Το πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο: Ένα γαλλικό chateau που κάποτε ανήκε στον βασιλιά του Μαρόκου

Το πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο: Ένα γαλλικό chateau που κάποτε ανήκε στον βασιλιά του Μαρόκου

Ένα γαλλικό chateau που κάποτε ανήκε στον βασιλιά του Μαρόκου έχει τεθεί προς πώληση για το ιλιγγιώδες ποσό των 425 εκατομμυρίων ευρώ – μια τιμή που θα το καθιστούσε μία από τις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες στον κόσμο.

Το τεράστιο Château d’Armainvilliers που βρίσκεται στο Seine-et-Marne στα περίχωρα του Παρισιού είναι πραγματικά μοναδικό.

Κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα πάνω στα θεμέλια ενός κάστρου του 12ου αιώνα και ανήκε στην τραπεζική αυτοκρατορία Rothchild πριν αποκτηθεί από τον βασιλιά του Μαρόκου Χασάν τη δεκαετία του 1980.

Ένα chateau έξω από το Παρίσι με μαροκινές επιρροές
Έκτοτε, ο Μαροκινός μονάρχης πιστεύεται ότι έχει κάνει μαι σειρά από ανακαινίσεις και βελτιώσεις στο τεράστιο αρχοντικό, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 100 δωμάτια, 2.500 τετραγωνικά μέτρα, 1000 εκτάρια γης και μια ιδιωτική λίμνη, μεταξύ πολλών άλλων χαρακτηριστικών.

Ο γιος του Χασάν πούλησε το ακίνητο μετά το θάνατο του πατέρα του σε έναν άγνωστο αγοραστή στη Μέση Ανατολή το 2008 – και τώρα έχει επιστρέψει στην αγορά για το εντυπωσιακό ποσό των 425 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ignace Meuwissen, αυτοπροσδιοριζόμενος ως «πραγματικός σύμβουλος της παγκόσμιας ελίτ» που διαχειρίζεται την πώληση, δήλωσε ότι το κτήμα ενσαρκώνει «χλιδή και μεγαλοπρέπεια».

Ωστόσο, μένει να δούμε εάν οι πιθανοί αγοραστές θα ανταποκριθούν στην αστρονομική τιμή που ζητείται, καθώς Γάλλοι ειδικοί σε θέματα ακινήτων τη χαρακτήρισαν «παράλογη» και «υπερβολικά διογκωμένη».

Δεν φαντάζεστε τις ανέσεις που περιλαμβάνει


Το chateau που βρίσκεται στην εξοχή σε απόσταση μικρότερη των 32 χιλιομέτρων από την καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, είναι αναμφίβολα κατάλληλο για βασιλική οικογένεια. Εκτός από τον τεράστιο ζωτικό χώρο, η αχανής ιδιοκτησία είναι διακοσμημένη με πολυτέλεια.

Λέγεται ότι περιλαμβάνει χαμάμ σπα, σαλόνι ομορφιάς και κομμωτήριο, καθώς και πλήρως εξοπλισμένες ιατρικές και οδοντιατρικές εγκαταστάσεις, ώστε ο βασιλιάς και η οικογένειά του να μπορούν να λαμβάνουν φροντίδα υψηλής ποιότητα στην άνεση του σπιτιού τους.

Το εσωτερικό έχει διακοσμηθεί με επιμέλεια με κλασικά μαροκινά ψηφιδωτά και πλακάκια τοίχων, ενώ υπάρχει επίσης ένα σύνολο στάβλων αρκετά μεγάλων για να φιλοξενήσουν 50 άλογα – κάτι περισσότερο από επαρκές για κάθε λάτρη των ιπποειδών.

Το υπόγειο δίκτυο σηράγγων που ονομάζεται «μετρό»
Αλλά ίσως η πιο ιδιαίτερη προσθήκη που έκανε ο βασιλιάς βρίσκεται στο υπέδαφος.

Κάτω από την ιδιοκτησία βρίσκεται ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων, κουζίνες, ψυκτικοί θάλαμοι, αποθηκευτικοί χώροι και καταλύματα προσωπικού που ονομάζονται «μετρό».

Αυτό όχι μόνο στεγάζει τεράστιες ποσότητες τροφίμων και αγαθών, αλλά επιτρέπει στους κατοίκους και τους επισκέπτες να απολαμβάνουν τη διαμονή τους χωρίς ποτέ να έρχονται σε επαφή με το προσωπικό.

Αντιδρούν στην ιλιγγιώδη τιμή οι κτηματομεσίτες
Ο Meuwissen δήλωσε για το ακίνητο: «Είναι το πιο ακριβό κάστρο στη Γαλλία και ίσως στον κόσμο. Η τιμή των 425 εκατομμυρίων ευρώ δικαιολογείται από το ίδιο το ακίνητο αλλά και από την έκταση των 1.000 στρεμμάτων που προσφέρει πολλές δυνατότητες. Ένας επενδυτής θα μπορούσε να χτίσει χιλιάδες διαμερίσματα εκεί αν ήθελε» δήλωσε στο περιοδικό Paris Match.

Ωστόσο, γαλλικές κτηματομεσιτικές πηγές έθεσαν υπό αμφισβήτηση αυτό που έλεγαν ότι ήταν μια πολύ φουσκωμένη τιμή.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στη γαλλική κτηματομεσιτική έκδοση Le Figaro Immobilier, τρεις μεσίτες πολυτελών ακινήτων δήλωσαν ότι η εννιαψήφια ζητούμενη τιμή «δεν έχει νόημα, είναι παράλογη».

Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τη μυστικότητα του σημερινού ιδιοκτήτη, ο οποίος αγόρασε το ακίνητο για 200 εκατ. ευρώ το 2008 και η ταυτότητα του οποίου παραμένει μυστήριο.

«Αν γινόταν μια συναλλαγή σε αυτά τα επίπεδα τιμών, φαντάζομαι μάλιστα ότι η Safer (Εταιρεία Ανάπτυξης Γης και Αγροτικής Εγκατάστασης) θα εξέταζε προσεκτικά τη συναλλαγή, εκτιμώντας ότι αυτό θα υπερεκτιμούσε τη γη», δήλωσε μια πηγή.

Το Château d’Armainvilliers βγαίνει στην αγορά λίγες εβδομάδες αφότου αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πιο ακριβό κτήμα της Αμερικής καταχωρήθηκε τον Φεβρουάριο για 295 εκατομμύρια δολάρια.

Το παραθαλάσσιο συγκρότημα στη Νάπολη της Φλόριντα χτίστηκε από τον χρηματοδότη John Donahue για την οικογένειά του με 13 παιδιά και 84 εγγόνια τη δεκαετία του 1980, αφού εντόπισε ένα οικόπεδο αδόμητης γης κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με αεροπλάνο και πλήρωσε 1 εκατομμύριο δολάρια γι’ αυτό.

Πηγή: iefimerida.gr

Share this post