Ευρωεκλογές 2024: Το νομοθετικό «οπλοστάσιο» για να μην αλλοιωθεί το αποτέλεσμα από τα social media

Ευρωεκλογές 2024: Το νομοθετικό «οπλοστάσιο» για να μην αλλοιωθεί το αποτέλεσμα από τα social media

Φέτος τον Ιούνιο, περίπου 365 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων ψηφοφόρων για τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ζωτικής σημασίας πηγή ενημέρωσης.

Τέσσερις χώρες – το Βέλγιο, η Γερμανία, η Μάλτα και η Αυστρία – θα επιτρέψουν σε ψηφοφόρους ηλικίας 16 ετών, στην Ελλάδα το ελάχιστο όριο ηλικίας για τους ψηφοφόρους είναι τα 17 έτη.

Πριν από πέντε χρόνια, στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις διαδικτυακές πλατφόρμες ήταν εντελώς διαφορετικό: υπήρχαν λιγότεροι κανόνες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη δεν υπήρχε ακόμη. 

1. Τίκτκοκ

Οι πλατφόρμες έπαιξαν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του 2019, αλλά το TikTok αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι. 

Ενώ το Facebook και το Twitter (τώρα X) ήταν ήδη μεγάλα πριν από πέντε χρόνια – η κινεζική πλατφόρμα βίντεο TikTok έχει κερδίσει γρήγορα δημοτικότητα και τώρα διαθέτει περισσότερους από 150 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες σε όλη την Ευρώπη. 

Η Meta (facebook και instagram) εξακολουθεί να υπερβαίνει αυτόν τον αριθμό, με περίπου 408 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην Ευρώπη.

Μια έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι η προσέλευση στις εκλογές το 2019 έφτασε το 50,6% σε μεγάλο βαθμό λόγω της συμμετοχής των νέων, η οποία πυροδοτήθηκε από μια εκστρατεία στο κοινοβούλιο και τη χρήση πλατφορμών όπως το Snapchat. 

Το TikTok, με τον μεγάλο αριθμό χρηστών σε νεαρή ηλικία, θα μπορούσε να διαδραματίσει παρόμοιο κεντρικό ρόλο αυτή τη φορά, παρά την εμπλοκή της πλατφόρμας στη ρυθμιστική αναταραχή τους τελευταίους μήνες.

Το πόση αξία δίδεται από το πολιτικό σύστημα πλέον στο TikTok έγινε εμφανές το 2023 κατά τη διάρκεια των δύο προεκλογικών περιόδων για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο κάλεσαν το προσωπικό τους να μην έχουν την εφαρμογή στα επαγγελματικά τους κινητά τηλέφωνα, επειδή εκφράζονται φόβοι για την κυβερνοασφάλεια.

Συνιστάται επίσης «έντονα» οι ευρωβουλευτές και οι βοηθοί τους να αφαιρέσουν το TikTok από τις προσωπικές τους συσκευές. 

Ορισμένες από τις πολιτικές ομάδες, όπως η σοσιαλδημοκρατική ομάδα S&D και η Αριστερά (GUE/NGL) χρησιμοποιούν την εφαρμογή για τις εκστρατείες τους. 

Πηγή: gr.euronews.com/ΦΩΤΟ : ΑΡ 

Share this post