Μανιφέστο ΕΟΔ: «Υπερασπίσου τη δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό»

Μανιφέστο ΕΟΔ: «Υπερασπίσου τη δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό»

Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων(ΕΟΔ)  συνέταξε μανιφέστο , με τον τίτλο: «Υπερασπίσου τη δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό», με το οποίο καλεί  για βιώσιμη, ασφαλή και ηθική δημοσιογραφία. Το μανιφέστο   απευθύνεται σε όλα τα κόμματα, που διεκδικούν έδρες στην Ευρωβουλή και σε όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ)  υιοθετεί πλήρως τα όσα διαλαμβάνονται στο μανιφέστο, που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και απευθύνεται με αυτό σε όλα τα κόμματα της Κύπρου και όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της πατρίδας μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

“Το σύστημα παροχής ενημέρωσης στην Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.  Η αύξηση της παραπληροφόρησης, το κυνήγι των κλικς, οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας έχουν καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα της δημοσιογραφίας και στον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) που εκπροσωπεί 73 συνδικαλιστικές και επαγγελματικές ενώσεις δημοσιογράφων σε 45 χώρες, καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ να υπερασπιστούν τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους στην Ευρώπη.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024 θα καθορίσουν προς τα που θα βαδίσει η ΕΕ. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια Επιτροπή που θα συνεχίσουν να δεσμεύονται και να εργάζονται για μια δίκαιη Ευρώπη, που σέβεται τον συνδικαλισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και θα επιβλέπουν την εφαρμογή όλων των κρίσιμων ρυθμιστικών μηχανισμών που επιτεύχθηκαν στην τελευταία πενταετία: την οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, το νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, το νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης, την οδηγία Anti-SLAPP και την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων επικεντρώνεται και τονίζει τρία σημεία δράσης που είναι κρίσιμα για το μέλλον της δημοσιογραφίας και τη διασφάλισή της ως κοινωνικού αγαθού:

  1. Εξασφάλιση βιώσιμης δημοσιογραφίας:
  • Δημόσια διαφανής χρηματοδότηση στα μέσα μαζική ενημέρωσης.
  • Εγγύηση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και επαρκής χρηματοδότηση για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.
  • Δίκαιο μερίδιο αμοιβής στους δημοσιογράφους για πνευματικά δικαιώματα από δημοσιογραφικό περιεχόμενο.
  • Διασφάλιση δίκαιης αμοιβής και πνευματικών δικαιωμάτων για τους freelance (ελεύθερους επαγγελματίες) δημοσιογράφους.
  • Διαθέση ενός μόνιμου προϋπολογισμού της ΕΕ για προγράμματα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, επιμορφωτικά προγράμματα για δημοσιογράφους, παρακολούθηση παραβιάσεων κλπ.

2. Διασφάλιση της ασφάλειας των δημοσιογράφων:

  • Να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους δημοσιογράφους, με προστασία από σωματική και διαδικτυακή βία, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και στις ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο.
  • Σταματήστε την ατιμωρησία.
  • Αναγνώριση και πρόληψη καταχρηστικών νομικών διαδικασιών που αποσκοπούν στη φίμωση των δημοσιογράφων.
  • Αποτρέψτε την παράνομη ανάπτυξη λογισμικών παρακολούθησης εναντίον δημοσιογράφων.

3. Ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης:

  • Διαφάνεια στα εκπαιδευτικά δεδομένα και στο περιεχόμενο που δημιουργείται τεχνητά.
  • Καθορισμό υποχρεωτικής αμοιβής δημιουργών για περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιώντας δημοσιογραφική εργασία.
  • Ενθάρρυνση της ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών για υπεύθυνη χρήση και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία.
  • Διασφάλιση ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, υπό το πρίσμα της αποτροπής οποιασδήποτε κακής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και τη δημιουργία παραπληροφόρησης.

Η ΕΕ έχει κάνει περισσότερα από ποτέ για να να δημιουργήσει έναν ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο χώρο για τη δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό, ιδίως με την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (EMFA). Η ΕΕ έχει υποστηρίξει πολλά έργα που συνδέονται με τη δημοσιογραφική αυτορρύθμιση, την ελευθερία του Τύπου, την ασφάλεια των δημοσιογράφων, την ερευνητική δημοσιογραφία σε διασυνοριακό επίπεδο, την υποστήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, τον κοινωνικό διάλογο, τις δεξιότητες και την κατάρτιση. Συνολικά, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως διατίθενται σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό! Η ανεξάρτητη επαγγελματική δημοσιογραφία κοστίζει, αλλά είναι το μοναδικό αντίδοτο στην παραπληροφόρηση και στη διασφάλιση της έγκυρης ενημέρωσης”.

 

Share this post