Ο ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 27/6/2023,  στο Λουξεμβούργο.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου ήταν η προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου. Κατά τη συζήτηση, οι ‘27’ αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες, καθώς και επί του κειμένου του προσχέδιου Συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετηθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:”Σε αυτό το πλαίσιο, σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Κυπριακό, χαιρετίζοντας τη συμπερίληψη ειδικής αναφοράς στο κείμενο του προσχεδίου Συμπερασμάτων. Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για σπάσιμο του αδιεξόδου και επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, ανέφερε ο Δρ Κόμπος.  Η συμπερίληψη ειδικής αναφοράς στο κείμενο των Συμπερασμάτων αντικατοπτρίζει τη στήριξη της ΕΕ και των εταίρων μας, στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στα λοιπά θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Δρ Κόμπος αναφέρθηκε εκ νέου στην αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό, χαιρετίζοντας την πρόοδο που σημειώθηκε στις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης.  Η Κύπρος προσβλέπει στην παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο προσεχές μέλλον, υπογράμμισε.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του ΣΓΥ ήταν η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που αφορά στα Εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και προγράμματα σταθερότητας. Έγινε, επίσης, παρουσίαση του προγράμματος του επόμενου τρίο Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ (Ισπανία-Βέλγιο-Ουγγαρία). Οι Υπουργοί παρακάθησαν, τέλος, σε άτυπο γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας κ. Nicu Popescu.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Δρ Κόμπος είχε χωριστή συνάντηση με τον Μολδαβό ομόλογό του κ. Popescu, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Μολδαβίας, το Κυπριακό καθώς και την προοπτική ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ.”

Για το σχετικό βίντεο πατήστε εδώ.

Share this post