Λύθηκε το μυστήριο για την γραμματική του λόγιου  Pāṇini αναφορικά με την σανσκριτική

Λύθηκε το μυστήριο για την γραμματική του λόγιου  Pāṇini αναφορικά με την σανσκριτική

O Ινδός  διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Rishi Rajpopat,εκτιμά ότι μετά από  πλέον 2.500  έχει λύσει το μυστήριο του πώς να χρησιμοποιηούμε με ακρίβεια τη γραμματική του λόγιου  Pāṇini, ο οποίος γύρω  στο 350 π.Χ. συνέθεσε μια γραμματική, που περιγράφει μια μορφή μιας πρώιμης ινδο-άριας γλώσσας: τη σανσκριτική.

Γνωστή ως Aṣṭādhyāyī, περιείχε 4.000 σούτρα, ή κανόνες, για τη γραφή κλασικών σανσκριτικών. Το εκτενές έργο κάνει επίσης διάκριση μεταξύ του τρόπου, με τον οποίο η γλώσσα πρέπει να εκφράζεται στην καθομιλουμένη ή κατά την απαγγελία ιερών κειμένων.

Όπως γράφει ο Rajpopat στη διδακτορική του διατριβή: «Δεν υπάρχει καθολική σύμβαση ως προς το ποιοι όροι υποτίθεται ότι ή μπορούν να γίνουν [συνεχιζόμενοι] σε έναν ορισμένο κανόνα».

«[Ο Rajpopat] έχει βρει μια εξαιρετικά κομψή λύση σε ένα πρόβλημα που έχει μπερδέψει τους μελετητές για αιώνες. Αυτή η ανακάλυψη θα φέρει επανάσταση στη μελέτη των σανσκριτικών σε μια εποχή που το ενδιαφέρον για τη γλώσσα αυξάνεται», δήλωσε ο Vincenzo Vergiani, καθηγητής ασιατικών και μεσανατολικών σπουδών στο Cambridge.

*Για την διατριβή γράφει, σε άρθρο του, στο  Freethink ο Kevin Dickinson. Αναλυτικά διαβάστε στον σύνδεσμο*

Μυστηριώδης Αρχαίος Αλγόριθμος Σανσκριτικού Κειμένου Αποκρυπτογραφημένος | HuffPost Greece ΔΙΕΘΝΕΣ (huffingtonpost.gr)

Share this post