Ο Ερντογάν προσεγγίζει Μακρόν για πυραύλους

Ο Ερντογάν προσεγγίζει Μακρόν για πυραύλους

Παρά τις επιθέσεις, που εξαπέλυσε το τελευταίο διάστημα κατά του Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος προσεγγίζει τώρα τον Γάλλο ομόλογο του για να τον πείσει να αγοράσει ευρωπαϊκής κατασκευής πυραύλους αεράμυνας και να εγκαταλείψει την αντίθετη στάση του όσο αφορά τη συμπαραγωγή της Τουρκίας στα συστήματα SAMP/T της Eurosam.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν Γάλλοι  αξιωματούχοι στο Bloomberg η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει πυραύλους αεράμυνας και το SAMP/T, που παράγεται από κοινού από τη Γαλλία και την Ιταλία, είναι ένα διαλειτουργικό σύστημα του ΝΑΤΟ και μια εναλλακτική λύση από τους ρωσικούς S-400, ένα σύστημα που αγόρασε η Άγκυρα, το οποίο όμως η βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία φοβάται ότι θα έθετε σε κίνδυνο το αμυντικό της δίκτυο.

                                                                    SAMP/T της Eurosam.

Πηγές στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, που μίλησαν στο Bloomberg, ανέφεραν   ότι ο Μακρόν ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διευκρινίσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, πριν εξετάσει το αίτημα. Η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει πολλά εδάφη στη βόρεια Συρία. Ο Μάκρον είναι γνωστό ότι επέκρινε σκληρά τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας για τις επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές σε ακραία και τζιχαντιστικά στοιχεία στην περιοχή.

Η ρωσο-τουρκική συμφωνία όπλων πυροδότησε έναν κύκλο καταδίκης από δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς αμερικανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις της Άγκυρας, η ρωσική προσφορά αποδείχθηκε η χαμηλότερη προσφορά. Η Τουρκία εξακολουθούσε να προτείνει να αγοράσει τους Patriot ή το SAMP/T, σύμφωνα με Tούρκους αξιωματούχους από τότε, αλλά το κόστος για το σύστημα αεράμυνας Patriot σε σύγκριση με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια των S-400 ήταν πολύ υψηλό.

Share this post