)

 

Share this post