Εκστρατεία ΕΣΚ για τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων

Εκστρατεία ΕΣΚ για τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) άρχισε από  σήμερα (10.4.2024) έναρξη εκστρατείας με το γενικό σύνθημα «Οι δημοσιογράφοι έχουν φωνή».

Με την εκστρατεία αυτή η Ένωση Συντακτών Κύπρου στοχεύει στην ανάδειξη της επιτακτικής ανάγκης για αξιοπρεπείς αμοιβές των δημοσιογράφων, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εκεί όπου υπάρχουν και  συνομολόγηση νέων εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ πιστεύει  ακράδαντα ότι οι προϋποθέσεις για ποιοτική-ερευνητική δημοσιογραφία δυστυχώς δεν πληρούνται πλέον στην Κύπρο, γεγονός που επιφέρει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ενημέρωσης, τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και τη δημοκρατία στη χώρα μας, γενικότερα.

Η ΕΣΚ καλεί τους πολίτες να  να σταθούν δίπλα στον αγώνα των δημοσιογράφων με στόχο την προστασία της δημοσιογραφίας ως δημόσιου αγαθού, υπογράφοντας ηλεκτρονικά τη διακήρυξη της εκστρατείας σε αυτό το link.

Στην διακήρυξη , μεταξύ ἀλλων , τονίζεται: “Η συλλογική σύμβαση των δημοσιογράφων έχει καταστεί ανενεργή εδώ και 12 χρόνια με αποκλειστική ευθύνη και μονομερείς αυθαίρετες ενέργειες της εργοδοτικής πλευράς. Έντυπος, ηλεκτρονικός και διαδικτυακός Τύπος έχουν κατακλυστεί από ατομικά συμβόλαια που ουδόλως υλοποιούν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που διαλαμβάνουν. Πολλές επιχειρήσεις ΜΜΕ έχουν τερματίσει μονομερώς και αυθαίρετα την καταβολή ΑΤΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν έχει Ταμείο Προνοίας.

Ζητούμε έναρξη διαπραγμάτευσης για επανασυνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης στον έντυπο Τύπο και συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων για τον ηλεκτρονικό και διαδικτυακό Τύπο.

Στον δημοσιογραφικό κλάδο τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, εκμετάλλευσης φοιτητών δημοσιογραφίας, συντάκτες πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται ετσιθελικά σε συνεργάτες με ανάλογες αποκοπές στις απολαβές τους. Οι μισθοί των δημοσιογράφων είναι καθηλωμένοι από την εποχή του κουρέματος των καταθέσεων. Η υπερωριακή εργασία τις Κυριακές και τις αργίες «αμείβεται» με παραχώρηση ρεπό! Την ίδια ώρα, όλες οι επιχειρήσεις ΜΜΕ είναι υποστελεχωμένες από συντακτικό προσωπικό. Κάθε δημοσιογράφος, εκ των πραγμάτων, υποχρεώνεται να υπερβάλει εαυτόν σε προσπάθεια και ώρες εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι μοιραία η τεράστια ποσότητα εργασίας να αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας.
 Το κυριότερο «περιουσιακό» στοιχείο των επιχειρήσεων ΜΜΕ είναι το συντακτικό τους προσωπικό. Ας μην το αφήσουμε στη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Ας το στηρίξουμε, στηρίζοντας εαυτούς και αλλήλους.

Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας. Ελάτε να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε μαζί, αυτά που δικαιούμαστε και μας αξίζουν. Ελάτε να παλέψουμε για τη δημοσιογραφία που αξίζει στην πατρίδα μας, σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, σε κάθε αγωνιζόμενο λαό. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου είναι μια έπαλξη αγώνα, για κάθε δημοσιογράφο, για κάθε ενεργό πολίτη αυτού του τόπου. Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας”.

Share this post