Εορτασμός του Αγίου Πάσχα στην Σμύρνη

Εορτασμός του Αγίου Πάσχα στην Σμύρνη

Με την καθολική συμμετοχή του πολυεθνικού ποιμνίου της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης, εωρτάσθη το Άγιον Πάσχα στην πρωτεύουσα της Ιωνίας. Οι πιστοί κατέκλυσαν και τους δύο Ιερούς Ναούς της πόλεως, στους οποίους ετελέσθησαν οι Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και του Αγίου Πάσχα, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.
Οι Ιερές Ακολουθίες του Νυμφίου και οι Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων ετελέσθησαν στον Ι. Ναό Αγίας Φωτεινής, ενώ από Μ. Τετάρτης εσπέρας και εφεξής το λατρευτικό πρόγραμμα διεξήχθη στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Παρών στις Ιερές Ακολουθίες ο Εντιμ. κ. Αλέξανδρος Κώνστας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εν Σμύρνη.
Στα Ιερά Αναλόγια διηκόνησαν οι επί τούτω προσκληθέντες φερέλπιδες νέοι ιεροψάλτες Φώτης Αμανατίδης και Νικόλαος Μπατακόιας, εκ Κατερίνης και Γρεβενών, αντιστοίχως, φοιτητές και οι δύο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι απέδωκαν υποδειγματικώς και κατά το ύφος και την τάξιν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τους
ύμνους της Μ. Εβδομάδος.
Την Κυριακή του Πάσχα ετελέσθη ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά τον οποίον το Ιερόν Ευαγγέλιον ανεγνώσθη ελληνιστί, λατινιστί, σλαυωνιστί, τουρκιστί, αγγλιστί και γερμανιστί, μετά δε την Απόλυσιν ο Ποιμενάρχης διένειμε κόκκινα αυγά στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Εξάλλου, η Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης ανακοίνωσε ότι  έως και 30ης Σεπτεμβρίου τρ. έτους το πρόγραμμα των τακτικών Ιερών Ακολουθιών εν τοις Ιεροίς Ναοίς της Ι. Μητροπόλεως Σμύρνης έχει ως εξής:
– Καθημερινώς αι Ι. Ακολουθίαι του μεν Όρθρου άρχεται ώρα 09:00, του δε Εσπερινού ώρα 19:00.
– Η Ι. Ακολουθία του Όρθρου και η εν συνεχεία Θεία Λειτουργία των Κυριακών και των μεγάλων Εορτών άρχονται ώραν 08:30, απολύουν δε περί ώραν 11:30. Εν δε ταίς καθημεριναίς απολύουν περί ώραν 11:00.

ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Την Κυριακήν, 12ην Μαίου ε.ε., του Αντίπασχα, καθ’ ην εορτάζεται η υπό του Αγίου Αποστόλου Θωμά ψηλάφησις, τελούνται εν τω Ιερώ ημών Ναώ ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου ημών, Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Ώρα ενάρξεως 08:30. Η Α. Σεβασμιότης θα χοροστατήση και αφ’ εσπέρας, Σάββατον, 11ην ιδίου, κατά τον Μ. Εσπερινόν. Ώρα ενάρξεως 19:00.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ

Αύριο,  8 Μαίου , μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού, πάτρωνος της των Σμυρναίων Εκκλησίας, τελούνται εν τω Ιερώ ημών Ναώ ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου ημών, Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Ώρα ενάρξεως 08:30.
 Την Πέμπτην, 9ην Μαίου ε.ε., μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, τελούνται εν τω Ιερώ ημών Ναώ ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου ημών κ. Βαρθολομαίου. Ώρα ενάρξεως 09:00.
Θεία Λειτουργία τελεσθήσεται και την Παρασκευήν, 10ην ιδίου, της Ζωοδόχου Πηγής. Ώρα ενάρξεως 09:00.

Πηγή: Ι.Μ. Σμύρνης

Share this post