Πριν από 13 χρόνια η πρώτη Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, την Κυρά του Πόντου

Πριν από 13 χρόνια η πρώτη Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, την Κυρά του Πόντου

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Σήμερα , 15 Αυγούστου 2023, συμπληρώνονται 13 χρόνια από την πρώτη μετά την Μικρασιατική Καταστροφή τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά , η οποία βρίσκεται έξω από την Τραπεζούντα του Πόντου. Η Παναγία Σουμελά είναι σύμβολο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, τους λοιπούς Έλληνες και όλο τον Ορόδοξο κόσμο. 

Η Μονή είναι  χτισμένη μέσα σε σπηλιά σε απόκρημνη πλαγιά του όρους Μελά, στην ενδοχώρα της Τραπεζούντας, από όπου έχει πάρει και το όνομά της. Παναγία “εις του Μελά”, “σου Μελά” στην Ποντιακή διάλεκτο. Η ιστορία της Μονής πάει πίσω στο 386μ.Χ.

Το 2010 ο  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έγινε ο πρώτος προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, που λειτούργησε στο ιστορικό Μοναστήρι της γης του Πόντου. Κόμπιασε πολλές φορές καθώς μιλούσε. Εμφανώς συγκινημένος είπε στους προσκυνητές πως με τη Θεία Λειτουργία «ηνώθη και πάλιν, μετά από εννέα περίπου δεκαετίας, η αγιοτόκος και αγιοτρόφος γη του Πόντου με τον ουρανόν!».

Τότε το 2010, όπως και το 2015, συνόδευσα τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην “τρανόεσσα” Παναγία Σουμελά του Πόντου.Μετά την Θ. Λειτουργία του 2015 οι τουρκικές Αρχές έκλεισαν την Μονή για να γίνουν διάφορα έργα στερέωσης των βράχων και συντήρησης του μνημείου. Άδεια ξαναδόθηκε τον Αύγουστο του 2020. 

Παναγία Σουμελά μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η φωτογραφία είναι του αείμνηστου φίλου, Νίκου Μαγγίνα.

Το 2010  κάλυψα  δημοσιογραφικά το ιστορικό γεγονός για το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και την  εφημερίδα της Κύπρου ¨Ο Φιλελεύθερος”. Από το οδοιπορικό του 2010 στον Πόντο παραθέτω τα ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”. 

 

 

“Ο Φιλελεύθερος” 14 Αυγούστου 2010 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

“Ο Φιλελεύθερος” 15 Αυγούστου 2010 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

“Ο Φιλελεύθερος” 17 Αυγούστου 2010 (1) by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος είχε προσφέρει το 2010 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως συμβολικό δώρο ένα εργόχειρο της γιαγιάς του , η  οποία ήταν πρόσφυγας από τον Πόντο.

“Ο Φιλελεύθερος” 17 Αυγούστου 2010 (2) by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

“Ο φιλελεύθερος”, 22 Αυγούστου 2010 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

Share this post