Κωνσταντίνος Κόμπος  η δημιουργία ενός τεχνητού χρονοδιαγράμματος είναι κάτι που προβάλλει η άλλη πλευρά

Κωνσταντίνος Κόμπος  η δημιουργία ενός τεχνητού χρονοδιαγράμματος είναι κάτι που προβάλλει η άλλη πλευρά

Ένατο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών: Λύση του Κυπριακού αμοιβαία επωφελής για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές

Την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προκειμένου να προχωρήσει η λύση του Κυπριακού προβλήματος και να υπάρξει μια λύση αμοιβαία επωφελής για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, τόνισαν οι ομιλητές του πάνελ “Unraveling the Cyprus Conundrum in turbulent times: assessing process and paving the path forward”, κατά την δεύτερη ημέρα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10 – 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το πάνελ συντόνισε η Μανιάνα Καλογεράκη, εκπρόσωπος Τύπου της προέδρου της Κυπριακής Βουλής, η οποία τόνισε ότι πρόκειται για «ένα άλυτο πρόβλημα πενήντα ετών».
 
Ο Mario Nava, γενικός διευθυντής του DG Reform της Κομισιόν, περιέγραψε τα βήματα που έχουν γίνει από την Κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα. Τόνισε ότι έχουμε πίσω μας πενήντα χρόνια διχασμού και ελπίζουμε να επιλυθεί το ζήτημα, καθώς ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε ως προτεραιότητα την επίλυση του ζητήματος. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι αυτή είναι η σημαντικότερη εξέλιξη από το Κραν Μοντανά. Όπως είπε, η ευρωπαϊκή πλευρά είναι πρόθυμη να δώσει στις δύο κοινότητες κοινές ευκαιρίες για να εργαστούν μαζί και παρουσίασε σειρά πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΕΕ, όπως ένα σχέδιο εργοστασίου ενέργειας με φωτοβολταϊκά, υποτροφίες σε παιδιά και πολλά άλλα,

Ο Μενέλαος Μενελάου, Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, είπε ότι πλέον έχουμε περάσει στην επόμενη φάση της πολιτικής πρωτοβουλίας για την επίλυση του ζητήματος και «είμαστε σε διαδικασία εργασίας με τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για να προχωρήσουμε». Αναφέρθηκε στην επέτειο των 20 χρόνων της Κύπρου στην ΕΕ που έρχεται σύντομα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εμπόδια μπροστά μας – ειδικά από την τουρκική πλευρά – αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Στόχος, είπε, και μόνη βιώσιμη είναι η λύση ενός ενιαίου κράτους στην Κύπρο για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα. Επισήμανε, δε, ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ενθαρρυνθούν πρωτοβουλίες που θα λειτουργήσουν ως εργαλεία στα χέρια όσων επιθυμούν την αποτυχία των προσπαθειών στο Κυπριακό.
 
Ο Ozdil Nami, πολιτικός και τέως διαπραγματευτής της Τουρκοκυπριακής πλευράς, έβαλε στη συζήτηση την παράμετρο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και τα προβλήματα που υπάρχουν. Όπως είπε, «υπάρχει τεράστια ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό – η περιοχή το έχει ανάγκη – υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην περιοχή, π.χ. το θέμα της Γάζας». Και προσέθεσε ότι «πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για διεθνή συνεργασία και το Κυπριακό αποτελεί μεγάλο εμπόδιο», ενώ η επίλυσή του θα ωφελήσει όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και τις γειτονικές χώρες. Αναφέρθηκε στο Δημοψήφισμα του 2004 το οποίο χαρακτήρισε ως «τραυματική εμπειρία» για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που απέρριψε την τότε ευκαιρία για λύση, αλλά και στο Κραν Μοντανά, για το οποίο σημείωσε ότι ποτέ δεν θα μάθουμε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα παντρευτούμε ή αν θα προχωρήσουμε σε οριστικό διαζύγιο. Ο Ozdil Nami, παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή, οι θέσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς απέχουν από τις θέσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι το μεγάλο λάθος που κάναμε ήταν να επικεντρωθούμε σε θέματα θεμελιώδη και όχι στο σχεδιασμό, πχ σε ένα μηχανισμό επίλυσης θεμάτων. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι «πλέον έχουμε μια νέα απεσταλμένη και ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα επικεντρωθεί στους μηχανισμούς ώστε να επιστρέψει η Τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις και να μην απορριφθεί ένας νέος συμβιβασμός. Υπάρχει μονοπάτι επίλυσης, ας ελπίσουμε να το ακολουθήσουμε». 
 
Ο Νικολάος Κυριακίδης, εκτελεστικός πρόεδρος του Cyprus Forum, τόνισε ότι πρέπει να μείνει ανοιχτός ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, θυμίζοντας ότι πριν από 20 χρόνια, τα σύνορα ήταν κλειστά και δεν υπήρχε επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, πράγμα που σημαίνει ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος. Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών για να υπάρχει επικοινωνία, είπε και κατέληξε ότι ήρθε η ώρα να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι πολύ σημαντική και ναι εμείς είμαστε αισιόδοξοι, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*********************************************************

Κωνσταντίνος Κόμπος: Έτοιμη για συνομιλίες ακόμα και σήμερα η ε/κ πλευρά

ΦΩΤΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΓΤΠ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ε/κ πλευρά είναι έτοιμοι να παρακαθίσουν ακόμα και σήμερα σε μια συνάντηση είτε με τον Τ/κ ηγέτη, είτε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είτε με τον ΓΓ και τον Τ/κ ηγέτη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι η τ/κ πλευρά που θέτει όρους και προϋποθέσεις ακόμα και για μια κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών.

«Εμείς δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, τουναντίον επιθυμούμε να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση. Και ο τρόπος να φτάσεις εκεί είναι συνομιλώντας».

Όσον αφορά το χρονικό όριο των καθηκόντων της κ. Ολγκίν, ο Κωνσταντίνος Κόμπος σημείωσε ότι η δημιουργία ενός τεχνητού χρονοδιαγράμματος είναι κάτι που προβάλλει η άλλη πλευρά, το οποίο «ακούμε και μας ανησυχεί» και πρόσθεσε ότι η δική μας πλευρά εύχεται η αποστολή της να τέλειωνε και σήμερα με ένα θετικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν κάποιος υποθέτει πως θα φτάσει ημερολογιακά σε μια χρονική στιγμή, εξαμήνου ή άλλου, και υπάρχει προοπτική, απλά θα σταματήσει (η προσπάθεια της κ. Ολγκίν) διότι «το χρονόμετρο έχει μηδενιστεί, δεν έχει καλή αντίληψη πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα».

Σημείωσε επίσης τις επισκέψεις της απεσταλμένης σε Λονδίνο και Παρίσι αυτό το διάστημα και είπε ότι αναμένουν την επιστροφή της στην Κύπρο για ν’ ακούσουν «πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω πάντως εντός του πλαισίου που θέτει το ΣΑ».

Επισήμανε ότι «παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στη βούλησή μας να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς ακούμε μια ρητορική από την άλλη πλευρά που δεν είναι καθόλου μα καθόλου εποικοδομητική, ενθαρρυντική».

«Παρ’ όλα αυτά η δική μας πλευρά θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, πάντα εντός του πλαισίου που η διεθνής νομιμότητα θέτει κι απαιτεί», είπε.

Δεν υποθέτω ή φαντάζομαι, συνέχισε, ότι υπάρχει οποιοσδήποτε Ε/κ που θα παρότρυνε την πλευρά μας να μπει σε μια διαδικασία που εκ των προτέρων θα λύνει το Κυπριακό στη βάση της κυριαρχικής ισότητας ή ίσων όρων. «Αυτό θα επιβεβαίωνε το συμπέρασμα πριν καν ξεκινήσουμε και θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο και για όλους του Κυπρίους».

ΦΩΤΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΓΤΠ

Στον πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων του Υπουργείου στον ένα χρόνο από την ανάληψη της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, ο Κωνσταντίνος Κόμπος τόνισε πως η βασική επιδίωξη είναι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προσδιορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ. Ανέφερε ωστόσο πως «δεν μπορεί η λογική της άρσης αδιεξόδου να είναι η λογική της μέσης γραμμής. Αυτή είναι μια επικίνδυνη και πρόχειρη γραμμή γιατί πολύ απλά αγνοεί τα σημεία αφετηρίας».

Αν ο ένας εκκινεί εντός της νομιμότητας του ΣΑ του ΟΗΕ, είπε, και ο άλλος απόλυτα εκτός, τότε η μέση γραμμή είναι στο πλαίσιο της παρανομίας. Θα ήθελε, συνέχισε, να καταλάβει τι είναι αυτή η μέση γραμμή που κάποιοι ζητούν κι εμείς «δεν εντοπίσαμε ή δεν έχουμε καταλάβει τι μας ζητούν. Η παραπομπή σε εκ των προτέρων άρνηση λόγω άγνοιας του τι προτείνεται, είναι τουλάχιστον προσχηματική και αφελής. Διότι ξέρουμε πολύ καλά από πού εμείς εκκινούμε και από πού η άλλη πλευρά».

Ως δεύτερος στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Κόμπος, είναι η δημιουργία συνθηκών επωφελών για την επανένωση του τόπου και ως τέτοια θεωρεί και το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον διορισμό απεσταλμένου από πλευράς ΕΕ με έμφαση στη διασύνδεση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας με το Κυπριακό. Ανέφερε ότι τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Αναφέρθηκε και στην δέσμη 14 μέτρων της κυβέρνησης για τους Τουρκοκύπριους. «Το μήνυμα είναι σαφές. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια, πάντα και αποκλειστικά εντός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρά τη σταθερή άρνηση και ρητορική της άλλης πλευράς».

Για τις προσπάθειες αναβάθμισης ή εντύπωσης αναβάθμισης του ψευδοκράτους, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε «παρείσφρηση στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών», λέγοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια αποτροπής επικύρωσης του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Σαμαρκάνδης του 2022, που περιλαμβάνει τροποποίηση του άρθρου της συμφωνίας Nakhichevan για αποδοχή του ψευδοκράτους ως οντότητα με καθεστώς παρατηρητή και με ταυτόχρονες προσκλήσεις του ψευδοκράτους σε συναντήσεις του εν λόγω οργανισμού.

«Εδώ να αναφέρουμε ότι παρά την μη επικύρωση, σε περιπτώσεις που η φιλοξενούσα χώρα ήταν η Τουρκία ή το Αζερμπαϊτζάν, προσκλήθηκε η παράνομη αποσχιστική οντότητα. Σε άλλες περιπτώσεις αποτράπηκε παρά την ασφυκτική πίεση της Τουρκίας. Πρέπει να είναι αντιληπτό ότι ο Οργανισμός έχει μετατραπεί εν μέρει σε όχημα ειδικού σκοπού. Το περιβάλλον είναι σημαντικής επιρροής της Τουρκίας και αυτά καθιστούν δυσχερή την προσπάθειά μας. Παρ όλα αυτά, αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση», είπε.

Έκανε αναφορά στις προσπάθειες συμπερίληψης από την Τουρκία του ψευδοκράτους σε στρατιωτικές ασκήσεις, όπως αυτή του Φοίνικα της Ανατολίας τον Ιούνιο του 2023, που διοργανώθηκε στην Τουρκία, και κατόπιν διαβημάτων η Ισπανία και η Πολωνία αποχώρησαν από την εν λόγω άσκηση

 

 

Share this post