Нет (Niet) Putin σε έκδοση ανακοίνωσης Σ.Α. για Πύλα

Нет (Niet) Putin σε έκδοση ανακοίνωσης Σ.Α. για Πύλα

Ο Vladimir Vladimirovich Putin είπε Нет (Niet) και  το Σ.Α. του ΟΗΕ δεν κατάγγειλε τα επεισόδια στην Πύλα. Ο Γκουτέρες λογόκρινε ανακοίνωση της UNFICYP

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η Ρωσία εμπόδισε την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με την οποία το εκτελεστικό σώμα του Διεθνούς Οργανισμού θα προχωρούσε σε σφοδρή καταγγελία εναντίον των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, για την άναδρη επίθεση τους στην Πύλα, εναντίον μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης  (UNFICYP-ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal, η Μόσχα δεν θεώρησε αποδεκτό από την ίδια το κείμενο της δήλωσης που συνέγραψε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βρετανίας στον ΟΗΕ, και το οποίο έγκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ούτε η Κίνα είχε αντιρρήσεις με το εν λόγω κείμενο με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποδοκίμαζε τις κατοχικές δυνάμεις για την απαράδεκτη ενέργεια τους στην Πύλα.

Η Ρωσία εκτέλεσε με ακρίβεια το σχέδιο της Τουρκίας να εμποδίσει την ανακοίνωση εναντίον του κατοχικού καθεστώτος και προσπάθησε να “σκοτώσει” το κείμενο. Μάλιστα εμπόδισε και την έκδοση της ανακοίνωσης σήμερα Σάββατο, λέγοντας ότι δεν είναι επείγον το θέμα. Ζήτησε αναβληθεί η έκδοση της ανακοίνωσης την …άλλη εβδομάδα.

Πιστεύεται ότι η απόφαση ελήφθη στο πιο υψηλό επίπεδο της ρωσικής ιεραρχίας, δηλαδή από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν (ΦΩΤΟ: X Tweeter), ο οποίος έχει ταυτιστεί πλήρως με την Τουρκία σε πολλά διεθνή ζητήματα. Μέχρι πρόσφατα η Μόσχα -και παρά τις σχέσεις της με την Άγκυρα- διατηρούσε μία καλή στάση στο Κυπριακό.

Η Μόσχα προσπαθεί να πέσουν στα μαλακά η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς. Πρόκειται για απαράδεκτη και αντιδιπλωματική πράξη, η οποία ακολουθεί του γεγονότος ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμα καταδικάσει την επίθεση εναντίον των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

ΦΩΤΟ: kibrispostasi.com

Της άρνησης της Ρωσίας, μετά από αίτημα της Τουρκίας, να επιτρέψει την έκδοση της ανακοίνωσης του Σ.Α. του ΟΗΕ, ακολούθησε φοβερό παρασκήνιο στο οποίο συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλα μη μόνιμα μέλη του σώματος, όπου εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση της Μόσχας. Αποφασίστηκε ότι θα γίνει προσπάθεια τη Δευτέρα να εκδοθεί η ανακοίνωση.

Διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ δήλωσε στη Hellas Journal ότι τη Δευτέρα θα αποκαλυφθεί ο βρώμικος ρόλος της Ρωσίας και η ταύτιση της με την Τουρκία, εκτός αν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ αποφασίσει να ξεκαθαρίσει ο ίδιος την κατάσταση ώστε να επιτραπεί η έκδοση της αρνητικής ανακοίνωσης για τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο.

*Διαβάστε και στον σύνδεσμο

Απαράδεκτη ενέργεια του Αντόνιο Γκουτέρες: Λογόκρινε την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που μιλούσε “για σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, έκοψε τη φράση ότι “θα διωχθεί στο ακέραιο σύμφωνα με το νόμο” | Hellasjournal.com

*Πάντως για την ώρα η κυπριακή κυβέρνηση αποσιωπά τόσο την στάση του Πούτιν όσο και του γ.γ.του ΟΗΕ

Δήλωση προέδρου Βουλής

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού , Αννίτας Δημητρίου για τα επεισόδια στην Πύλα και τις επιθέσεις κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ,σε γραπτή δήλωση αναφέρει:

“Παρακολουθούμε με μεγάλη ικανοποίηση σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τις έκνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη και τις εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. 

Αυτό το μομέντουμ δεν πρέπει να χαθεί. Συλλογικά  στο εσωτερικό μέτωπο και σε κοινό βηματισμό Λευκωσία και Αθήνα πρέπει να δράσουμε άμεσα ενώνοντας δυνάμεις στο διπλωματικό πεδίο προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα, από όλα τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, τόσο για αποτροπή νέων τετελεσμένων όσο και για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη για ενημέρωση, συντονισμό και καταμερισμό ενεργειών.”

 Η ΕΔΕΚ για τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Προβληματισμό, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ,  προκαλεί η αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στη δήλωση του για τα γεγονότα της Πύλας, με την οποία «καλεί την τ/κ πλευρά να επαναρχίσει κατά ένα εποικοδομητικό τρόπο τις συζητήσεις με την UNFICYP για την εξεύρεση μιας αμοιβαία συμφωνημένης περαιτέρω πορείας στην περιοχή της Πύλας». Ανακοίνωση του κόμματος  αναφέρει: 
“Για την ΕΔΕΚ, η παραβίαση του στάτους κβο στη νεκρή ζώνη, δεν μπορεί να συζητηθεί.
Το στάτους κβο πρέπει να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση, χωρίς καμία συζήτηση μεταξύ της Ειρηνευτικής Δύναμης και του κατοχικού καθεστώτος για την εξεύρεση δήθεν «αμοιβαία συμφωνημένης περαιτέρω πορείας», ειδάλλως η κατάληξη θα ικανοποιεί τους στόχους του κατοχικού ψευδοκράτους. Εξάλλου, δεν είναι κανείς που αμφιβάλλει ότι στόχος του κατοχικού καθεστώτος με τα παράνομα έργα στη νεκρή ζώνη, δεν είναι η δήθεν εξυπηρέτηση της διακίνησης ατόμων, αλλά η διευκόλυνση μετακίνησης στρατευμάτων.
Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της διπλωματικής της εκστρατείας να ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαιτέρως προς τον ΟΗΕ, πως η μόνη λύση είναι η αποκατάσταση του στάτους κβο.
Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση, πως η νεκρή ζώνη ανήκει στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως έχει εκχωρηθεί μόνο ο έλεγχος στην Ειρηνευτική Δύναμη, για λόγους επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός”.

Share this post