Το Πατριαρχείο Μόσχας κήρυξε «σχισματικό» τον εκλεκτό του Μητροπολίτη Ονούφριο

Το Πατριαρχείο Μόσχας κήρυξε «σχισματικό» τον εκλεκτό του Μητροπολίτη Ονούφριο

ΛΟΓΩ  ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τριγμούς μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της υπ’ αυτό Ο.Ε. στην Ουκρανία προκαλεί το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ευλόγησε την εισβολή του προέδρου Πούτιν στην κατά πλειοψηφία Ορθόδοξη γειτονική χώρα.  

Με απόφαση της  η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας  κήρυξε «σχισματικό» τον προστατευόμενο και μέλος της, Μητροπολίτη εν Κιέβω  Ονούφριο  (φωτογραφία επάνω: Αριστερά ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και δεξιά ο Μητροπολίτης εν Κιέβω Ονούφριος) και όλους όσους διακόπτουν το μνημόσυνό του Πατριάρχη Κύριλλου.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας στην απόφαση της επικαλείται τον  τον 15ο Κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου.

Επίσης, στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου , η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κυρίλλου, αναφέρεται ότι η Εκκλησία Ρωσίας « αμφισβητεί την πλήρη ανεξαρτησία της υπό τον Ονούφριο Εκκλησιαστικής Δομής στην Ουκρανία από τη Μόσχα, θεωρώντας τις όποιες αλλαγές στο Καταστατικό της άκυρες, εάν δεν εγκριθούν από τον Πατριάρχη της Μόσχας». Στην ίδια απόφαση σημειώνεται: «Να δηλωθεί ότι το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας καθορίζεται από τον Τόμο του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλεξίου Β’ της 27ης Οκτωβρίου 1990».

Της απόφασης της Μόσχας προηγήθηκε απόφαση της Συνόδου της εν Ουκρανία Ρωσικής παρουσίας, υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο, στην οποία αναφέρεται:  «Η Σύνοδος διαφωνεί με τις θέσεις του Πατριάρχη Κυρίλλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία»  και σημειώνεται με σαφήνεια πως «Η Σύνοδος προχώρησε στις κατάλληλες  τροποποιήσεις στον Καταστατικό Χάρτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίες μαρτυρούν την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονόμηση της».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Μόσχας ήταν «περίπλοκες έως ανύπαρκτες» από τη στιγμή που κηρύχθηκε «ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία».

Είναι αξιοσημείωτο ότι χθες  , Κυριακή ,  κατά τη Θεία Λειτουργία στη Λαύρα του Κιέβου, ο Μητροπολίτης Ονούφριος  λειτούργησε, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές,  αυθαιρέτως και αντικανονικώς ως Προκαθήμενος… “Αυτοκεφάλου” Εκκλησίας! Συγκεκριμένα, δεν μνημόνευσε τον Πατριάρχη Κύριλλο ως τον Κανονικό Επίσκοπο του, αλλά τον συμπεριέλαβε στα Δίπτυχα μαζί με τους Προκαθημένους, οι οποίοι δεν έχουν  αναγνωρίσει την κανονική Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό το Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Πάντως , κάποιοι αναλυτές των εκκλησιαστικών πραγμάτων , σχολιάζοντας τις αποφάσεις της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, έκαναν λόγο για εικονικό διαζύγιο». Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι «όλα έγιναν προσχηματικά και απατηλά, για να αποφύγουν τις προβλέψεις του νόμου και την κατακραυγή των Ουκρανών πιστών».

 

 

Share this post