Ο INTOSAI συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Ο INTOSAI συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Ο περιορισμός της κυβέρνησης  , έστω και προσωρινός , για το δικαίωμα της στην πρόσβαση πληροφοριών, εγγράφων αντιβαίνει στην ανεξαρτησία των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων.

 

 Δικαίωση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Υπηρεσιών (INTOSAI), προκύπτει από επιστολή του Οργανισμού  στην βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπό την ιδιότητα της ως Ειδική Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο INTOSAI συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας λόγω των περιορισμών που τέθηκαν (από την κυβέρνηση) σχετικά με το δικαίωμα της στην πρόσβαση πληροφοριών, εγγράφων κλπ.

Αναφέρει επίσης πως ο περιορισμός, έστω και προσωρινός, είναι αντίθετος με το πνεύμα των Διακηρύξεων της Λίμα και του Μεξικού όσον αφορά στην ανεξαρτησία των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων.

Στην επιστολή αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:

«Αφού διενεργήσαμε τη δική μας εκτίμηση της υπόθεσης,  θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που προκύπτουν λόγω των περιορισμών που τέθηκαν σχετικά με το δικαίωμα της στην πρόσβαση πληροφοριών, άμεσα, και χωρίς περιορισμό, σε όλα τα απαραίτητα έγγραφά και πληροφορίες, για την ορθή εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων της. Πιστεύουμε ότι αυτός ο περιορισμός, αν και έχει ονομαστεί προσωρινός, είναι αντίθετος με το πνεύμα των Διακηρύξεων της Λίμα και του Μεξικού όσον αφορά στην ανεξαρτησία των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και έχει την πιθανότητα να επηρεάσει κι άλλες πτυχές της ανεξαρτησίας του ΑΕΙ, όπως το δικαίωμα να αποφασίζει πότε να ολοκληρώσει και να δημοσιεύσει τις εκθέσεις του και το δικαίωμα του να αποφασίζει για το περιεχόμενο τους. Καταληκτικά, μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα του ΑΕΙ να διαδραματίσει τον ρόλο του που αφορά στη σωστή διασφάλιση της λογοδοσίας προς όφελος των πολιτών.

Χωρίς να κρίνουμε τη νομιμότητα αυτής της προσωρινής άρνησης της πρόσβασης σε πληροφορίες, καθώς αυτό μπορεί να καθοριστεί μόνο από τις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με του Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση αυτού του ζητήματος και τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος μέσω των θεσμικών οργάνων που συμβάλλουν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να σας να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο ή υπό οποιαδήποτε ιδιότητα μας, να συμβάλουμε στη διευκόλυνση ενός τέτοιου διαλόγου.

*Το πλήρες κείμενο της επιστολής παρουσίασε η ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”, philenews

 

 

O Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέφρασε ικανοποίηση , τονίζοντας: “Η πλήρης δικαίωση των θέσεών μας από ένα διεθνή οργανισμό της εμβέλειας του INTOSAI, του δεύτερου σε αριθμό μελών διεθνούς οργανισμού μετά τον ΟΗΕ, επιβεβαιώνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό τις αρχές που το Σύνταγμα επιτάσσει και καταρρίπτει όλες τις άδικες κατηγορίες που είχαν εκτοξευθεί εναντίον μας”.

 

 

 

 

Share this post