Ανησυχία Αννίτας -Fisher για κλιμάκωση στην Μ. Ανατολή

Ανησυχία Αννίτας -Fisher για κλιμάκωση στην Μ. Ανατολή

Iδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ , εξέφρασαν η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, και πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο , Julie Fisher, οι οποίες τόνισαν την ανάγκη αποκλιμάκωσης, διότι  οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφικές.

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε η σημασία της πολυεπίπεδης συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, υπό το φως της αυξανόμενης αστάθειας και των σύνθετων προκλήσεων για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και ευρύτερα. Εκφράσθηκε δε ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης, καθότι οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφικές.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ειδικότερα στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Κύπρος και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και αποτελεσματικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τρίτες χώρες και με έμφαση στα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα,  η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ευχή επιτυχούς έκβασης της αποστολής της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τόνισε ότι στόχος της πλευράς μας είναι η επανέναρξη των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Share this post