Η σιωπή του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου για την Μονή της Χώρας

Η σιωπή του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου για την Μονή της Χώρας

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Από την περασμένη Δευτέρα κάνει τον γύρο του κόσμου η είδηση της μετατροπής σε τέμενος, μετά την Αγία Σοφία, και της Μονής της Χώρας. Τόσο η Αγία Σοφία, όσο και η Μονή της Χώρας  στην Κωνσταντινούπολη είχαν γίνει Μουσεία από την κεμαλική Τουρκία, αλλά ο ισλαμιστής πρόεδρος Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να «εγκαινιάσει» μια νέα πολιτική επιστροφής στην οθωμανική κατάκτηση της Πόλης. Λες και έλειψαν τα τεμένη για την προσευχή των μουσουλμάνων.

Στην προκειμένη περίπτωση της Μονής της Χώρας είναι ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ η σιωπή της Εκκλησίας Κύπρου και ιδιαίτερα του Προκαθημένου της (δεν υπήρξε ουδεμία γραπτή ανακοίνωση), ο οποίος σε κάθε ευκαιρία βάλλει κατά της κατοχικής Τουρκίας και δίνει μαθήματα για την επίλυση του Κυπριακού. Σημειώνω ενδεικτικά την Εγκύκλιο του για το Πάσχα του 2024  και την ομιλία του στην Δοξολογία της φετινής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Θυμάμαι ότι το 2020, όταν μετατράπηκε σε τέμενος η Αγία Σοφία υπήρξε άμεση καταδίκη από τον μακαριστό Χρυσόστομο Β’ και την Ιερά Σύνοδο, αλλά και από τον πρώην πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Βέβαια , τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος  έχει άλλα πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθεί, όπως να κάνει συχνά δηλώσεις για την υπόθεση των εν αργία αρχιμανδριτών της Μονής του Οσίου Αββακούμ, ενώ το θέμα βρίσκεται στην Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, και να δέχεται κατ΄ ιδίαν  τον Μητροπολίτη Ταμασσού και λίγες μέρες μετά, όπως λένε οι πληροφορίες, την μητέρα του. 

Μπροστά σε αυτά για τον Μακαριώτατο είναι ελάσσονος σημασίας η μετατροπή της Μονής της Χώρας, ενός  μνημείου με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα διασωζόμενα βυζαντινά ψηφιδωτά, σε τέμενος. 

 

Share this post