Η Έλλη Σταύρου της Κερύνειας

Η Έλλη Σταύρου της Κερύνειας

Του Κώστα Βενιζέλου*

Έφυγε από τη ζωή μια από τις πιο δυνατές μαχητικές φωνές των οδοφραγμάτων, του αγώνα για επιστροφή στην Κερύνεια, στην κατεχόμενη γη μας, η Έλλη Σταύρου. Μόνιμος κήρυκας της απελευθέρωσης, φωνή της συνείδησης όσων ξεχνούσαν ή απογοητεύονταν από τις αποτυχίες, από το χρόνο που εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα.

Ήταν πάντα εκεί. Αλλά και παντού, όπου χρειαζόταν να διαμαρτυρηθεί για την συνεχιζόμενη κατοχή, να φωνάξει, να εξηγήσει τους ξένους τουρίστες, που μετέβαιναν στα κατεχόμενα, τις πραγματικότητες.

Ότι, δηλαδή, η Τουρκία κατέχει διά της βίας των όπλων τη γη μας και δεν επιτρέπει στους νόμιμους κατοίκους της να επιστρέψουμε. «Το σπίτι μου είναι στην Κερύνεια και δεν με αφήνουν να πάω…» εξηγούσε η κ. Έλλη. Μια γυναίκα, που δεν ήταν πολιτικός. Δεν είχε «σπουδάσει» την πολιτική, δεν επιδίωξε να είναι μέρος του συστήματος, ήταν μια ακτιβίστρια για την επιστροφή και την απελευθέρωση.

Κάθε φορά, που φεύγει ένας άνθρωπος, όπως η κ. Έλλη, που επέμενε μέχρι που μπορούσε, την κρατούσαν τα πόδια της, να κρατά ψηλά τη σημαία της επιστροφής, της απελευθέρωσης, είναι ως να αποχωριζόμαστε ένα κομμάτι από αυτή την πορεία.

Οι γυναίκες των οδοφραγμάτων, μητέρες, σύζυγοι αγνοουμένων, κρατάνε στη θέση της καρδιάς τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, αναζητώντας κάποιον να τους πεις ένα καλό νέο. Τόσα χρόνια μετά, σχεδόν μισό αιώνα, η ελπίδα συντηρείται γιατί είναι το οξυγόνο της ζωής. Η Έλλη Σταύρου κρατούσε στη θέση της καρδιάς της, τη φωτογραφία της Κερύνειας. Αυτός ήταν μεγάλος της πόθος. Η επιστροφή της Κερύνεια, η απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας, ήταν το τάμα μιας ολόκληρης ζωής.

Το σπίτι της στην Κερύνεια βρίσκεται στην Οδός Ελλάδος 82. Όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο συνάδελφο Μάριο Δημητρίου το είχε αγοράσει από τον παλιό βουλευτή Τίτο Φάνο περίπου 15 χρόνια πριν από την εισβολή. Μετά την εισβολή για χρόνια στο σπίτι της διέμενε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στη συνέχεια λειτουργούσε ως κομματικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.
Δεν πρόλαβε να δει ελεύθερη την Κερύνεια. Η πορεία συνεχίζεται.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους./ Πηγή: philenews.com

Share this post