Πέθανε, μετά από 288 μέρες απεργία πείνας, η Χελίν Μπολέκ

Πέθανε, μετά από 288 μέρες απεργία πείνας, η Χελίν Μπολέκ

Ήταν 28 χρονών και διαμαρτυρόταν στον κατατρεγμό του συγκροτήματος Grup Yorum της Τουρκίας ,  στο οποίο τραγουδούσε 

Η τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ , μέλος της αριστερής μουσικής κολλεκτίβας Grup Yorum, στην Τουρκία πέθανε έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας, την οποία είχε ξεκινήσει με αίτημα να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του συγκροτήματος.
“Η Χελίν Μπολέκ πραγματοποιούσε απεργία πείνας εδώ και 288 ημέρες, έπεσε σαν μάρτυρας”, ανέφερε το Grup Yorum σε ανακοίνωσή του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μπολέκ ήταν 28 ετών και ήταν το ένα από τα δύο μέλη της κολλεκτίβας που πραγματοποιούσε απεργία πείνας, με τον Ιμπραχίμ Γκοκτσέκ να συνεχίζει. Το Grup Yorum, που ιδρύθηκε το 1985, είναι γνωστό για τα έργα του στα οποία συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική με επαναστατικά τραγούδια. Τα μέλη του συλλαμβάνονται συχνά, ενώ έχουν απαγορευθεί οι συναυλίες του. Το συγκρότημα πρόσκειται σε μια ακραία μαρξιστική- λενινιστική οργάνωση, το DHKP-C, η οποία έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις και έχει χαρακτηριστεί “τρομοκρατική” από την Άγκυρα και τους δυτικούς εταίρους της. Η Μπολέκ ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωση επτά μελών του συγκροτήματος που είχαν συλληφθεί, την απόσυρση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον άλλων μουσικών, αλλά και να επιτραπεί στο συγκρότημα να κάνει ξανά συναυλίες. Η ίδια είχε συλληφθεί το 2016 και αφέθηκε ελεύθερη δύο χρόνια αργότερα.
Το ΑΚΕΛ , με ανακοίνωση του, εξέφρασε συγκλονισμό για το θάνατο της τραγουδίστριας, ΧελίνΜπολέκ, η οποία κατέληξε μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενη ενάντια στον κατατρεγμό του συγκροτήματος από το τουρκικό κράτος.

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Το συγκρότημα Grup Yorum εξέφραζε εδώ και τέσσερις δεκαετίες τις αριστερές και προοδευτικές φωνές στην Τουρκία. Αυτό το γεγονός δεν βόλευε την προσπάθεια βαθιάς αντιδημοκρατικής συντηρητικοποίησης της τουρκικής κοινωνίας από τον Ταγίπ Ερτογάν, όπως αυτή εντείνεται ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, ούτε οι Grup Yorum δεν γλίτωσαν από το κυνήγι μαγισσών της τουρκικής κυβέρνησης, αφού τα τελευταία χρόνια έτυχαν σειράς απαγορεύσεων στη λειτουργία τους ενώ συνεργάτες τους απήχθησαν και φυλακίστηκαν.
Πριν 289 μέρες δύο βασικά μέλη του συγκροτήματος η Χελίν Μπολέκ και ο Ιμπραχήμ Γκιοκτσέκ ξεκίνησαν απεργία πείνας για το δικαίωμά τους να τραγουδούν ελεύθερα. Καθ’ όλη την περίοδο υπήρξε μια διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης με τον αγώνα τους.
Δυστυχώς η Χελίν Μπολέκ τελικά κατέληξε Ακόμη και την μέρα της ταφής της, η αστυνομία απήγαγε το φέρετρό της ενώ άσκησε βία σε συγγενείς, φίλους και υποστηρικτές της για να τους αποτρέψει να παρευρεθούν στην κηδεία.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη του με τις προοδευτικές φωνές στην Τουρκία που αγωνίζονται για ελευθερία έκφρασης, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η τελική σίγαση της φωνής της Χελίν, ας εγείρει φωνές που να δικαιώνουν τον αγώνα της».

Στον θάνατο της τραγουδίστριας Χελίν Μπολέκ από απεργία πείνας αναφέρεται με ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Internet ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

 


Στην ανάρτηση αναφέρει: “Θρηνούμε την Χελίν Μπολέκ που έφυγε ς από τη ζωή, στα 28 της χρόνια, έπειτα από 288 ημέρες απεργίας πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα μέλη του συγκροτήματός της, Grup Yorum, που βρίσκονται στην φυλακή.
Κανένας όμως δεν μπορεί να φιμώσει ανθρώπους σαν την Μπολέκ, όταν είναι αποφασισμένοι να τραγουδάνε με τη φωνή της ψυχής τους για ελευθερία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σήμερα που όλη η υφήλιος δοκιμάζεται σκληρά -μαζί και ο τουρκικός λαός- οι αξίες αυτές είναι πιο σημαντικές από ποτέ.
Η Χελίν Μπολέκ είναι η κοπέλα με τα λευκά στο βίντεο, κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος σε ανοιχτό γήπεδο, όπου τραγουδά στα Τουρκικά το Bella Ciao. Σήμερα οι στίχοι του τραγουδιού, της ανήκουν”.

 

Το ΚΚΕ “καταδικάζει τη βιομηχανία διώξεων της κυβέρνησης Ερντογάν, με την ανοχή ως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους. Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της H. Bolek και την αλληλεγγύη του στην πάλη των λαών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κι ελευθεριών τους”.

 

Share this post