Ο Ερντογάν εγκαινίασε ως τέμενος την Μονή της Χώρας

Ο Ερντογάν εγκαινίασε ως τέμενος την Μονή της Χώρας

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Εθνικό Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Μπεσττέπε ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινίασε (ΦΩΤΟ: Presidency of the Republic of Türkiye) 201 έργα, που αναστηλώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (Κοινωφελών Ιδρυμάτων). Κατά την τελετή επανέφερε ως τεμενός για μουσουλμανική λατρεία την Μονή της Χώρας (Kariye Camii), στην Κωνσταντινούπολη. 

«Τα τελευταία 21 χρόνια, έχουμε αναστηλώσει 5.500 μνημεία στη χώρα μας», δήλωσε  ο Τούρκος πρόεδρος  

(ΦΩΤΟ: Presidency of the Republic of Türkiye)

«Βλέπω αυτή τη σημαντική τελετή σήμερα ως μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας που επιδεικνύουμε όσον αφορά την προστασία της κληρονομιάς», τόνισε  ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Μονή της Χώρας ήταν μεταξύ άλλων ο έπαρχος  της Istanbul Davut Gül, ο δήμαρχος Fatih M. Ergün Turan, ο επαρχιακός μουφτής  Safi Arpaguş, και ο επαρχιακός διευθυντής Πολιτισμού  Coşkun Yılmaz

 

Yeniden ibadete açılan Kariye Camii’ne vatandaşlar akın etti videosunu izle | Takvim TV

 

ΦΩΤΟ: TC İstanbul Valiliği

Η εκκλησία του  Σωτήρος εν τη Χώρα,  καθολικό παλαιάς μονής  , χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και νωπογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, κατά την Παλαιολόγεια περίοδο. 

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τέμενος από τους Οθωμανούς  το 1511. Το 1945,  το Υπουργικό Συμβούλιο  της Τουρκίας αποφάσισε  να λειτουργεί ως μουσείο και  ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν από το 1948-1958  ένα καταπληκτικό  έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, καθαρίζοντας  τους σοβάδες που τα κάλυπταν.  Το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας  της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και ένα χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει και πάλι ως τέμενος, παρόλο ότι το 2010 είχαν ξεκινήσει έργα συντήρησης του μνημείου. 

Πρακτορείο İlhas

Το  Kariye Camii θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας. Tα ψηφιδωτά στους τοίχους στον χώρο της προσευχής καλύφθηκαν, ενώ καθορίστηκε περιοχή που θα την επισκέπτονται οι τουρίστες με ξεναγό.

 

 

 

 

 

Share this post