Η ΕΡΤ κατήγγειλε το ΡΙΚ στην EBU γιατί κάνει τη Eurovision στην Ελλάδα

Η ΕΡΤ κατήγγειλε το ΡΙΚ στην EBU γιατί κάνει τη Eurovision στην Ελλάδα

 

Από αλλού το περίμεναν κι από αλλού τους ήρθε στο ΡΙΚ, αφού ενώ υπολόγιζαν πως ενδεχομένως το Omega να τους μπλοκάρει λόγω συνεργασίας με το Star Ελλάδας την προβολή του «Fame story» μέσα από το οποίο θα προκύψει ο εκπρόσωπός της Κύπρου στη Eurovision του 2024, τελικά εκείνη που βάζει βέτο είναι η ΕΡΤ, η οποία επικαλείται θέματα εδαφικής επικράτειας της διοργάνωσης του διαγωνισμού καταγγέλλοντας το ΡΙΚ και μπλέκοντας την Ένωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων, τη λεγόμενη EBU στο θέμα φέρνοντάς την προ των ευθυνών της και απειλώντας με αποχώρηση από την ένωση. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα, μέσω κάποιου δημόσιου φορέα της, καταγγέλλει την Κύπρο σε διεθνή φορέα. Τα πιο πάνω αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το περιοδικό Capuccino TV Guide  της  εφημερίδας “Πολίτης”

Η καταγγελία

Στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Σταύρου, επισημαίνει ότι το ΡΙΚ σε συνεργασία με την ελληνική δισκογραφική εταιρεία Panik Records έχει αποφασίσει πως ο εκπρόσωπος της Κύπρου στη Eurovision για το 2024 θα είναι ο νικητής του talent show «Fame story» που θα γίνει σε στούντιο στην Ελλάδα. Το show θα προβληθεί στο Star Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο θα μεταδοθεί από το ΡΙΚ. Ωστόσο, η ΕΡΤ κατήγγειλε το ΡΙΚ στην παραγωγό του διαγωνισμού EBU, ζητώντας εξηγήσεις επειδή αφήνει μέλος της, το ΡΙΚ, να διοργανώνει διαγωνισμό σε άλλη επικράτεια από αυτήν που της επιτρέπεται για να βρει τον εκπρόσωπό της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision!

Κίνδυνος αποκλεισμού

Πέραν από το διπλωματικό επεισόδιο που φαίνεται πως προκαλείται με την καταγγελία, αφού υπάρχει διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων για αναμετάδοσή τους στις δύο χώρες, αν η EBU κάνει δεκτή την καταγγελία της ΕΡΤ, το ΡΙΚ κινδυνεύει να αποκλειστεί ακόμη και από την EBU αν δεν κάνει πίσω με τον τρόπο που θα επιλέξει τον εκπρόσωπό μας στον διαγωνισμό ή αν η ΕΡΤ δεν αποσύρει την καταγγελία που έκανε. Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μεν η καταγγελία από την ΕΡΤ στην EBU, ωστόσο, από την πλευρά της η EBU μέχρι στιγμής έστειλε επιστολή στο ΡΙΚ ζητώντας εξηγήσεις χωρίς ακόμη να πάρει κάποια απόφαση για το θέμα. Θυμίζουμε πως η EBU δεν είναι απλώς ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τον διαγωνισμό τραγουδιού, αλλά είναι ο επίσημος φορέας που εκπροσωπεί 112 δημόσιες ραδιοτηλεοράσες σε 54 χώρες και τα μέλη της όπως το ΡΙΚ, έχουν πλήρη πρόσβαση σε παγκόσμιας εμβέλειας περιεχόμενο από αποκλειστικά αθλητικά δικαιώματα (Euro, Ολυμπιακούς) έως ανταλλαγές για ειδήσεις, μουσική και προγράμματα για παιδιά, ενώ εκπροσωπεί τα μέλη της σε διεθνείς πλατφόρμες ασκώντας πιέσεις και εξασφαλίζουν το βέλτιστο νομικό και τεχνικό πλαίσιο. Στο ΡΙΚ πάντως, αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία το θέμα έχοντας βάλει δύο βασικές προτεραιότητες: να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με την EBU και να μην χαθεί η συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό τραγουδιού. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν διαδικασία head-hunting στον διαγωνισμό, εγκαταλείποντας το talent show.

ΕΡΤ-ΡΙΚ: Ανύπαρκτες σχέσεις

Το τελευταίο περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα πως ΕΡΤ και ΡΙΚ, δεν διανύουν τις καλύτερες των σχέσεων, αφού ουδέποτε προηγουμένως, από την πρώτη εκείνη αμφίδρομη τηλεοπτική σύνδεση αναμετάδοσης των δορυφορικών προγραμμάτων το 1990, υπήρξε κρίση στις σχέσεις τους. Και φαίνεται πως δεν ήταν τυχαία, εν τέλει, ούτε η πολύ κακή βαθμολογία που έδωσε η επιτροπή της ΕΡΤ στο τραγούδι που εκπροσώπησε την Κύπρο στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Το ΡΙΚ πάντως δεν ζήτησε εξηγήσεις από την ΕΡΤ για ποιον λόγο έγινε η καταγγελία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ενδεχομένως να προκύπτει από τη φετινή κακή πορεία της Ελλάδας στον διαγωνισμό που έφερε κόντρα με τον τρόπο που επιλέγεται ο εκπρόσωπος της Κύπρου.

Μέσα από το τηλεοπτικό περιοδικό «Capuccino TV Guide», η εφημερίδα  «Πολίτης» είχε αναδείξει ξανά το θέμα των σχέσεων ΕΡΤ-ΡΙΚ, οι οποίες φαίνεται να διαταράχθηκαν το τελευταίο διάστημα, αφού πέρσι η ΕΡΤ δεν είχε θέσει θέμα επικράτειας όταν το ΡΙΚ επιχείρησε μέσω άλλου talent show που δεν προβλήθηκε τελικά ποτέ, να βρει τον εκπρόσωπο της Κύπρου, ενώ η ΕΡΤ άλλαξε φέτος και την πολιτική της καθώς πλέον δεν δίνει προτεραιότητα στο ΡΙΚ για τα προγράμματά της, αν ζητηθούν, όπως έγινε με τη σειρά «Σε ξένα χέρια» που διεκδικούσαν Σίγμα και ΡΙΚ, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με το Σίγμα, στο οποίο πούλησε δύο παραγωγές της.

 

Πηγή: «Πολίτης» Capuccino TV Guide

 

 

Share this post