Πολυετής μελέτη σε τείχος της Ιερουσαλήμ επιβεβαιώνει τη Βίβλο

Πολυετής μελέτη σε τείχος της Ιερουσαλήμ επιβεβαιώνει τη Βίβλο

Τα αποτελέσματα μελέτης διάρκειας δέκα ετών σε μια τοποθεσία στην αρχαία Ιερουσαλήμ ανατρέπει τη γνώμη των ειδικών και δικαιώνει την αφήγηση της Βίβλου. Μέχρι τώρα, οι ειδικοί πίστευαν ότι ένα τμήμα τείχους στην αρχική καρδιά της πόλης χτίστηκε από τον Εζεκία, του οποίου η βασιλεία διήρκεσε τον έβδομο και τον όγδοο αιώνα π.Χ στο Βασίλειο του Ιούδα. (Στην φωτογραφία μέρος του τείχους στην καρδιά της Ιερουσαλήμ που αναφέρεται η Βίβλος σε αυτό)

Το βασίλειο αυτό ήταν εβραϊκή επικράτεια που δημιουργήθηκε κατά την Εποχή του Σιδήρου, από το 930 έως το 587 π.Χ., σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα στις Ιουδαϊκές Οροσειρές γύρω από τα Ιεροσόλυμα. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, πρώτος βασιλιάς του υπήρξε ο Ροβοάμ από τον Οίκο του Δαβίδ. Οι οίκος καταγόταν από την φυλή του Ιούδα, στην οποία οφείλεται το όνομα του βασιλείου.

Ο Εζεκίας είχε δει τους γείτονές του στα βόρεια, το Βασίλειο του Ισραήλ, να καταστρέφεται από την Ασσυριακή Αυτοκρατορία, και θεωρήθηκε ότι έχτισε το τείχος για να αμυνθεί από τους εισβολείς.

Αλλά τώρα η νέα μελέτη δείχνει ότι χτίστηκε περίπου ένα αιώνα νωρίτερα από τον προπάππου του Εζεκία τον Ουζία (ή Οζία) μετά από έναν τεράστιο σεισμό επιβεβαιώνοντας έτσι την σχετική αναφορά της Βίβλου. Το τείχος βρίσκεται στην πόλη του Δαβίδ, τον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο που σχημάτισε την αρχική πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τη Βίβλο. Το τμήμα του τείχους, στις ανατολικές πλαγιές της Πόλης του Δαβίδ, εικαζόταν από καιρό ότι χτίστηκε από τον Εζεκία.

Ποιος ήταν ο Εζεκίας;

Αναφέρεται στα βιβλία των Βασιλέων, του Ησαΐα και των Χρονικών στη Βίβλο, ο βασιλιάς Εζεκίας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους βασιλιάδες του Βασιλείου του Ιούδα. Θεωρείται ότι κυβέρνησε μεταξύ 715 π.Χ. και 686 π.Χ. μετά το θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Άχαζ. Σύμφωνα με την Βίβλο ήταν 25 ετών όταν ανέλαβε το θρόνο.

Μετά το θάνατο του βασιλιά των Ασσυρίων Σαργών Β’, ο Εζεκίας βρήκε την ευκαιρία να απορρίψει την υποτέλεια του βασιλείου του στους Ασσύριους.
Έπαψε να πληρώνει το φόρο που επιβλήθηκε στον πατέρα του και αντ’ αυτού συμμάχησε με την Αίγυπτο. Ο γιος του Σαργών Β, Σενναχερείμ, ξεκίνησε μια σειρά προσπαθειών για να καταστείλει αυτή την εξέγερση που κορυφώθηκε με την πολιορκία της Ιερουσαλήμ. Η βασιλεία του Εζεκία πιστεύεται ότι επέφερε μια αξιοσημείωτη αύξηση της δύναμης του Βασιλείου του Ιούδα στην περιοχή και έγινε σημαντικό κράτος στα σύνορα μεταξύ Ασσυρίας και Αιγύπτου. Η Βίβλος περιγράφει επίσης πώς ο Εζεκίας ανάρρωσε θαυματουργικά από μια ασθένεια αφού προσευχήθηκε στον Θεό. Συνέχισε να ζει για άλλα 15 χρόνια.

«Για δεκαετίες, εικαζόταν ότι αυτό το τείχος χτίστηκε από τον Εζεκία. Αλλά γίνεται πλέον σαφές ότι χρονολογείται από τις ημέρες του βασιλιά Ουζία, όπως υπονοείται στη Βίβλο. Μέχρι τώρα, πολλοί ερευνητές υπέθεταν ότι το τείχος χτίστηκε από τον Εζεκία κατά τη διάρκεια της εξέγερσής του εναντίον του Σενναχερείμ, του βασιλιά της Ασσυρίας, προκειμένου να υπερασπιστεί την Ιερουσαλήμ κατά την πολιορκία των Ασσυρίων. Είναι πλέον προφανές ότι το τείχος στο ανατολικό του τμήμα, στην περιοχή της Πόλης του Δαβίδ, χτίστηκε νωρίτερα, λίγο μετά τον μεγάλο σεισμό της Ιερουσαλήμ, και ως μέρος της οικοδόμησης της πόλης» αναφέρει ο Τζο Ουζίελ της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (IAA).

Πηγή: Naftemporiki.gr

Share this post