Στο Κίεβο ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος

Στο Κίεβο ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος

Και η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Τον προγραμματισμό επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου , ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος ΧριστοδουλίδηςΣε ερώτηση της ιστοσελίδας μας,   αν με δεδομένες τις θέσεις αρχών, που εξέφρασε για την Ουκρανία, προτίθενται είτε ο ίδιος, είτε ο Υπουργός Εξωτερικών να επισκεφθούν το Κίεβο και να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, όπως έκαναν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε:«πολύ ορθή η διαπίστωση σας και έχω μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών και προγραμματίζεται επίσκεψη του στο Κίεβο».

Εξάλλου, επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Από την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κύπρο μας ανέφεραν ότι ήδη ἐχει ξεκινήσει η προετοιμασία του προγράμματος της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής. Επίσης, έγκυρη πηγή της πρεσβείας χαρακτήρισε “εξαιρετική είδηση” την δήλωση του προέδρου Χριστοδουλίδη για επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ στοΚίεβο. 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel με ομάδα αρχηγών κρατών η κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι Πρόεδροι της Λιθουανίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας και ο Καγκελάριος της Αυστρίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη: “Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, στη συζήτηση που θα διεξαχθεί κατά το γεύμα που θα έχουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, και ζητήματα που άπτονται της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, η Oικονομία, καθώς και οι εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης.

Στην παρέμβαση του στην τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, ότι η Κύπρος χαιρετίζει το 11ο πακέτο κυρώσεων και τις πρόνοιες του για αντιμετώπιση του θέματος της παράκαμψης από τρίτες χώρες.

Για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται η Κύπρος από τις μεταναστευτικές ροές, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κύριες αιτίες του φαινομένου και υπογράμμισε τη σημασία ισορροπίας μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σημασία της περαιτέρω ενεργού εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που διαφαίνεται μετά και τις εκλογές στην Τουρκία και προσθέτοντας πως ο ίδιος καταβάλλει το άπαν των δυνάμεων του,  ώστε να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών”.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμπερίληψη αναφοράς στο Κυπριακό στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως και για την προσήλωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδεικνύει ως προς την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της.

“Είναι ξεκάθαρο ότι η   ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει στο Κυπριακό είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι πώς συγχρονίζουμε όλες τις ενέργειες σε συνεργασία πάντα με τα ΗΕ”, επεσήμανε. «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία από μέρους μας για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών άρχισε σιγά σιγά να αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα έγγραφα και συγκεκριμένα κείμενα”.

Την ίδια στιγμή, είπε,  υπάρχουν πολλές συναντήσεις και πολλές επαφές προς την κατεύθυνση της ΕΕ και των ΗΕ. Τις επόμενες των ημερών, και σήμερα και αύριο και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα έχω τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, πρόσθεσε.

Η άλλη διάσταση είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Υπήρξε, όπως ανέφερε,  συνάντηση για το Κυπριακό και στη Σύνοδο, που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, στο Παρίσι, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, “θα υπάρξουν και σήμερα κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες, ελπίζω να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες”.

Σε ερώτηση  για το προσχέδιο Συμπερασμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας : «Είναι θετικό. Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι πώς συγχρονίζουμε όλες τις ενέργειες σε συνεργασία πάντα με τα ΗΕ. Είμαστε σε επαφή με τον ΓΓ,  θα υπάρξει και κατ΄ιδίαν συνάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα ΗΕ και στην Κύπρο και στη Νέα Υόρκη, έτσι ώστε να φτάσουμε στον στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι, ακόμα και σήμερα στη συζήτηση που είχαμε στην ομάδα των πέντε, υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση από ξένο ηγέτη για την ανάγκη η ΕΕ (να συνδράμει) μέσα από τον διορισμό μιας προσωπικότητας. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να συγχρονίσουμε όλες αυτές τις ενέργειες μαζί με τα ΗΕ, έτσι ώστε να έχουμε αποτέλεσμα, και με αφορμή και τη νέα Κυβέρνηση στην Τουρκία, έχουμε ένα νέο Υπουργό Εξωτερικών, την επανεκλογή του κ. Ερντογάν, με δεδηλωμένη δημόσια την ετοιμότητα και επιθυμία του για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, (να δούμε) πώς όλα αυτά τα συγχρονίζουμε για να φτάσουμε στον στόχο μας».

Αύριο το απόγευμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , στις 29 και 30 Ιουνίου.  

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, η Οικονομία, οι Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ, η Άμυνα και η Ασφάλεια.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συμμετέχει επίσης στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου , Μαριλένα Ραουνά. 

Share this post