Είκοσι έξι χρόνια από την ημέρα που έφυγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Είκοσι έξι χρόνια από την ημέρα που έφυγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο οποίος συνυπέγραψε τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. 

Ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής  υπήρξε εξέχων Έλληνας πολιτικός, ο οποίος  γεννήθηκε στο Κιουπκοΐ  (Πρώτη Σερρών,  στις 8 Μαρτίου 1907 και απεβίωσε στην Αθήνα στις  23 Απριλίου 1998.   Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδοςς για δύο περιόδους (1955-1963 και 1974-1980)  και δύο φορές πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (1980-1985, 1990-1995).  

Το 1959 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνυπέγραψε τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος με εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τελευταία φάση της πρώτης πρωθυπουργίας του Καραμανλή συνυφαίνεται με την οξεία πολιτική κρίση, που έχει ως αφετηρία της τις αμφισβητούμενες εκλογές του Οκτωβρίου του 1961. Ο Καραμανλής υποστήριξε ότι ούτε ο ίδιος είχε σχεδιάσει και επιχειρήσει παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού στις εκλογές ούτε η αλλοίωση του αποτελέσματος ήταν τέτοια ώστε να θέτει υπό αμφισβήτηση την επικράτησή του.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 1963 ο  Κ. Καραμανλής άρχισε περιοδεία στη Δυτική Ευρώπη με στόχο, κυρίως, τη σύσφιξη των σχέσεων με την ΕΟΚ και την προώθηση οικονομικών επιδιώξεων. Πρώτος σταθμός της περιοδείας η Ολλανδία. Ακολούθησε το Λουξεμβούργο και τέλος η Γαλλία, όπου έγινε δεκτός από τον Σαρλ ντε Γκωλ. Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις η Ελλάδα κατέστη το πρώτο συνδεδεμένο μέλος με την ΕΟΚ, την 1η Νοεμβρίου 1962. Η πλήρης ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ έγινε επί Κ. Καραμανλή  το 1979.

 Ο Καραμανλής αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική και την Ελλάδα  χώρα στις 9 Δεκεμβρίου 1963. Στη διάρκεια της 11ετούς παραμονής του στο Παρίσι ο Καραμανλής παρέμεινε εκτός της ενεργού πολιτικής, αν και οι επαφές του με διάφορους πολιτικούς παράγοντες ήταν συχνές και η ενημέρωσή του για τις πολιτικές εξελίξεις πλήρης.

Στις 24 Ιουλίου 1974, μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος της χούντας των Συνταγματαρχών και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε θριαμβευτικά στην Ελλάδα και ορκίσθηκε Πρωθυπουργός την 4η πρωϊνή της 24ης Ιουλίου 1974 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ. Έγινε πρωθυπουργός με μεγάλη δημόσια υποστήριξη, κυρίως επειδή θεωρήθηκε ως η πιο βολική λύση για τις τότε (συντηρητικές) στρατιωτικές και οικονομικές ελίτ. Σχημάτισε αμέσως κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να ασχοληθεί αμέσως με την κρίση της Κύπρου και για να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ελλάδα. 

Το 1974, ο Καραμανλής ίδρυσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έγινε το δημοψήφισμα με το οποίο κθιερώθηκε ως πολίτευμα της Ελλάδος η αβασίλευτη Δημοκρατία. Επίσης, νομιμοποίησε το ΚΚΕ.

*Για τον Κ. Καραμανλή διαβάστε στους παρακάτω συνδέσμους:

 

Share this post