Αυθημερόν σήμερα στον Λίβανο ο Χριστοδουλίδης

Αυθημερόν σήμερα στον Λίβανο ο Χριστοδουλίδης

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει σήμερα , 8 Απριλίου, το πρωΐ στον Λίβανο, όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της κυβέρνησης της χώρας, με θέμα συζήτησης τις αυξημένες ροές δια θαλάσσης, παράτυπων μεταναστών, κυρίως Σύρων, από τον Λίβανο προς την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει για τη Βηρυτό, όπου κατά την άφιξη του θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κ. Νατζίμπ Μικάτι.

Στη συνέχεια θα μεταβούν στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, όπου θα γίνει επίσημη τελετή υποδοχής και θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον πρωθυπουργό Μικάτι. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου,  Ναμπίχ Μπερί.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στη Βηρυτό, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΚΥΠ και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνέχιση της συνεργασίας και του συντονισμού Αθήνας – Λευκωσίας, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων.

Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Αθήνας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω της κυπριακής πρωτοβουλίας “Αμάλθεια”.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσουλα Φον Ντερ Λαιεν.

Η παρέμβαση των Βρυξελλών, συζητήθηκε υπό το πρίσμα της βοήθειας που προσφέρoυν οι Βρυξέλες στο Λίβανο.

Θέση της Λευκωσίας είναι οτι  η βοήθεια αυτή  πρέπει να διασυνδεθεί με την αποτελεσματικότητα του Λιβάνου να επιτηρεί τις ακτές του, από τις οποίες αποπλέουν δεκάδες βάρκες με Σύρους πρόσφυγες, με προορισμό την Κύπρο.

Το πρόβλημα αναμένεται να τεθεί και κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  στις 17 και 18 Απριλίου.

ΦΩΤΟ: @letymbiotis

Share this post