Εξήντα χρόνια του Ελληνικού Προγράμματος της DW

Εξήντα χρόνια του Ελληνικού Προγράμματος της DW

Βγήκε στον αέρα” με μια επιβλητική μουσική υπόκρουση από την 5η συμφωνία του Μπετόβεν.

Χθες , 13 Απριλίου 2024, ήταν μια σημαντική επέτειος στον χώρο της ενημέρωσης. H Ελληνική Σύνταξη της Deutsche Welle, του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, που εκπέμπει στο εξωτερικό, έκλεισε τα 60 της χρόνια. Πάντα στην υπηρεσία της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης. (  ΕΠΑΝΩ: Το κεντρικό κτίριο της DW στη Βόννη-Εικόνα: Bildagentur-online/Schoening/picture alliance )

Στις 13 Απριλίου του 1964 ακούστηκε για πρώτη φορά στα βραχέα το σήμα της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle. Ήταν μία επιβλητική μουσική υπόκρουση από την 5η συμφωνία του Μπετόβεν. Έδρα του διεθνούς ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, που είχε ιδρυθεί ήδη το 1953, ήταν τότε η Κολωνία. Ήδη το 1954 άρχισαν οι πρώτες εκπομπές σε άλλες γλώσσες. Σήμερα η DW μεταδίδει προγράμματα σε 32 γλώσσες και προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο διαδίκτυο, στα social media και σε συνεργασίες με MME εκτός Γερμανίας. Η «διεθνοποίηση» του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού αποτελεί κύρια προτεραιότητα για τον Πέτερ Λίμπουργκ, Γενικό Διευθυντή της DW.

Στα εξήντα χρόνια της DW  σταθερή επιδίωξή   ήταν και παραμένει η αξιόπιστη ενημέρωση του ελληνικού κοινού, μια διαφορετική ματιά στις διεθνείς εξελίξεις. Η Ελληνική Σύνταξη συμβάλλει στην πληροφόρηση με την ιστοσελίδα της, τις τηλεοπτικές συνδέσεις με τον ΣΚΑΪ TV, το ευρωπαϊκό μαγκαζίνο EUROPEO στη συχνότητα της ERT NEWS, το μεσημβρινό ραδιοφωνικό δεκάλεπτο στις 14:00 που αναμεταδίδεται από δεκάδες σταθμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με την παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ελληνική σύνταξη την εποχή της δικτατορίας: Γκίντερ Χάιερ, Άγγελος Μαρόπουλος, Γιώργος Κλαδάκης, Δανάη Κουλμάση, Κώστας ΝικολάουΕικόνα: DW

Με αφορμή την επέτειο για τα 60 χρόνια του Ελληνικού Προγράμματος της DW παρουσιάζoνται  μια σειρά από σύντομα βίντεο με τις ευχές και τις προσδοκίες πολιτικών, καλλιτεχνών, συγγραφέων, δημοσιογράφων και φοιτητών. Πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους.

Ευχές Κυριάκου Μητσοτάκη

Ευχές Πέτερ Λίμπουργκ, Γενικού Διεθυντή DW

Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα την εποχή της δικτατορίας ήταν ο πατέρας του νυν γενικού διευθυντή της Deutsche Welle, Πέτερ Λίμπουργκ, ο οποίος απελάθηκε τότε ως ανεπιθύμητος από το δικτατορικό καθεστώς!
Ο Πέτερ Λίμπουργκ πέρασε ένα μέρος από τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα, καθώς ο πατέρας του υπηρέτησε ως Πρέσβης της Ο.Δ. Γερμανίας στην Αθήνα και απελάθηκε ως ανεπιθύμητος από το δικτατορικό καθεστώς. Έκτοτε διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Η συμβολή του, υπό την σημερινή του ιδιότητα, στη διασφάλιση του ρόλου της Deutsche Welle ως γέφυρας αμφίδρομης πληροφόρησης και αμοιβαίας κατανόησης στις ελληνογερμανικές σχέσεις, είναι πολύ μεγάλης σημασίας.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Βόννη, ο Πέτερ Λίμπουργκ εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στη Λειψία. Το 1990 έγινε ανταποκριτής στις Βρυξέλλες του Γερμανικού Τηλεοπτικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DFA) και του τηλεοπτικού σταθμού SAT1, όπου κάλυπτε την ειδησεογραφία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια της σταδιοδρομίας του, ανέλαβε διευθυντικές θέσεις σε ιδιωτικούς οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Γερμανία. Διετέλεσε στο παρελθόν βασικός παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του SAT1 και διευθυντής ειδήσεων του ProSiebenSat 1 TV. Από τον Οκτώβριο του 2013 είναι Γενικός Διευθυντής της Deutsche Welle.
Το 2015 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απένειμε στον γενικό διευθυντή της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος

Ευχές Ντόρας Μπακογιάννη, πρώην υπουργού

Ευχές Πέτρου Μάρκαρη, συγγραφέα

Για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον

Την εποχή της ευρω-κρίσης και των μνημονίων το μικρόφωνο της Deutsche Welle βρέθηκε παντού: Στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα γραφεία των επιχειρηματιών και τα σπίτια των συνταξιούχων που υπέφεραν, στους δρόμους και τις πλατείες των κινητοποιήσεων. Η κάλυψη των γεγονότων ήταν ψύχραιμη και ισορροπημένη, σε μία εποχή που πολλά μέσα ενημέρωσης εύκολα κατέφευγαν σε στερεότυπα ή αφορισμούς.

Ο σημερινός ρόλος της Deutsche Welle

«Έχουμε έναν συμπληρωματικό ρόλο, κατά κάποιον τρόπο», λέει ο διευθυντής της ελληνικής σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου. «Παρουσιάζουμε σε ένα ελληνικό κοινό μια κεντρο-ευρωπαϊκή προοπτική των πραγμάτων. Όταν είσαι μέλος στην ΕΕ και ανήκεις στον Νότο, δεν είναι άσχημο να έρχεσαι σε επαφή με τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά και την πολιτική κουλτούρα του Βορρά. Είναι ένας ρόλος επεξηγηματικός και συμπληρωματικός. Είναι και μια μικρή ψηφίδα στο μακρινό όνειρο της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής κοινής γνώμης εν τέλει, όπου ο Έλληνας θα ξέρει πώς σκέφτεται ο Γερμανός – αλλά και το αντίστροφο».

Πηγή: Deutsche Welle

Share this post