Η Ιερά Σύνοδος θα τιμήσει τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ

Η Ιερά Σύνοδος θα τιμήσει τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ

Τον μεγάλο φιλέλληνα Αμερικανό Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, θα τιμήσει η Εκκλησία Κύπρου για τον αγώνα του υπέρ των δικαίων της Ελλάδος και της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας , σε ειδική τελετή στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (24 Αυγούστου 2023 και ώρα 19:00), ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου,  θα απονείμει στον Γερουσιαστή την  ανώτατη τιμητική  διάκριση  της Εκκλησίας  Κύπρου, το χρυσό  παράσημο  του Ιδρυτή και  Προστάτη της  Αποστόλου Βαρνάβα. Στην τελετή θα παραστούν , μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο πρώην Γέρων Αρχιεπίσκοπος Αμερικής,  Δημήτριος.

Ο κ. Μενέντεζ θα έρθει στην Κύπρο ιδιωτικά για λίγες μέρες και πριν από την απονομή θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από το 2021 ο κ. Μενέντεζ  είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και με την ιδιότητά του αυτή διατηρεί δικαίωμα βέτο, σε περιπτώσεις, όπως αυτή της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Την ίδια θέση κατείχε και επί προέδρου Ομπάμα (2013-2015), ενώ από το 1993 εκλέγεται σε διάφορες θέσεις στο Νιου Τζέρσεϊ, έχοντας τη σθεναρή στήριξη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, κάτι που εξηγεί και το γεγονός πως ανέκαθεν στήριξε την Ελλάδα και όχι μόνο καθώς περιγράφεται συχνά, ως θερμός υποστηρικτής των Ελληνικών, Κυπριακών, Αρμενικών και Εβραϊκών συμφερόντων και επικριτής της Τουρκικής πολιτικής.

Χθες 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής  κατοχής του 40% του εδάφους της ο Γερουσιαστής Μενέντεζ εξέφρασε την  στήριξή του στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Αμερικανός γερουσιαστής κάλεσε τον πρόεδρο Ερντογάν «να αποσύρει αμέσως τα περισσότερα από τα 40.000 στρατεύματα από το έδαφος της (Κυπριακής) Δημοκρατίας και να επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου».

Επανεβαίωσε δε τη στήριξή του στην άμυνα της Κύπρου, λέγοντας πως θα συνεχίσει να προωθεί «νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στη σφυρηλάτηση ακόμα πιο ισχυρών αμυντικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου». Επίσης, επανέλαβε τη πάγια στήριξή του στην επίτευξη μιας λύσης για την επανένωση του νησιού, που θα στηρίζεται στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Ρόμπερτ «Μπομπ» Μενέντεζ γεννήθηκε το 1954 στην Νέα Υόρκη και είναι γιος κουβανών Μεταναστών. Δικηγόρος στο επάγγελμα και ενεργός στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Μενέντεζ εκλέχτηκε Γερουσιαστής των ΗΠΑ στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ το 2006, ενώ νωρίτερα ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και μάλιστα επικεφαλής για τρία χρόνια των βουλευτών του  Κόμματος.

 Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Τιμής από την Ελληνική Δημοκρατία και του Τάγματος Μακαρίου Γ’ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγόρευσε τον Αμερικανό Γερουσιαστή σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Κατά την ομιλία του δε δίστασε να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως την «μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επανέλαβε την κατηγορηματική θέση του, ότι η συμφωνία Τουρκίας και ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 δεν πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Α. Βικέτος

Share this post