Η Ισπανία ψηφίζει αύριο Δεξιά

Η Ισπανία ψηφίζει αύριο Δεξιά

Προς κυβερνητική συνεργασία  Λαϊκού Κόμματος (PP)με το ακροδεξιό VOX 

Οι συνεργασίες μεταξύ κεντρώων και πιο ακραίων κομμάτων της Δεξιάς έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Αυτό, όπως σημειώνει μιλώντας στο inside story ο Χανς ΚουντνάνιHans Kundnani | Chatham House του Chatham House, συμβαίνει επειδή «η Κεντροδεξιά έχει κινηθεί προς τα δεξιά και η Άκρα Δεξιά έχει μετριάσει τον ευρωσκεπτικισμό της».

Σύμφωνα με τον Κουντνάνι, του οποίου το νέο βιβλίο «Eurowhiteness: Culture, Empire and Race in the European Project» κυκλοφορεί τον Αύγουστο, η δεξιά στροφή των κομμάτων της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε ως σημείο καμπής την προσφυγική κρίση και αφορά κυρίως ζητήματα ταυτότητας, μετανάστευσης και στάσης απέναντι στο Ισλάμ: «Έκριναν ότι υιοθετώντας μέρος της ακροδεξιάς ατζέντας θα περιόριζαν την επιρροή της». Σε εκλογικό επίπεδο, όπως αναφέρει, η στρατηγική αυτή δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα επιτυχής. «Θα κριθεί ωστόσο επιτυχής αν επιτρέψει στο ΕΛΚ να επικρατήσει στις ευρωεκλογές του 2024 και να επιλέξει τον ή τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προσθέτει.

Όσο για την πιο θετική στάση πολλών ακροδεξιών και δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων απέναντι στην ΕΕ, σημειώνει ο Βρετανός αναλυτής, δεν αποτελεί ιδιαίτερη πηγή ανακούφισης. «Υπάρχει μία σύγκλιση των διαφορετικών αποχρώσεων της δεξιάς στην ιδέα του επαπειλούμενου ευρωπαϊκού πολιτισμού», εξηγεί. «Όσο η ΕΕ γίνεται πιο φοβική απέναντι στους μετανάστες, πιο επιφυλακτική απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, τόσο πιο αρεστή είναι στους υπερ-δεξιούς. Είναι σαν ο εθνικισμός να μεταφέρεται από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ισπανικές εκλογές: ιβηρική ώθηση στη δεξιά στροφή | Inside Story

Share this post