Σ.Α. ΟΗΕ: Σοβαρή ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας.

Σ.Α. ΟΗΕ: Σοβαρή ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας.

Hellasjournal.com: Τι θα συμβεί αν επαναληφθούν, όπως λέει ο Ερντογάν; 

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την έναρξη μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ , σε δημόσια δήλωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ύστερα από κλειστή συνεδρία των 15 κρατών – μελών, επισημαίνεται ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά παραβίαση του στάτους κβο.(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΟΗΕ)

Καταδικάζονται, επίσης, οι επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και επισημαίνεται ότι αυτές μπορεί να αποτελούν έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών και την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένων στρατιωτικών ή πολιτικών δραστηριοτήτων εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες από οποιοδήποτε μέρος που θα μπορούσαν να αυξήσουν  την ένταση στο νησί.

Επιβεβαιώνεται ακόμη η δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια διαρκή, ολοκληρωμένη και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες των Κυπρίων, με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επαναλαμβάνεται, τέλος, η έκκληση προς τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει απεσταλμένο, ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους, με στόχο την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο.

*Διαβάστε άλλο σχετικό ρεπορτάζ, με το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Σ.Α στα αγγλικά,  στον σύνδεσμο

Το Σ.Α. του ΟΗΕ καταδικάζει τους Τούρκους Αττίλες: Λέει ότι οι κατοχικές δυνάμεις διέκοψαν τις “εργασίες” και αποχώρησαν από την Πύλα!!! Τι θα συμβεί αν επιστρέψουν όπως λέει ο Ερντογάν; | Hellasjournal.com

Share this post