Έκκληση Βαρθολομαίου προς τους νέους να συνειδητοποιήσουν την σημασία του φυσικού περιβάλλοντος

Έκκληση Βαρθολομαίου προς τους νέους να συνειδητοποιήσουν την σημασία του φυσικού περιβάλλοντος

Σήμερα η αρχή του νέου Εκκλησιαστικού έτους και η Ημέρα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου,  η Εκκλησία εορτάζει την Αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή την αρχή του νέου Εκκλησιαστικού έτους, που  ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου του επομένου έτους.

Η ημέρα έλκει την καταγωγή της από την αρχαία ρωμαϊκή συνήθεια και την πολιτική τάξη. Την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο προσδιοριζόταν ο ετήσιος φόρος που έπρεπε να καταβάλουν οι Ρωμαίοι πολίτες (indictio). Στο Βυζάντιο γιορταζόταν ως Πρωτοχρονιά και συνέπιπτε με το νέο εκκλησιαστικό έτος (Αρχή Ινδίκτου).

Η Εκκλησία εορτάζει την αρχή της Ινδίκτου για τρεις λόγους:

  • Ως αρχή του νέου χρόνου.
  • Για την ευλογία του νέου χρόνου από τον Θεό.
  • Σε ανάμνηση της μετάβασης του Χριστού στη συναγωγή των Ιουδαίων, κατά την οποία του εδόθη το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα και ο Ιησούς άρχισε να διαβάζει το κεφάλαιο ξα’ «Πνεύμα Κυρίω επ’ εμέ, ου ένεκε έχρισέ με».

Η σημερινή μέρα εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με την Ιερά Σύναξη προς τιμήν και μνήμην της Παναγίας της Παμμακαρίστου, της οποίας η αρχαία Ιερά εικόνα  τεθησαύρισται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 

Στον Πατριαρχικό Ναό θα τελεσθή η Θεία Λειτουργία με  Πατριαρχική και πολυαρχιερατική συγχοροστασία, στην οποία θα υμμετάσχουν Συνοδικοί και  Ενδημούντες  Αρχιερείς  
Η Ι. εικόνα  της Παναγίας της Παμμακαρίστου θα είναι εκτεθειμένη, κατά το έθος, για  προσκύνηση στον  Σωλέα του  Πατριαρχικού Ναού.
Κατά την Θείαν Λειτουργίαν θα αναγνωστεί  και  Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη , γιατί  η 1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα προσευχών υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ: «Καλούμεν τους ορθοδόξους νέους και τας νέας να συνειδητοποιήσουν την σημασίαν του να ζουν ως πιστοί χριστιανοί και σύγχρονοι άνθρωποι»

Παρατίθεται το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ για την Εορτή της Ινδίκτου, δηλαδή της πρώτης του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους (1 Σεπτεμβρίου 2020), η οποία είναι αφιερωμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.

 

Ημέρα Φυσικού Περιβάλλοντος by ARISTEIDIS VIKETOS

Χθες το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός της εορτής της Ινδίκτου  στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βαλουκλή, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, παρουσία πολλών ιεραρχών 

 

 

 

 

 

 

Share this post