Το Κοινοτικό Συμβούλιο Φτερικουδίου δεν θέλει τον Ταμασσού

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Φτερικουδίου δεν θέλει τον Ταμασσού

Ο Μητροπολίτης Ταμμασσού και Ορεινής Ησαΐας (ΦΩΤΟ:ΙΜΤΟ) απώλεσε την εμπιστοσύνη του Κοινοτικού Συμβουλίου Φτερικουδίου, όπως συνάγεται από την επιστολή του, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2024, προς τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο παρακαλεί να ενταχθεί και πάλι εκκλησιαστικά στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια, όπως ίσχυε πριν από την ίδρυση της Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής.

Επίσης, το Κοινοτικό Συμβούλιο ζητούν να επιστρέψουν στην Μονή Οσίου Αββακούμ ο Ηγούμενος της Νεκτάριος και τα άλλα μέλη της υπ’αυτόν αδελφότητας.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της επιστολής, το οποίο εξασφάλισε ο ageliaforos.com

ΤΟ Κ.Σ. ΦΤΕΡΙΚΟΥΔΙΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΠΑΜΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Oι δύο αρχιμανδρίτες, Νεκτάριος και Πορφύριος, που τελούν εν αργία, μαζί με τους δικηγόρους τους Ανδριάνα Κλαΐδη και Αναστάσιο Βαβούσκο. Τους συνόδευάν  και τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ.

Οι δικηγόροι  επέδωσαν υπόμνημα στην Ανακριτική Επιτροπή, το οποίο παρέλαβε ο γραμματέας της πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Κυριακού. Στο υπόμνημα υποστηρίζεται ότι ακολουθήθηκε εσφαλμένη  διαδικασία και γίνεται  καταγγελία για προειλημμένη απόφαση καθαίρεσης των πελατών τους.

Σε δηλώσεις, μετά την επίδοση του υπομνήματος  ο δικηγόρος και δρ. του Εκκλησιαστικού Δικαίου,  Αναστάσιος Βαβούσκος, ανέφερε : «μοναχοί και συνήγοροι υπεράσπισης παλεύουμε για μια δίκαιη και τίμια δίκη και κρίση.»

Την ίδια ώρα, κάλεσε την Ιερά Σύνοδο να ξεκαθαρίσει, εάν η απόφαση να καθαιρεθούν οι κληρικοί είναι προειλημμένη ή όχι, καθώς υποστήριξε ότι διαφοροποιεί τη διαδικασία.

Η κυρία Κλαΐδη παρέπεμψε στην Αστυνομία, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο πρόσωπο, που χθες τέθηκε από το Επαρχικό Δικαστήριο Λάρνακας υπό 7ήμερη κράτηση, βρισκόταν το βράδυ της 5ης Μαρτίου στην Μητρόπολη Ταμασσού. Το ερώτημα το θέσαμε στον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, αλλά δεν λάβαμε απάντηση.

Την Δευτέρα, 13 Μαΐου, το πρωί θα καταθέσει  στον ανακριτή της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου , π. Τέλο Παπαδόπουλο και στον γραμματέα της π. Κυριακό Κυριακού , ο αρχιμ.  Νεκτάριος  για “όλες τις πτυχές της υπόθεσης της Μονής Αββακούμ” και το απόγευμα ο αρχιμ. Πορφύριος.  Την επομένη , 14 Μαΐου, έχουν κληθεί για κατάθεση ο ιερομόναχος Αββακούμ και ο μοναχός Τιμόθεος.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα παρίστανται δικηγόροι. Νομική πηγή εξήγησε ότι αυτό  σημαίνει ότι επί του παρόντος δεν είναι κατηγορούμενοι. 

Ιδιωτική ποινική κατά της Εκκλησίας για αποκοπή μισθοδοσίας

 Η ηλεκτρονική έκδοση philenews.com έγραψε: “Σήμερα, τρεις μοναχοί της Μονής καταχώρησαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ιδιωτική ποινική υπόθεση κατά της Εκκλησίας της Κύπρου, γιατί οι εκπρόσωποί της αρνούνται την καταβολή των μισθών τους. Οι τρεις συνολικά ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις καταχωρήθηκαν από τους δύο εν αργία αρχιμανδρίτες και έναν άλλο μοναχό της Μονής, επί τω ότι οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας παρά τα αιτήματά τους, δεν τους καταβάλουν πλέον την αντιμισθία τους.

Οι τρεις μοναχοί είχαν αποστείλει επιστολή στην Εκκλησία προ τριών περίπου εβδομάδων μέσω της δικηγόρου τους Αντριάνας Κλαΐδη, με την οποία την καλούσαν να τους πληρώσει τους μισθούς τους.
Από έρευνα που έγινε μέσω των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο philenews η κ. Κλαΐδη, διαπιστώθηκε ότι η Εκκλησία δεν ανταποκρίθηκε, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να καταχωρηθεί κατηγορητήριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Μετά την καταχώρηση της ιδιωτικής ποινικής υπόθεσης, αναμένεται ότι θα οριστεί από το πρωτοκολλητείο, η πρώτη εμφάνιση ώστε να κληθούν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου για να διαπιστωθεί ποια θα είναι η αντίδραση τους”.

Share this post