Μαχμούντ Αμπάς: Οι διώξεις των Ισραηλινών κυβερνήσεων κατά των Παλαιστινίων καταστρέφουν την ειρηνευτική διαδικασία

Μαχμούντ Αμπάς: Οι διώξεις των Ισραηλινών κυβερνήσεων κατά των Παλαιστινίων καταστρέφουν την ειρηνευτική διαδικασία

Ν. Χριστοδουλίδης: Ισχυροί οι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου.-Εντός του 2023 Τριμερής Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης.

Αυτό που συμβαίνει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι αποικιακό σχέδιο που εφαρμόζεται από τις ισραηλινές κυβερνήσεις που ασκούν διώξεις» κατά των Παλαιστινίων και «σπεύδουν να καταστρέψουν την ειρηνευτική διαδικασία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, μετά τις σημερινές (2.8.2023) συνομιλίες , στην Ραμάλα με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. 

Επίσης , ο κ. Αμπάς τόνισε  ότι απαιτείται “δράση από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσει το Ισραήλ” και “για να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από τη λύση δύο κρατών”. Οι δύο πρόεδροι, μετά τις συνομιλίες τους , αναφέρθηκαν στις  εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Παλαιστίνης, αλλά και στις ευκαιρίες,  που πρέπει να αξιοποιηθούν. Μάλιστα, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε   ότι συμφωνήθηκε  εντός του 2023 να διοργανωθεί Τριμερής Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης.

Στις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Παλαιστίνη, ο Πρόεδρος Αμπάς καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, «σας καλωσορίζουμε ως αγαπητό επισκέπτη της Παλαιστίνης. Η επίσκεψη σας είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και των φίλων λαών μας σε διάφορους τομείς, όπως το Εμπόριο και ο Τουρισμός, καθώς και διάφορες πτυχές της οικονομικής συνεργασίας.

Επαινούμε την υποστήριξη που παρέχει η Κύπρος στον τομέα των επιχειρήσεων, σε υποτροφίες για τους φοιτητές.

Εκτιμούμε επίσης τον αποτελεσματικό πολιτικό ρόλο της Κύπρου στο πλαίσιο της ΕΕ η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κράτος της Παλαιστίνης για την πλήρη ένταξη του στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και για την αναγνώριση του από τις περισσότερες των ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο της τελευταίας ευκαιρίας για λύση δύο κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο».

Στις δικές του δηλώσεις  ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην Παλαιστίνη σε συνέχεια και της επίσκεψης σας στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2022. Η σημερινή μου επίσκεψη είναι ένδειξη των ιστορικών, ισχυρών δεσμών ανάμεσα στους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου, αλλά επίσης και της κοινής μας πεποίθησης για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας.Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε σε τρεις άξονες θεμάτων.

*Ο πρώτος αφορά τις διμερείς μας σχέσεις και την ανάγκη όπως αυτές ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και να αντανακλούν το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου και για αυτό τον λόγο θα εργαστούμε έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στον τομέα του εμπορίου, του πολιτισμού, του τουρισμού. Υπάρχουν εξαιρετικές σχέσεις, αλλά την ίδια στιγμή και ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

*Το δεύτερο θέμα είναι η τριμερής μας συνεργασία με την Ελλάδα και συμφωνήσαμε  εντός του 2023 να  διοργανωθεί Σύνοδος στο επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έτσι ώστε αυτή η περιφερειακή συνεργασία, που στηρίζεται σε μια θετική ατζέντα να ενισχυθεί στο βαθμό που υπάρχουν και οι άλλες τριμερείς μας συνεργασίες.

*Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή μας και μέσα στο πλαίσιο αυτής της ανασκόπησης το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό ήταν δύο βασικά θέματα που συζητήσαμε.

Θέλω σήμερα να επαναλάβω την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών ως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και βάσει των Συνόδων του 1967.

Την ίδια στιγμή θέλω να ευχαριστήσω για τη διαχρονική στήριξη της Παλαιστίνης σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης των ΗΕ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η στάση της Παλαιστίνης σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει διαβρωθεί.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, και η Κύπρος και η Παλαιστίνη, που έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, για αυτό θα πρέπει όλες οι χώρες της περιοχής να εργαστούμε από κοινού, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για να επιλύσουμε τις όποιες διαφορές μας, τις όποιες διαφωνίες μας. πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στην περιοχή θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε η περιοχή μας με τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχει να προσελκύσει εκείνο το διεθνές ενδιαφέρον που χρειάζεται έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν.

Κλείνοντας εκφράζω για άλλη μια φορά την ευαρέσκεια μου που βρίσκομαι σήμερα στη Ραμάλα και να σας διαβεβαιώσω για την πολιτική μας βούληση να εργαστούμε για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Χριστοδουλίδη υπεγράφη  Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα στις Κυβερνήσεις Κύπρου και Παλαιστίνης για τη χρηματοδότηση ανέγερσης κοινοτικού κέντρου στο χωριό Έιν Κίνια (Ein Qinya).


O Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης κ. Riyad al-Maliki υπογράφουν Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Η ανέγερση του Κέντρου αφορά το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ από τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για βοήθεια προς την Παλαιστίνη, ενώ ο χώρος ανέγερσης υπεδείχθη από τις Αρχές της Παλαιστίνης.

Μετά την υπογραφή, ο πρόεδρος Αμπάς παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του προέδρου Χριστοδουλίδη  και της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στη Ραμάλα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στη Ραμάλα κ. Δημήτρης Άσσος, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής, Κόλπου και Αφρικής στο Υπουργείο Εξωτερικών κα Σαλίνα Σιάμπου, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες

Την Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αποτελούσαν  ο υπουργός Εξωτερικών και Ομογενών, Δρ. Riyadh al-Maliki, ο ανώτερος διπλωματικός σύμβουλος του Παλαιστίνιου Προέδρου κ. Mahmoud Abbas, Δρ. Majdi Khaldi (υπουργός), ο υποστράτηγος της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κ. Majed Faraj (υπουργός), ο υπουργός Πληροφοριών, κ. Nabil Abu Rudeineh, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Δρ. Ziad Abu Amr, και ο πρέσβυς της Παλαιστίνης στην Κύπρο, κ. Abdallah Attari.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας μετέβησαν το πρωί στη Ραμάλα από το Αμμάν με ελικόπτερα, που παραχώρησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας.

Αμέσως μετά την άφιξη του στη Ραμάλα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ, όπου κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στο Μουσείο .
Στην συνέχεια  μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έτυχε  υποδοχής από τον πρόεδρο Αμπάς, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και μετά οι δύο πρόεδροι είχαν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες Κύπρου – Παλαιστίνης.

ΦΩΤΟ:  Σταύρος Ιωαννίδης/  ΓΤΠ

Share this post