Χάλκης διδάσκοντες

Χάλκης διδάσκοντες

Πόλη, 6 Απριλίου 2024,του Αντώνιου Χατζόπουλου*
Πολλάκις έγραψα για τους διδασκομένους της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης ( ΕΠΑΝΩ: ΦΩΤΟ Halki Theological School, 22 Δεκεμβρίου 2023)  για την μαθητική ζωή τους στη Σχολή, γιά την ιδιότυπη διδακτική «εκόλ» της Χάλκης, γιά την μουσική παράδοση, γιά την εκκλησιαστική τάξη, αλλά και γιά την εν γένει παράδοση του ιστορικού τούτου εκαπαιδευτικού και εκκλησιαστικού φυτωρίου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Ποιοί όμως ήταν οι λίαν μεμορφωμένοι και πεπαιδευμένοι διδάσκοντες; Κεκρυμμένα πλέον στα χαρτιά τα προσόντα και οι σπουδές τους, αλλά ζει εισέτι στις μνήμες μας η διδακτική και μεταδοτική δεινότητά τους. Κατά το ακαδημαϊκόν έτος 1970-1971 η Σχολή μας είχε συνολικά 52 μαθητάς στο Λύκειο και στο Ακαδημαϊκό Τμήμα. Είκοσι χρόνια πρίν, το 1952 είχε συνολικά 91 μαθητάς, εκ Τουρκίας, Συρίας, Αιγύπτου, Αιθιοπίας, Κύπρου, Αμερικής, Αυστραλίας, Ν. Αφρικής και εξ Ελλάδος.
Συμπληρώθηκαν σχεδόν 53 χρόνια σιγής, αλλά η Σχολή παραμένει ζωντανή και αναμένει την ανατολή της νέας περιόδου. Στο σημείωμα αυτό θα περιοριστώ προς ώρας σε ορισμένους διδάσκοντες που γνώρισα και εκτίμησα κατά την διάρκεια της μαθητείας μου στην ΙΘΣΧ, που μας δίδαξαν ήθος και αξίες εντός και εκτός τάξης, αλλά και σε κάποιους που δεν γνώρισα, προσπαθώντας να συμβάλλω έστω και ελάχιστα να έρθουν στο φώς τα περί σπουδών αυτών.
 ΦΩΤΟ: Αντώνης Χατζόπουλος, Απρίλιος 2024
Ο Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως Μάξιμος Ρεπανέλλης, ο και φιλόσοφος Σχολάρχης, κατήγετο εκ της Λέσβου, ο δε πατήρ του ιερεύς Αντώνιος υπηρέτησε επί σειρά ετών στην Παναγία του Πέραν. Ο Σχολάρχης ήταν πτυχιούχος της Σχολής μας και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης Βελγίου. Εξέχουσα μορφή του Πατριαρχείου. Ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος Κωνσταντινίδης ήτο απόφοιτος της Σχολής μας, διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Στρασβούργου και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ρώμης. Ο επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως Ανδρέας Παντολέοντος, επίσης απόφοιτος της Σχολής μας και της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο καθηγητής Εμμανουήλ Φωτιάδης, απόφοιτος της Σχολής και της Θεολογικής Σχολής της Βαρσοβίας. Ο Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, απόφοιτος της Σχολής και της Θεολογικής Σχολής της Οξφόρδης. Ο Κωνσταντίνος Καλλίνικος, απόφοιτος της Σχολής μας και των Φιλοσοφικών Σχολών Θεσσαλονίκης και Βερολίνου, αλλά και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλειος Σταυρίδης, απόφοιτος Χάλκης και της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης. Ο αρχιτέκτων Αριστείδης Πασσαδαίος απόφοιτος της Σχολής Ωραίων Τεχνών Σταμπούλ. Ο Αλέξανδρος Κώτσογλου απόφοιτος του Ελληνογαλλικού Λυκείου της Πόλης και απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως το 1931, συγγραφεύς σχολικών εγχειριδίων. Ο Βασίλειος Κασσαπίδης απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής και Χημείας του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως.
Ο ιατρός της Σχολής μας Ευάγγελος Φουντόπουλος ήτο απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Βηρυττού. Άλλες μεγάλες μορφές της Σχολής, που δεν γνώρισα ήταν ο καθηγητής Ιωάννης Παναγιωτίδης απόφοιτος της Σχολής μας και της Θεολογικής Ακαδημίας Πετρουπόλεως και ο Μ. Οικονόμος Γεώργιος Αναστασιάδης, απόφοιτος της Σχολής μας και της Θεολογικής Βελιγραδίου.

Αντώνιος Χατζόπουλος, Δρ Θεολογίας, Άρχων Ιερομνήμων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, γεννήθηκε στην Κων/πολη το 1954. Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ, Εκκλησιαστική Ιστορία και Μουσικολογία στα Πανεπιστήμια Regensburg και Αμβούργου της Γερμανίας (καθηγητής Κ. Φλώρος). Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, εργάστηκε επί 30ετία ως θεολόγος καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Γερμανία. Διετέλεσε επί 10ετία Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων της Περιφ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Δίδαξε στο Τμήμα Βαλκανικών Γλωσσών του ΑΠΘ στη Φλώρινα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ Σαππών, στο Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (Ισπανία) και στο Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης (Τουρκία). Συμμετείχε σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά συνέδρια και δημοσίευσε πολυάριθμες μελέτες με αντικείμενο την μουσική παράδοση, τις ελληνοτουρκικές εκπαιδευτικές σχέσεις και την αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Τα τελευταί δύο χρόνια έχει την ευθύνη για την διάσωση ιστορικών εγγράφων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Share this post