Ο Ταμασού Ησαΐας στο Φανάρι έβαλε μετάνοια στον Πατριάρχη;

Ο Ταμασού Ησαΐας στο Φανάρι έβαλε μετάνοια στον Πατριάρχη;

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου*

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Ι. Μητροπόλεως Ταμασού “την Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας παρεπιδημών στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

Ο Πανιερώτατος έτυχε θερμής υποδοχής υπό του Παναγιωτάτου και αντήλλαξαν απόψεις σε διάφορα θέματα. Ακόμη, ο Πανιερώτατος είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει και να ξεναγηθεί στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο Πανιερώτατος διαβεβαίωσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο για τον ειλικρινή  σεβασμό και αγάπη που τρέφει τόσο ο ίδιος όσον και οι κληρικοί του για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για την έναρξη αποστολών προσκυνηματικών περιηγήσεων από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού προς την μαρτυρική Κωνσταντινούπολη, στις οποίες σε κάποιες από αυτές θα ηγείται και ο Πανιερώτατος.

Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος και η συνοδεία του παρακάθισαν μετά του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Πατριαρχική τράπεζα και έγινε ανταλλαγή δώρων.

Τον Πανιερώτατο συνόδευαν ο Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού, ο Προϊστάμενος του Ησυχαστηρίου Οσίου Αββακούμ, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Γεωργίου, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Κοπτίδης και Πορφύριος Ττόουλος, ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως, πατήρ Ραφαήλ Μισιαούλης, και  ο Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι, όπως όλοι γνωρίζουμε, μακρόθυμος και πολυέλεος και δέχεται τους πάντες, ακόμα και όσους τον έχουν αμφισβητήσει και επικρίνει σοβαρά και κατ’ εξακολούθησιν για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, όπως ο Ταμασού Ησαΐας.

Είχαμε γράψει και το παρελθόν ότι οι διαβεβαιώσεις του Ταμασού για σεβασμό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Προκαθήμενό του δεν μας πείθουν και μένουν στο επίπεδο του ρητορικού σχήματος, αν δεν ακολουθούνται από συμπόρευση με το Φανάρι στα καίρια και ουσιαστικά ζητήματα, όπως αυτό της Ουκρανίας.

Μαζί με τον Ταμασού στο Φανάρι και ο διάκονός του Ραφαήλ Μισιαούλης, γνωστός στους αναγνώστες του Φως Φαναρίου, από την “μαχητικότητά του” εναντίον της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.

Είχαμε γράψει πριν δύο χρόνια για την δράση του εν λόγω διακόνου:

“«Ξαναχτύπησε» ο νεαρός διάκος της Μητροπόλεως Ταμασού Ραφαήλ Μισιαούλης, ο οποίος φαίνεται πως έχει πάρει κατ’ αποκοπήν την υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων στην υπόθεση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αυτή τη φορά γράφει μια «οφειλόμενη απάντηση στον Ιερομόναχο Νικήτα Παντοκρατορινό» για τα όσα έγραψε ο αγιορείτης ιερομόναχος για το Ουκρανικό. Εν πρώτοις, γιατί «οφειλόμενη απάντηση»; Οφείλει ο διάκος του Ταμασού απάντηση στον Παντοκρατορινό ιερομόναχο για το Ουκρανικό; Από πού κι ως πού; Ποιος τον εξουσιοδότησε να απαντήσει; Ποιος του ζήτησε απάντηση;

Ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας φαίνεται πως δεν αρκείται στην διαφωνία του για την μνημόνευση του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφανίου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Δεν του φτάνουν οι αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις του για το θέμα, υπέρ της Ρωσικής πλευράς πάντα. Εξαπολύει και τους δορυφόρους του προκειμένου να προβάλει και να υπερασπιστεί τις ρωσικές θέσεις, αποκαλύπτοντάς μας πανηγυρικά ότι το θέμα του είναι το …λευκό επανωκαλύμμαυχο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κείμενο του διακόνου Ραφαήλ Μισιαούλη ανακυκλώνεται όλη η ρωσική επιχειρηματολογία, που έχει ως σκοπό να μειώσει τα κανονικά προνόμια και το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε όλη αυτή την «ρητορική» έχει απαντήσει διεξοδικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έγκριτοι θεολόγοι με εμπεριστατωμένες μελέτες τους. Όλα τα «επίμαχα» σημεία έχουν απαντηθεί λέξη προς λέξη. Αλλά αυτά δεν τα βλέπουν οι Ταμασού και οι Μισιαούληδες.

Όμως, ας το συνειδητοποιήσουν. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι γεγονός αναμφισβήτητο πια από την ιστορία. Όσα κι αν γράψουν όσα κι αν κάνουν εις αέρα δέρουν. Ας μελετήσουν λίγο πιο προσεκτικά την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπας και καταλάβουν… “.

Ο εν λόγω διάκος είχε μάλιστα αναπτύξει και διάλογο με τον θεολόγο Γιώργο Βλαντή, εδώ στο Φως Φαναρίου, για το Ουκρανικό.

Ας ελπίσουμε ότι τόσο ο Ταμασού Ησαΐας, όσο και ο διάκος του, έβαλαν ειλικρινή μετάνοια στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

 

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους

Share this post