Η εκτίμηση της κυβέρνησης για τα Συμπεράσματα του Ε.Σ.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης για τα Συμπεράσματα του Ε.Σ.

Με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ε.Σ.) υλοποιείται ο στόχος τον οποίο είχε θέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων του, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών μαζί με την πρόοδο στο Κυπριακό, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, έστειλαν ένα συγκεκριμένο, «θετικό μήνυμα» προς την τουρκική πλευρά, «ότι είμαστε, επιθυμούμε να είμαστε εποικοδομητικοί και μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα σημεία, στα κεφάλαια που ενδιαφέρουν την Τουρκία, φτάνει να υπάρξει και η αντίστοιχη πρόοδος στο Κυπριακό».Μέσα από μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση, πρόσθεσε, θα πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και η υλοποίηση των όσων η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου προβλέπει.

«Αυτό το οποίο εμείς θα επαναλάβουμε, για ακόμη μια φορά, είναι την αταλάντευτη προσήλωσή μας στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, όπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τονίσει, την προσήλωσή μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο συμφωνημένο πλαίσιο», είπε.

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν τη χρονική συγκυρία των Συμπερασμάτων, με την επίσκεψη της κ. Ολγκίν σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες, την «έμπρακτη απόδειξη» της Κυπριακής Δημοκρατίας για το πόσο ψηλά θέτει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «και πόσο αξιόπιστη είναι», σημειώνοντας πως είναι από τις πιο σημαντικές εξελίξεις αυτή την στιγμή, και ως προς το Κυπριακό.

Η κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα, ανέφεραν – σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που ειπώθηκε και στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – «ότι είναι αξιόπιστη ως προς αυτά που διακηρύσσει».

Share this post