Άνευ Συνοδικής αποφάσεως ο Μόρφου προχωρεί σε Οσιοποιήσεις

Άνευ Συνοδικής αποφάσεως ο Μόρφου προχωρεί σε Οσιοποιήσεις

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Εκτός του ελέγχου του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου και της Ιεράς Συνόδου βρίσκεται ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι δεν συμμορφώνεται στις ομόφωνες (βλέπε Αυτοκεφαλία Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας, Covid -19, σχέσεις με Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία), αλλά και κυρίως από το γεγονός ότι, χωρίς απόφαση της Συνόδου,  κατέταξε ως Όσιο τον Κύπριο αρχιμ . Σάββα (Αχιλλέως). Μάλιστα, η Μητρόπολη Μόρφου τον έχει εικονογραφίσει (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ) με φωτοστέφανο, πράγμα που στην Ορθόδοξη Εκκλησία συμβαίνει μόνο για την αγιότητα ανθρώπων , οι οποίοι έχουν καταταχθεί στο αγιολόγιο της Εκκλησίας είτε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είτε με απόφαση Συνόδου τοπικής Εκκλησίας. Επίσης, ο Μητροπολίτης Μόρφου φαίνεται ότι έσπευσε πάλι να “πρωτοτυπήσει”, κατατάσσοντας τον αρχιμ. Σάββα (Αχιλλέως) στους Οσίους της Εκκλησίας , με φωτοστέφανο, ΜΟΝΟΝ επτά χρόνια από την κοίμηση του.

Μάλιστα, η Εκκλησία Ελλάδος , στην οποία διακόνησε για περίπου 40 χρόνια ( ήταν εφημέριος στον Iερό Nαό του Αγίου Γεωργίου στον Καρέα, ο οποίος αρχικά υπαγόταν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και από το 1974 στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής Βύρωνος και Υμμητού), δεν προχώρησε σε παρόμοια ενέργεια , όπως αυτή του Μητροπολίτη Μόρφου. 

Ο μακαριστός π. Σάββας πήρε μέρος στον αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59 και υπήρξε στενός συνεργάτης του Γρίβα. Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Μακάριο Γ’. Την περίοδο των διαφωνιών Μακαρίου-Γρίβα , όπως θυμούνται πολλοί στον Βύρωνα, ο π. Σάββας υιοθετούσε τις πολιτικές απόψεις του Γρίβα. 

Ανακοίνωση της Μητρόπολης Μόρφου αναφέρει:  “Φέρεται εις γνώσιν του ευσεβούς πληρώματος της Εκκλησίας ότι την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, θα τελεσθεί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Άλωνας Θεία Λειτουργία και μετά το πέρας της Λειτουργίας το ετήσιο μνημόσυνο του Οσίου πατρός ημών Σάββα Αχιλλέως (†3 Αυγούστου 2016), ο οποίος κατάγεται από το χωριό Άλωνα. Οι Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας θα αρχίσουν στις 7:00 π.μ. Κατά την διάρκεια των ιερών ακολουθιών, θα εκτίθενται προς προσκύνηση ιερατική στολή του Οσίου και άλλα προσωπικά ιερατικά του ενδύματα”. Των Ακολουθιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Μόρφου, θα προστεί ο ίδιος ο κ. Νεόφυτος. 
Ωστόσο, κάποια πληροφορία αναφέρει ότι αυτό δεν είναι βέβαιο, διότι “ο Πανιερώτατος υποβλήθηκε εκτάκτως σε χειρουργική επέμβαση”.
Ανεξαρτήτως αυτού, η Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου. 
Παρενθετικά αναφέρουμε ότι είναι “λίαν πρωτότυπο” να τελούνται μνημόσυνα για Οσίους και Αγίους. 

Εκτιμούμε ότι το θέμα, που έχει προκύψει με την αυθαίρετη από τον Μητροπολίτη Μόρφου  οσιοποίηση του αρχιμ. Σάββα, είναι μείζον και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος οφείλει να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Η σοβαρότητα του θέματος έγγειται και στο γεγονός ότι και άλλοι Ιεράρχες έχουν υιοθετήσει παρόμοιες πρακτικές και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις τέτοιων καταστάσεων, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σύμφωνα με τους Κανόνες , την Ορθόδοξη παράδοση και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου. 

*Το κείμενο για τον μακαριστό π. Σάββα Αχιλλέως, που ακολουθεί στον σύνδεσμο, απηχεί τις απόψεις των συντακτών του

Ένας μαχητής της ΕΟΚΑ: Πατήρ Σάββας Αχιλλέως! – ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΧΩΡΗΤΟΥ (choratouaxoritou.gr)

 

Share this post