Πριν από 78 χρόνια: Ο όλεθρος στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από την ατομική βόμβα των ΗΠΑ

Πριν από 78 χρόνια: Ο όλεθρος στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από την ατομική βόμβα των ΗΠΑ

Στις έξι Αυγούστου 1945 ένα μοναχικό βομβαρδιστικό έκανε την εμφάνισή του πάνω από την πολύβουη πόλη της Χιροσίμα, στην Ιαπωνία. Λίγο μακρύτερα δύο ακόμα αεροσκάφη πετούσαν καταγράφοντας με επιστημονικά όργανα και κάμερες την πορεία του πρώτου.  Ξαφνικά ένα μεγάλο αντικείμενο έπεσε από την κοιλιά του αεροσκάφους και αμέσως ανέπτυξε ένα μεγάλο αλεξίπτωτο. Το αεροσκάφος έστριψε απότομα και απομακρύνθηκε.   Περαστικοί,  παιδιά στο δρόμο για το σχολείο και εργάτες  κοιτούσαν το περίεργο θέαμα. 

Η Ιαπωνική ηγεσία άργησε να αντιληφθεί τι είχε συμβεί στην Χιροσίμα. Οι αναφορές των σωστικών συνεργείων που μιλούσαν για μια «θάλασσα φωτιάς», «ολοκληρωτική καταστροφή» και «ανθρώπους-τέρατα» θεωρήθηκαν υπερβολικές. Η Ιαπωνία δεν παραδίδεται. Στις 9 Αυγούστου ένα ακόμα Β-29 ρίχνει μια βόμβα πλουτωνίου με το παρατσούκλι «Χοντρός» (Fat Man) στο Ναγκασάκι, έδρα της βιομηχανίας Mitsubishi μετατρέποντάς την σε μια έρημο φλεγόμενης άμμου.

Η ιστορία της ρίψης των πρώτων ατομικών βομβών ξεκίνησε ουσιαστικά , όταν ο Άλμπερτ Άινσταϊν έξι χρόνια πριν έστειλε μια επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ, ζητώντας του να υποστηρίξει τις έρευνες για την μελέτη της αλυσιδωτής αντίδρασης που θα προερχόταν από την διάσπαση του Ατόμου. Σε μια προσπάθεια να δελεάσει τον Ρούζβελτ ο νομπελίστας φυσικός ανέφερε τις δυνατότητες, που είχαν οι έρευνες αυτές να οδηγήσουν στην δημιουργία ενός πανίσχυρου όπλου. Ενώπιον της  πολλά υποσχόμενης πρότασης και του φόβου να ξεπεράσουν οι Γερμανοί τις ΗΠΑ στις έρευνες, η κυβέρνηση Ρούζβελτ έδοσε το πράσινο φως για αυτό που έγινε γνωστό με το κωδικό όνομα «Σχέδιο Μανχάταν». Συγκεντρώνοντας τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυαλά της υφηλίου πάνω στην πυρηνική φυσική και υπό πέπλο άκρας μυστικότητας, ο αμερικανικός στρατός κατόρθωσε έναν άθλο διοικητικής οργάνωσης και παραγωγής κάνοντας δυνατή την ατομική σχάση και την επίτευξη «κρίσιμης μάζας».

*Διαβάστε σχετικά και αφιέρωμα , που δημοσίευσε πέρσι το Έθνος Αθηνών.

20 απίθανα γεγονότα για τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα – Μόνο ένα έμβιο ον επέζησε, ποια φυτά άνθισαν πρώτα και τι σχέση είχε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ | Έθνος (ethnos.gr)

ΦΩΤΟ: HANIA NEWS

Share this post