Τρίτη ετήσια έρευνα για την δημοσιογραφία στην Κύπρο

Τρίτη ετήσια έρευνα για την δημοσιογραφία στην Κύπρο

Σε συνέντευξη Τύπου έγινε σήμερα η  παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τρίτης ετήσιας αξιολογικής έρευνας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυπριακής δημοσιογραφίας και των λειτουργών της.

Η έρευνα, που έχει πλέον καταστεί ετήσιος θεσμός, διενεργήθηκε με πρωτοβουλία και για λογαριασμό της ΕΣΚ, σε δείγμα χιλίων ατόμων, με την εμπειρογνωμοσύνη της Cypronetwork και την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε  ο Διευθυντής της Cypronetwork κ. Χρίστος Μιχαηλίδης. Επίσης, μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΣΚ , Γιώργος Φράγκος και εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου  ο κ. Σάββας Κούννος, Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων.

ΕΣΚ- Έρευνα 2023 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της ΕΣΚ , Γιώργος Φράγκος, είπε: 

“Παραδίδουμε σήμερα στην κοινωνία των ενεργών πολιτών, αλλά και στη δημοσιογραφική κοινότητα, την ετήσια έρευνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυπριακής δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ. Είναι η τρίτη χρονιά που παραδίδουμε στην κοινή γνώμη του τόπου αυτό το χρήσιμο, όπως θεωρούμε, μεθοδολογικό εργαλείο. Η μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνας πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ωφέλιμα συμπεράσματα και ουσιαστικούς προβληματισμούς τους πολίτες που θέλουν να ενημερώνονται σωστά, τους δημοσιογράφους που θέλουν να επιτελούν το έργο και την αποστολή τους με επάρκεια, αλλά και τους επιχειρηματίες ΜΜΕ που επιθυμούν να κινούνται με ορθολογισμό και όραμα στο μιντιακό τοπίο.

Ο λόγος για τον οποίο διενεργούμε αυτή την έρευνα είναι διότι ως Ένωση Συντακτών ούτε εθελοτυφλούμε, ούτε στρουθοκαμηλίζουμε. Θέλουμε με παρρησία και βούληση να αντικρίζουμε τα προβλήματα κατάφατσα, αλλά την ίδια ώρα να διακρίνουμε και τις προοπτικές και να τις αναπτύσσουμε. Αν τα μηνύματα δεν είναι καλά – που συχνά δεν είναι – δεν πυροβολούμε τον αγγελιαφόρο. Ούτε και συμπεριφερόμαστε στον μαντατοφόρο όπως στον Άγγελο Εξάγγελο του Μπομπ Ντύλαν και του Σαββόπουλου: «Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα».

Όπως γνωρίζετε η έρευνα διενεργείται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό της Ένωσης Συντακτών, με την εμπειρογνωμοσύνη της εταιρείας Cypronetwork και την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους δύο Οργανισμούς για τον επαγγελματισμό, το ενδιαφέρον και την στήριξή τους. Αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα κάνει σε λίγο ο Διευθυντής της Cypronetwork κ. Χρίστος Μιχαηλίδης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου θα απευθύνει ο κ. Σάββας Κούννος, Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων.

Εγώ, ως Πρόεδρος της ΕΣΚ, θα σταθώ επιγραμματικά μόνο σε 2-3 από τα κεντρικά πορίσματα της έρευνας, αναλύοντας τα στο βάθος της παρελθούσας τριετίας. Κι αρχίζω από αυτά που δεν ακούγονται … ευχάριστα στ’ αφτί μας!

Η φθίνουσα πορεία του έντυπου Τύπου συνεχίζεται. Φέτος η προτιμησιακή επιλογή του κοινού, για πρώτη φορά, περιορίστηκε κάτω από τις δέκα μονάδες, μόλις στο 9%! Την ίδια ώρα βέβαια, με προοπτική τριετίας, πτωτική πορεία ακολουθούν όλες οι πηγές πληροφόρησης πλην μίας. Η τηλεόραση από το 76% στο 72%, τα ΜΚΔ από το 73% στο 60%, οι ενημερωτικές ιστοσελίδες από το 48% στο 42%. Μόνο το ραδιόφωνο παρουσίασε ελαφρά άνοδο από το 39% στο 41%. Ο συνολικός δείκτης τι καταδεικνύει όμως; Ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος επιλέγει να μην ενημερώνεται καθόλου, παραμένοντας αμέτοχος στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα.

Καταλήγω με το παρήγορο για τη δημοσιογραφική κοινότητα συμπέρασμα ότι ο κόσμος εμπιστεύεται περισσότερο τους δημοσιογράφους από τα  ΜΜΕ που τους εργοδοτούν. Μάλιστα φέτος η συγκεκριμένη ψαλίδα έχει ανοίξει κι άλλο. Συγκεκριμένα, ενώ εμείς απολαμβάνουμε την εμπιστοσύνη του κοινού κατά 48%, τα ΜΜΕ κερδίζουν την εμπιστοσύνη μόνο του 42%. Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι θεωρούνται αξιόπιστοι από το 48% των ερωτηθέντων, ενώ τα ΜΜΕ θεωρούνται αξιόπιστα μόνο κατά 37%. Ως ΕΣΚ, θεωρούμε ότι αυτό ειδικά το αξιολογικό στοιχείο πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα όσους κρατούν τα ηνία του μιντιακού τοπίου στην Κύπρο.

Φιλοδοξία μας, ως Οργάνωση, είναι στο εγγύς μέλλον να διενεργούμε και μια εσωτερική έρευνα εκ παραλλήλου, στην οποία θα καλούνται οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να αξιολογούν και να κρίνουν το δημοσιογραφικό έργο που παράγεται στον τόπο μας. Μ’ ένα δείγμα, ίσως εκατό ατόμων θα καλούνται οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να κρίνουν εαυτούς και αλλήλους. Η αυτοκριτική δεν έβλαψε ποτέ κανένα. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Τράπεζα Κύπρου θα θελήσει να στηρίξει και αυτή μας την προσπάθεια. Η Cypronetwork σίγουρα διαθέτει την εμπειρογνωμοσύνη να διενεργήσει και αυτή την έρευνα”.

 

Εξάλλου, ο κ. Σάββας Κούννος, Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

“Η έρευνα για την κυπριακή δημοσιογραφία, την οποία υποστηρίζει η Τράπεζα Κύπρου για τρίτη συνεχή χρονιά, -αναγνωρίζοντας τον ρόλο και το έργο των λειτουργών του τύπου αλλά και το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται –  αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την δημοσιογραφική κοινότητα και όχι μόνο, καθώς αποτυπώνονται οι προτιμήσεις των πολιτών και κατ΄ επέκταση οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα τα ΜΜΕ.

Θα τολμήσω όμως να πω πως μπορεί να αποτελέσει και παγίδα εάν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ στην προσπάθεια τους να γίνουν αρεστοί, κάνουν εκπτώσεις σε θέματα αντικειμενικότητας. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας του 2023, αρχίζουν να δημιουργούν ένα μοτίβο σε σχέση με τις πηγές πληροφόρησης. Ξεχωρίζω το γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος ψευδών ειδήσεων βρίσκεται στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η αντίστοιχη αντίληψη για τα παραδοσιακά αλλά και τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης βελτιώνεται σταδιακά.  

Ανέκαθεν πίστευα πως ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καθοριστικότατος για την κοινωνία γιατί είναι αυτά που μεταφέρουν την πληροφορία. Και μάλιστα έχουν την ευχέρεια πρώτα να την φιλτράρουν και να την παρουσιάσουν όσο πιο ορθά γίνεται. Βέβαια, εσείς ξέρετε καλύτερα κατά πόσο έχετε αυτήν την ευχέρεια, λόγω διαφόρων παραγόντων που μπορεί να σας περιορίζουν.

Ως Τράπεζα Κύπρου, και στο βαθμό που είναι επιτρεπτό, στηρίζουμε τους λειτουργούς του Τύπου -παρόλο που ως τράπεζα συχνά-πυκνά αποτελούμε τη συτζιά του μαύρου.

Στηρίζουμε τους λειτουργούς των ΜΜΕ για διατήρηση της πολυφωνίας αλλά και για διασφάλιση της ποιότητας της πληροφόρησης. Στη σημερινή έρευνα, η απάντηση που κυριαρχεί είναι «το μέτριο» αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε πως σε αντίθεση με εσάς, οι συμμετέχοντες δεν απάντησαν με αντικειμενικά κριτήρια αλλά βάση των προσωπικών τους πεποιθήσεων.

Στο τέλος της μέρας, η ποιότητα και η εγκυρότητα της δουλειάς σας δεν μετριέται μέσα από έρευνες αλλά από το πόσο καλά κοιμάστε το βράδυ νιώθοντας ότι προσφέρατε στους αναγνώστες / ακροατές / θεατές σας σωστή ενημέρωση, ασχέτως αν θα την αποδεχθούν ή αν θα συμφωνήσουν. Καλή δύναμη και… γερό στομάχι!”.

 

 

Share this post