Ερντογάν: Η ισόβια κάθειρξη στον Καβάλα είναι “μάθημα νόμου και δικαιοσύνης”

Ερντογάν: Η ισόβια κάθειρξη στον Καβάλα είναι “μάθημα νόμου και δικαιοσύνης”

“Ιδεολογική κάλυψή” έδωσε οΤούρκος πρόεδρος Ταγίπ  Ερντογάν στην απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για την ισόβια φυλάκιση του ακτιβιστή και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα,  

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε συγκεκριμένα ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να επιβάλει ισόβια κάθειρξη στον Καβαλά είναι “μάθημα νόμου και δικαιοσύνης” για όσους έχουν παρόμοιες προθέσεις….

  • «Είναι μεγάλη επιτυχία για τη δημοκρατία το ότι τα ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια μας, που αποφασίζουν για λογαριασμό του έθνους, έκριναν τους πραξικοπηματίες και τους επέβαλαν την τιμωρία που τους άξιζε. Τους ευχαριστώ πραγματικά, ο Θεός να τους έχει καλά», είπε ο Ερντογάν.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε την Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή τη Δευτέρα, κρίνοντάς τον ένοχο για απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης μέσω της χρηματοδότησης των διαδηλώσεων  στο πάρκο Γκεζί το 2013. Καταδίκασε επίσης άλλους επτά κατηγορούμενους σε κάθειρξη 18 ετών έκαστος για βοήθεια και υποκίνηση στην απόπειρα.

«Υπάρχει νόμος σε αυτή τη χώρα, υπάρχει δικαστική εξουσία σε αυτή τη χώρα, και αυτό το δικαστικό σώμα έχει λάβει και θα λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με αυτά που πιστεύει και γνωρίζει, ώστε να επικρατήσει το δίκαιο», είπε ο Ερντογάν και κατηγόρησε την Καβάλα  ότι είναι η τουρκική εκδοχή του Ούγγρου Αμερικανού επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος.
Επίσης, είπε ότι η τουρκική δικαιοσύνη έχει αποδείξει την ανεξαρτησία της με το να μην ενδίδει στον «εκβιασμό» ομάδων εκτός Τουρκίας και εκείνων που ενεργούν ως εκφραστές τους.

«Η βρώμικη γλώσσα ορισμένων ομάδων, που μυρίζει απειλή, δεν θα μπορέσει να επισκιάσει τη σημασία αυτής της ιστορικής απόφασης για τη χώρα μας και το μέλλον της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν.

Ο Καβάλα   είχε περάσει τεσσεράμισι χρόνια πίσω από τα κάγκελα χωρίς να έχει καταδικαστεί, πριν εμφανιστεί εκ νέου στο δικαστήριο και καταδικαστεί. 

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) διέταξε την απελευθέρωσή του επικαλούμενο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και παραβίαση των δικαιωμάτων του στην ελευθερία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) ξεκίνησε διαδικασίες επί παραβάσει στο πλαίσιο πειθαρχικής διαδικασίας για τη συνέχιση της φυλάκισής του, πράγμα που σημαίνει ότι η συμμετοχή της Τουρκίας θα μπορούσε να ανασταλεί από τον οργανισμό. Σε απάντηση, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Πηγή :  hellasjournal.com με πληροφορίες από Ahval/Anadolu

Share this post