Η ανελέητη στάση Αστυνομίας- Δικαστηρίου προς τον παππού

Η ανελέητη στάση Αστυνομίας- Δικαστηρίου προς τον παππού

Καταδίκη για κλοπή ενός κοτόπουλου για να τραφεί ο άρρωστος εγγονός . Η καθυστέρηση πληρωμής σύνταξης

 

Απίστευτο και όμως αληθινό!  Το Δικαστήριο εξάντλησε όλη την αυστηρότητα του σε ένα 70χρονο παππού και η Αστυνομία έδειξε το «ανθρώπινο της πρόσωπο». Ο παππούς , ο οποίος «έκλεψε» (το ρήμα το βάζω σε εισαγωγικά , γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κλοπή , αλλά για ενέργεια ενός ανθρώπου σε δεινότατη θέση) ένα κοτόπουλο αξίας κάτι πιο λίγο από τα επτά ευρώ για τον άρρωστο εγγονό του.
Δεν συγκινήθηκε κάποιος στην Αστυνομία να δώσει στον άτεγκτο ιδιοκτήτη της υπεραγοράς το ποσό για να κλείσει η υπόθεση; Χαρακτηρίζω τον ιδιοκτήτη άτεγκτο, γιατί θα έπρεπε να έδινε δωρεάν στον παππού αρκετά τρόφιμα για να βοηθήσει τον άρρωστο εγγονό του.

Στο Δικαστήριο ο παππούς εξήγησε ότι αναγκάστηκε να κλέψει το κοτόπουλο, επειδή είχε καθυστερήσει να σταλεί η σύνταξή του και δεν είχε χρήματα για να αγοράσει φαγητό στο εγγονάκι του, που βρίσκεται υπό την προστασία του. «Ήταν μια στιγμή ντροπής για μένα. Αναγκάστηκα και έκλεψα, γιατί δεν πληρώθηκα τη σύνταξή μου. Λυπόμουν να μείνει νηστικό το παιδί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ηλικιωμένος, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή. Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν συγκινήθηκε από την τραγική κατάσταση του ηλικιωμένου και ούτε φαίνεται να του αναγνώρισε ελαφρυντικά.
Πολύ ορθά επεσήμανε, το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ η Ελένη Βρετού, ασκώντας κριτική, ότι οι δικαστές ζητούσαν το 2013, παρά την δεινή οικονομική κρίση, να μην περικοπούν οι μισθοί τους .
Ευτυχώς , ήρθε , προς τιμή του , ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης να ξεπλύνει το αίσχος, που συντελέστηκε κατά του εμπερίστατου παππού. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση «ουδέποτε τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για οδηγίες και ουδέποτε ζητήθηκε η μη δίωξη ή η αναστολή ποινικής δίωξης, έτσι ώστε να μπορούσε ο ίδιος να έχει γνώση και να ασκήσει οποιανδήποτε διακριτική ευχέρεια στην υπόθεση της κλοπής από συνταξιούχο μικρής αξίας τροφίμου από υπεραγορά», διευκρινίζει ανακοίνωση , στην οποία σημειώνεται παράλληλα ότι η ευκολία με την οποία ασκείται κριτική στη Νομική Υπηρεσία και στον Γενικό Εισαγγελέα, χωρίς γνώση των γεγονότων, είναι αξιοσημείωτη.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι η άσκηση ποινικής δίωξης , «λόγω της φύσης του αδικήματος, έγινε από την Αστυνομία κατόπιν απαίτησης του διευθυντή της υπεραγοράς».
Ο Γενικός Εισαγγελέας , προστίθεται, θα ζητήσει από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει χάρη στον συνταξιούχο, ενώ θα ζητήσει και διαγραφή του προστίμου.

 

Τι λέει το Υπουργείο Εργασίας για την καθυστέρηση καταβολής της σύνταξης; Αυτό είναι ο ηθικός αυτουργός για την ενέργεια του παππού.
Και κάποια ερωτήματα , με αφορμή το θέμα της στάσης της Αστυνομίας και του Δικαστηρίου απέναντι στον παππού:
*Υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις σοβαρότερων κλοπών από νεαρούς , οι οποίοι όμως δεν τιμωρήθηκαν από το Δικαστήριο, γιατί ήταν γόνοι επωνύμων;
*Αληθεύει ότι σε μια τέτοια περίπτωση επιβλήθηκε ποινή μόνο στον ένα νεαρό, γιατί ήταν από «άσημη» οικογένεια;
*Πώς αντιμετώπισαν την περίπτωση νέου , που κατηγορήθηκε για κατοχή κυπριακής αρχαιότητας;
*Ο πρώην αρχηγός Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας παραιτήθηκε το 2009, γιατί όντως έφερε ευθύνη στην υπόθεση Κίκα, ή γιατί είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τρία επώνυμα πρόσωπα σε σχέση με άλλη υπόθεση και του ζήτησαν να μην τα εκτελέσει; Τελικά , τα εντάλματα ανακλήθηκαν.

 

ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ 

Στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας για την υπόθεση του παππού διευκρινίζεται ότι η άσκηση ποινικής δίωξης «έγινε από την Αστυνομία κατόπιν απαίτησης του διευθυντή της υπεραγοράς, λόγω της φύσης του αδικήματος». Προστίθεται ότι η υπόθεση «ουδέποτε τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας».
Φαίνεται ότι η Αστυνομία ζητά την γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα κατά το δοκούν. Έτσι , εξηγείται και το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση του αρχαίου Αιγυπτιακού αγγείου, ούτε διαβίβασε την επιστολή των βουλευτών, Άννας Θεολόγου και Χαράλαμπου Θεοπέμτου.
• Αναμένω από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει ενημερωθεί για τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας , να δράσει αυτεπάγγελτα. Επίσης, αναμένω άμεσα το Τμήμα Αρχαιοτήτων , το οποίο γνωρίζει την υπόθεση από «πρώτο χέρι» να την θέσει ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

 

Share this post