Μ. Ιακώβου : Η τυμβωρυχία είναι κοινό μυστικό

Μ. Ιακώβου : Η τυμβωρυχία είναι κοινό μυστικό

Τι κάνουν Γενικός Εισαγγελέας και Αστυνομία;

Οι καταγγελίες της καθηγήτριας Αρχαιολογίας και στελέχους  της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρίας Ιακώβου,  για κύκλωμα τυμβωρυχίας, που δρα ανενόχλητα στην ευρύτερη περιοχή Κουκλιών της Πάφου είναι συγκλονιστικές .   Η ίδια επεσήμανε πως οι τυμβωρύχοι έχουν αποθρασυνθεί τελείως, επιστρατεύοντας ακόμη και μηχανήματα, όπως εκσκαφείς για τη σύληση αρχαίων τάφων.

Το ερώτημα είναι πώς αυτά, που καταγγέλθηκαν ,  δεν τα ξέρουν ο Γενικός Εισαγγελέας και Αστυνομία και μέχρι σήμερα ουδείς έχει συλληφθεί. Που ζουν και δεν έχουν πάρει είδηση για το τι συμβαίνει;  Μήπως για κάποιους λόγους υπάρχει ανοχή και συγκάλυψη; Αν πάλι δεν τα γνώριζαν, πράγμα απίθανο, τι μέτρα θα πάρουν άμεσα , μετά τις καταγγελίες της καθηγήτριας , Μαρίας Ιακώβου.

Εξάλλου, υπάρχει και η επιστολή της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνας Σολομίδου -Ιερωνυμίδου για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προσώπου, το οποίο παρανόμως κατείχε το αρχαίο αιγυπτιακό αγγείο του 13ου π.Χ αιώνα. Ωστόσο , ο Γενικός Εισαγγελέας και η Αστυνομία ουδέν έπραξαν. 

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Mίχαλη Χατζηστυλιανού στον “Φιλελεύθερο” σχετικά με το θέμα:

“Η κ. Ιακώβου κλήθηκε από τη βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου να παραθέσει τις απόψεις της, λόγω του ερευνητικού της έργου στα Κούκλια, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το αρχαίο αγγείο το οποίο η Αίγυπτος διεκδικεί ως δικό της.

Από την άλλη, βουλευτές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο αγγείο δεν προέρχεται από γνωστό νεκροταφείο της Αιγύπτου, αλλά από παράνομη ανασκαφή στην περιοχή Χασάν Αγά στα Κούκλια. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που κλήθηκε η κ. Ιακώβου να παραθέσει τις απόψεις της σχετικά με το υπό εξέταση θέμα.
Συγκεκριμένα, η κ. Ιακώβου καταγγέλλει  σε επιστολή της τα εξής: «Οι παράνομες ανασκαφές στα Κουκλιά, και όχι μόνο στη θέση Χασάν Αγά, δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο και καθόλου άγνωστο στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Από το 2006, που διερευνούμε την ευρύτερη περιοχή της αρχαίας πολιτείας, έχουμε εντοπίσει δεκάδες φρεσκοανοιγμένους τάφους για τους οποίους ενημερώνουμε πάντοτε τους τοπικούς υπεύθυνους.

Μαρία Ιακώβου , καθηγήτρια Αρχαιολογίας

Την ανασκαφή μας στη θέση Μαρτσέλλος την έκαψαν το 2011 για να μπορούν πιο εύκολα να χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων. Δεν υπάρχει καμιά προστασία από κανένα, ούτε και στα υπό ανασκαφή τεμάχια. Η τυμβωρυχία είναι κοινό μυστικό και επειδή δεν φοβούνται κανέναν οι γνωστοί-άγνωστοι ανοίγουν τάφους σε απόσταση 50 μέτρων από ‘κει που διεξάγονται ανασκαφές.
Εμείς δουλεύουμε τη μέρα (κάθε Ιούνιο) και κείνοι τη νύχτα και σχεδόν ολόχρονα, χρησιμοποιώντας μηχανικούς εκσκαφείς! Φυσικά, η ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κύπρου στα Κούκλια αντιμετωπίζει κάθε χρόνο προβλήματα και έχω πολλές φορές μεταφέρει την ανησυχία μου στους εκάστοτε διευθυντές του Τμήματος».

Στο μικροσκόπιο το αιγυπτιακό αγγείο

Νέα στοιχεία που αφορούν το αρχαίο αιγυπτιακό αγγείο, προϊόν αρχαιοκαπηλίας, που εντοπίστηκε στην Κύπρο μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής των αιγυπτιακών Αρχών, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.
Το εν λόγω αγγείο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να το επιστρέψει στον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ενώ αποτελεί τεκμήριο ποινικής υπόθεσης.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου εξετάζονται και οι καταγγελίες για κουκούλωμα της υπόθεσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε με επιστολή του προς τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων όπως αποστείλει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή τα ακόλουθα στοιχεία και έγγραφα:
– Τις ένορκες δηλώσεις (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα) και τις φωτογραφίες του εν λόγω αγγείου όπως αυτά αναφέρονται σε επιστολή 10/11/2016 προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας (Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
– Φωτοαντίγραφο του αιτήματος των αιγυπτιακών Αρχών για δικαστική συνδρομή με το οποίο τεκμηριώνουν ότι το εν λόγω αρχαίο αντικείμενο χωροθετήθηκε σε συγκεκριμένο χώρο στην Αίγυπτο. Βουλευτές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο αγγείο δεν προέρχεται από γνωστό νεκροταφείο της Αιγύπτου αλλά από παράνομη ανασκαφή στην περιοχή Χασάν Αγάν στα Κούκλια της Πάφου.
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Μεταφορών κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση, την περασμένη Παρασκευή, το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας και της Αιγύπτου για την προστασία και επιστροφή κλεμμένης πολιτιστικής περιουσίας. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε στην Κύπρο στις 3/3/2017 από τον υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη και την υπουργό Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου”.

Share this post